V prešovskom podniku na výrobu soli predávali aj technickú soľ. Podľa bývalého riaditeľa ju mohli kupovať i tunajšie podniky vyrábajúce potraviny. Prešovská však bola úplne neškodná, kvalitou porovnateľná s jedlou soľou.
PREŠOV. Pol života strávil Gejza Markovič v jedinom podniku na výrobu soli – v prešovských Solivaroch. Z 33 rokov tam pôsobil 25 ako riaditeľ.
„Solivary vždy boli na okraji finančných možností. Soľ bola lacná, stála korunu a desať halierov. Do tej sumy sme sa museli zmestiť. Teda vyťažiť, odpariť, zabaliť a distribuovať do obchodov. A ešte sme vykazovali aj zisk.“
Krach firmy nesie ťažko: „Keď spoločnosti, ktoré o podnik mali záujem zistili, že to nie je zlatá baňa, ale soľná, a dosť ťažká, tak sa ho snažili zbaviť.“
Terajší rakúski majitelia firmy, kde sa kedysi vyrábala soľ ako v jedinom podniku na Slovensku, mali záujem o kúpu ešte za čias, keď Markovič firmu viedol. „Hneď som z memoranda vedel, že nechcú tu vyrábať. Iba získať trh. Podarilo sa im to až desať rokov po mne.“
Vraví, že ak by firme šéfoval doteraz, soľ by ťažili nielen v Prešove, ale aj v Zbudzi (okres Michalovce). Tam sú obrovské zásoby kvalitnej kamennej soli.
Sfarbenú predávali ako technickú
V prešovských Solivaroch núkali záujemcom na predaj aj takzvanú technickú soľ. To bol ten istý druh soli, ale vznikal pri ukončovaní výroby alebo pri čistení strojov, ale hlavne pri spúšťaní výroby po určitej technickej prestávke.
„Keď sa začínala v nádobách variť, tak sa soľ mierne zafarbila. Ale inak bola taká istá kvalitná ako jedlá. Preto sa predávala ako technická. Kupovali si ju niektoré podniky vyrábajúce potraviny. Bola lacnejšia, ale kvalitou sa neodlišovala od jedlej distribuovanej na ľudskú spotrebu,“ vysvetľuje exriaditeľ.
Rozdiel v kvalite by nezistili ani chemickým rozborom. Na margo údajného toxického ferokyanidu draselného dodáva: „Pridával sa už za mojich čias po schválení hygienikom z dôvodu, aby soľ netvrdla.“
Naši cestári posypujú neškodnou soľou
Škodlivá pre zdravie je podľa odborníka Markoviča soľ, ktorá vznikne ako odpad po tom, ako z kamennej soli získajú chlór: „Takáto soľ by sa v žiadnom prípade nemala dostať do jedla.“
Vysvetľuje, že posypová soľ na zimnú údržbu, ktorá sa dostáva na Slovensko z Ukrajiny či Rumunska, je iba rozomletá kamenná soľ, ktorá nemá žiadne prísady a tiež nie je škodlivá. Sú v nej iba mechanické nečistoty.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári