Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Začína sa 40–dňový Veľký pôst

Skončila sa plesová fašiangová sezóna, tento týždeň sa začína pôst.

Veriaci, ale aj neveriaci budú až do Veľkej noci konať pokánie. V praxi by to malo vyzerať tak, že sa zriekneme aspoň jednej z nerestí a urobíme minimálne jeden dobrý skutok.

PREŠOV. Tento týždeň sa začína štyridsaťdňový pôst. Podľa Gregoriánskeho kalendára v gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku sa Veľký pôst začal už včera, rímskokatolícka cirkev to odštartuje zajtra Popolcovou stredou, keď sú veriaci poznačení popolom na znak kajúcnosti.

Postiť sa dá rôzne, buď si niečo odoprieme, či už mäso alebo pozeranie televízie a podobne, alebo k tomu pridáme ešte niečo navyše.

„Ja si ešte z detstva pamätám, keď sme bývali u babičky, tá od Popolcovej stredy až do Veľkej noci nejedla mäso a stále nám prízvukovala, aby sme sa snažili robiť dobré skutky. Myslím si, že toto je zmysel pokánia, vstúpiť si do svedomia a snažiť sa duchovne zmeniť,“ priznala sa nám Ivana Mizeráková z Prešova.

Základom pôstneho menu sú zemiaky a kapusta

Počas pôstu sa v minulosti zvykli variť bezmäsité jednoduché jedlá, ktoré symbolizujú striedmosť.

Prešovčanka Andrea Pipková si do vlastnej kuchyne tak preniesla niečo, čo počas tohto obdobia jedávala u svojej starej mamy v obci Svinia (okres Prešov).

„Moja babka Margita robila často kysnuté pagáče na slano aj na sladko. Vravievala mi, že voľakedy ich deťom plnili s ryžou zmiešanou s mliekom, ale aj s tvarohom a lekvárom.“ Pre túto obec je typický aj tzv. kudlanik, čo je upečená alebo skôr usušená nadrobno nasekaná kyslá kapusta zmiešaná s hrubou múkou.

„Cesto je úplne tenké, treba to rozotrieť na plech a nechať v rúre usušiť, potom sa to láme a je chrumkavé ako čipsy. Keď to chceme mať mäkké, stačí kudlanik potrieť maslom alebo husacou masťou,“ hovorí Pipková.

Základ pôstneho menu boli a stále sú pečené zemiaky v šupke a kyslá kapusta. Niekedy sa počas pôstu jedlo veľa sušeného ovocia, keďže zaváranín už toľko nebolo. Boli to predovšetkým hrušky a slivky a varila sa aj mačanka.

„Samozrejme, niečo z toho robím aj ja, ale keďže máme ešte malé deti, fungujeme predovšetkým na cestovinách, rôznych zeleninových šalátoch a rybách,“ dodáva Pipková.

ico

Fakty

Ako znie pôstna disciplína schválená Konfederáciou biskupov

Popolcová streda a Veľký piatok sú dňami zdržiavania sa mäsitých pokrmov a pôstu. Všetky piatky v roku sú dňami pokánia.

Veriaci v tieto dni konajú pokánie niektorým z nasledujúcich spôsobov:

Zdržiavanie sa mäsitého pokrmu – zaväzuje všetkých plnoletých až do začatia 60. roku života.

Skutok nábožnosti – účasť na svätej omši alebo krížová cesta, bolestný ruženec.

Čítanie Svätého písma trvajúce aspoň 10 minút.

Skutok lásky k blížnemu – návšteva chorého s konkrétnym prejavom pomoci alebo návšteva cintorína spojená s modlitbou za zosnulých alebo hmotná pomoc chudobným či viacdetným rodinám a pod.

Zrieknutie sa sledovania televíznych programov alebo fajčenia, alkoholu či iné sebazaprenie.

via

ico

Anketa

Dodržiavate pôst?

V uliciach Prešova sme sa pýtali, či ľudia dodržiavajú pôstne obdobie, a ak áno, ako sa postia.

Marcela Kráľová (25), Prešov
„Som veriaca, ale pôst nedodržiavam, navyše čakám dieťatko, takže teraz určite nie.“

Viera Pašenová (55), Prešov
„Týždeň pred Veľkou nocou nevaríme doma mäso, ale inak nič iné.“

Tomáš Libák (18), Prešov
„Počas pôstneho obdobia nechodím na diskotéky a v piatok sa snažím nejesť mäso.“

via

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  2. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 693
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 762
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 5 451
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 340
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 280
  6. Od Česka až po Jadran 3 931
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 140
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 114
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 530
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 163
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Policajná kontrola na hraničnom priechode.

Zrušili výhodu očkovaným jednou dávkou.


36m
Odporcovia očkovania sa viac boja smrti po vakcíne, ako po nákaze covidom.

Odporcovia očkovania sú najmä medzi nevzdelanými a chudobnými.


56m
Peter Tkačenko

Vláda sa musí pozrieť pravde do očí.


5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop