Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Začína sa 40–dňový Veľký pôst

Skončila sa plesová fašiangová sezóna, tento týždeň sa začína pôst.

Veriaci, ale aj neveriaci budú až do Veľkej noci konať pokánie. V praxi by to malo vyzerať tak, že sa zriekneme aspoň jednej z nerestí a urobíme minimálne jeden dobrý skutok.

PREŠOV. Tento týždeň sa začína štyridsaťdňový pôst. Podľa Gregoriánskeho kalendára v gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku sa Veľký pôst začal už včera, rímskokatolícka cirkev to odštartuje zajtra Popolcovou stredou, keď sú veriaci poznačení popolom na znak kajúcnosti.

Postiť sa dá rôzne, buď si niečo odoprieme, či už mäso alebo pozeranie televízie a podobne, alebo k tomu pridáme ešte niečo navyše.

„Ja si ešte z detstva pamätám, keď sme bývali u babičky, tá od Popolcovej stredy až do Veľkej noci nejedla mäso a stále nám prízvukovala, aby sme sa snažili robiť dobré skutky. Myslím si, že toto je zmysel pokánia, vstúpiť si do svedomia a snažiť sa duchovne zmeniť,“ priznala sa nám Ivana Mizeráková z Prešova.

Základom pôstneho menu sú zemiaky a kapusta

Počas pôstu sa v minulosti zvykli variť bezmäsité jednoduché jedlá, ktoré symbolizujú striedmosť.

Prešovčanka Andrea Pipková si do vlastnej kuchyne tak preniesla niečo, čo počas tohto obdobia jedávala u svojej starej mamy v obci Svinia (okres Prešov).

„Moja babka Margita robila často kysnuté pagáče na slano aj na sladko. Vravievala mi, že voľakedy ich deťom plnili s ryžou zmiešanou s mliekom, ale aj s tvarohom a lekvárom.“ Pre túto obec je typický aj tzv. kudlanik, čo je upečená alebo skôr usušená nadrobno nasekaná kyslá kapusta zmiešaná s hrubou múkou.

„Cesto je úplne tenké, treba to rozotrieť na plech a nechať v rúre usušiť, potom sa to láme a je chrumkavé ako čipsy. Keď to chceme mať mäkké, stačí kudlanik potrieť maslom alebo husacou masťou,“ hovorí Pipková.

Základ pôstneho menu boli a stále sú pečené zemiaky v šupke a kyslá kapusta. Niekedy sa počas pôstu jedlo veľa sušeného ovocia, keďže zaváranín už toľko nebolo. Boli to predovšetkým hrušky a slivky a varila sa aj mačanka.

„Samozrejme, niečo z toho robím aj ja, ale keďže máme ešte malé deti, fungujeme predovšetkým na cestovinách, rôznych zeleninových šalátoch a rybách,“ dodáva Pipková.

ico

Fakty

Ako znie pôstna disciplína schválená Konfederáciou biskupov

Popolcová streda a Veľký piatok sú dňami zdržiavania sa mäsitých pokrmov a pôstu. Všetky piatky v roku sú dňami pokánia.

Veriaci v tieto dni konajú pokánie niektorým z nasledujúcich spôsobov:

Zdržiavanie sa mäsitého pokrmu – zaväzuje všetkých plnoletých až do začatia 60. roku života.

Skutok nábožnosti – účasť na svätej omši alebo krížová cesta, bolestný ruženec.

Čítanie Svätého písma trvajúce aspoň 10 minút.

Skutok lásky k blížnemu – návšteva chorého s konkrétnym prejavom pomoci alebo návšteva cintorína spojená s modlitbou za zosnulých alebo hmotná pomoc chudobným či viacdetným rodinám a pod.

Zrieknutie sa sledovania televíznych programov alebo fajčenia, alkoholu či iné sebazaprenie.

via

ico

Anketa

Dodržiavate pôst?

V uliciach Prešova sme sa pýtali, či ľudia dodržiavajú pôstne obdobie, a ak áno, ako sa postia.

Marcela Kráľová (25), Prešov
„Som veriaca, ale pôst nedodržiavam, navyše čakám dieťatko, takže teraz určite nie.“

Viera Pašenová (55), Prešov
„Týždeň pred Veľkou nocou nevaríme doma mäso, ale inak nič iné.“

Tomáš Libák (18), Prešov
„Počas pôstneho obdobia nechodím na diskotéky a v piatok sa snažím nejesť mäso.“

via

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 598
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 725
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 517
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 757
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 947
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 654
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 966
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 508
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 194
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 956
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie pracovníkov kultúry a médií v budove RTVS.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop