V Ľuboticiach (okres Prešov) si dedinčania užili posledný fašiangový víkend naplno. Hostili sa na pravých domácich zabíjačkových pochúťkach, atmosféru spríjemňovali svojim spevom Keľemešské furmani.
ĽUBOTICE. Ľudia v Ľuboticiach sa mohli do sýtosti najesť klobás, tlačeniek, ovarovej polievky, jaterníc, kapusty a iných dobrôt, ktoré sa robia na zabíjačke. Takýmto spôsobom fašiangovali druhýkrát. Tradíciu začali iba vlani.
„Keďže pred rokom mala táto akcia pozitívny ohlas, tak sme sa rozhodli urobiť ju aj tento rok. Občania sa tu striedajú, nie je tu každý od začiatku do konca. Niečo zjedia, niečo vypijú, niečo kúpia a idú domov. Možno sa ešte vrátia, možno nie. Je to taká akcia, ktorou smer chceli vyvrcholenie fašiangov spestriť, aby mali ľudia možnosť sa tu stretnúť a zjesť nejakú špecialitu,“ povedal nám starosta obce Štefan Krajči (nez).
Chcú sa vrátiť ku starým koreňom
Obec Ľubotice je prímestská obec Prešova. „Nie je to ani typické mesto ani typická dedina. Je to niečo také zmiešané a tieto zvyky sú tu už trošku zabudnuté. Myslím si, že na odľahlých dedinách zvyky ešte stále fungujú. Tu v Ľuboticiach to nebolo, tak sme cítili potrebu vrátiť sa ku starým koreňom. Ani dnes tu nie je veľa mladých ľudí, ale aj takí starší ľudia sa potrebujú trošku vrátiť v spomienkach do mladosti,“ informoval hlavný organizátor podujatia, člen z Keľemešských furmanov Milan Marchevský.
Vraví, že zabíjačky boli kedysi v každom jednom dedinskom dome.
„V tom čase ale neboli chladničky, takže ľudia si medzi sebou mäso požičiavali. Jeden zabil prasa teraz, ďalší o mesiac a tak si medzi sebou popodávali a vždy mali čerstvé mäso. Pamätám sa, ako som za mlada roznášal po rodine ovarovú polievku. Vtedy ľudia žili tak družne,“ zaspomínal si M. Marchevský.
Najväčším koníčkom je zakáľanie svíň
Pri výrobe zabíjačkových jedál pomáhal Jozef Hatok. Jeho najväčšou záľubou je zakáľanie svíň. „Robím zabíjačky pre kohokoľvek, je to môj koníček. Do roka zabijem tak dvesto svíň a rôzny iný statok. Tu sme sa stretli dobrí kamaráti. Keď je dobrý tím, tak ide všetko hladko,“ prezradil J. Hatok.
Ošípané zabíja už od svojej mladosti. „Robím to takmer 40 rokov. Fašiangy sú teraz iné, niekedy boli omnoho veselšie. Chcel, by som aby aj mladí zachovávali svoje tradície a zvyky.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári