Veriaci, ale aj neveriaci budú až do Veľkej noci konať pokánie. V praxi by to malo vyzerať tak, že sa zriekneme aspoň jednej z nerestí a urobíme minimálne jeden dobrý skutok.
PREŠOV. Tento týždeň sa začína štyridsaťdňový pôst. Podľa Gregoriánskeho kalendára v gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku sa Veľký pôst začal už včera, rímskokatolícka cirkev to odštartuje zajtra Popolcovou stredou, keď sú veriaci poznačení popolom na znak kajúcnosti.
Postiť sa dá rôzne, buď si niečo odoprieme, či už mäso alebo pozeranie televízie a podobne, alebo k tomu pridáme ešte niečo navyše.
„Ja si ešte z detstva pamätám, keď sme bývali u babičky, tá od Popolcovej stredy až do Veľkej noci nejedla mäso a stále nám prízvukovala, aby sme sa snažili robiť dobré skutky. Myslím si, že toto je zmysel pokánia, vstúpiť si do svedomia a snažiť sa duchovne zmeniť,“ priznala sa nám Ivana Mizeráková z Prešova.
Základom pôstneho menu sú zemiaky a kapusta
Počas pôstu sa v minulosti zvykli variť bezmäsité jednoduché jedlá, ktoré symbolizujú striedmosť.
Prešovčanka Andrea Pipková si do vlastnej kuchyne tak preniesla niečo, čo počas tohto obdobia jedávala u svojej starej mamy v obci Svinia (okres Prešov).
„Moja babka Margita robila často kysnuté pagáče na slano aj na sladko. Vravievala mi, že voľakedy ich deťom plnili s ryžou zmiešanou s mliekom, ale aj s tvarohom a lekvárom.“ Pre túto obec je typický aj tzv. kudlanik, čo je upečená alebo skôr usušená nadrobno nasekaná kyslá kapusta zmiešaná s hrubou múkou.
„Cesto je úplne tenké, treba to rozotrieť na plech a nechať v rúre usušiť, potom sa to láme a je chrumkavé ako čipsy. Keď to chceme mať mäkké, stačí kudlanik potrieť maslom alebo husacou masťou,“ hovorí Pipková.
Základ pôstneho menu boli a stále sú pečené zemiaky v šupke a kyslá kapusta. Niekedy sa počas pôstu jedlo veľa sušeného ovocia, keďže zaváranín už toľko nebolo. Boli to predovšetkým hrušky a slivky a varila sa aj mačanka.
„Samozrejme, niečo z toho robím aj ja, ale keďže máme ešte malé deti, fungujeme predovšetkým na cestovinách, rôznych zeleninových šalátoch a rybách,“ dodáva Pipková.
Fakty
Ako znie pôstna disciplína schválená Konfederáciou biskupov
Popolcová streda a Veľký piatok sú dňami zdržiavania sa mäsitých pokrmov a pôstu. Všetky piatky v roku sú dňami pokánia.
Veriaci v tieto dni konajú pokánie niektorým z nasledujúcich spôsobov:
Zdržiavanie sa mäsitého pokrmu – zaväzuje všetkých plnoletých až do začatia 60. roku života.
Skutok nábožnosti – účasť na svätej omši alebo krížová cesta, bolestný ruženec.
Čítanie Svätého písma trvajúce aspoň 10 minút.
Skutok lásky k blížnemu – návšteva chorého s konkrétnym prejavom pomoci alebo návšteva cintorína spojená s modlitbou za zosnulých alebo hmotná pomoc chudobným či viacdetným rodinám a pod.
Zrieknutie sa sledovania televíznych programov alebo fajčenia, alkoholu či iné sebazaprenie.
via
Anketa
Dodržiavate pôst?
V uliciach Prešova sme sa pýtali, či ľudia dodržiavajú pôstne obdobie, a ak áno, ako sa postia.
Marcela Kráľová (25), Prešov
„Som veriaca, ale pôst nedodržiavam, navyše čakám dieťatko, takže teraz určite nie.“
Viera Pašenová (55), Prešov
„Týždeň pred Veľkou nocou nevaríme doma mäso, ale inak nič iné.“
Tomáš Libák (18), Prešov
„Počas pôstneho obdobia nechodím na diskotéky a v piatok sa snažím nejesť mäso.“
via
Autor: via
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári