Domáce jedlá sú na nezaplatenie, najmä také, ktoré varili ešte naše prastaré mamy. Poniektorí ich preto volajú mačankare.
RASLAVICE/OSIKOV/PREŠOV. Tak ako si niektoré obce a ich obyvatelia strážia svoje piesne, tance či remeslá typické pre ich dedinu, rovnako si z generácie na generáciu ľudia prenášajú aj originálne jedlá, no a také Raslavice (okres Bardejov) sú mačankové.
Raslavičanka Lucia Packová mačanku varí každú sobotu na desiatu: „Ja mám rada mliekovo-juškovú, kde je základom juška – teda šťava z kapusty, do ktorej pridám mlieko, huby a mäso, ale varím aj bez neho. Teraz počas pôstu len s hubami.“
Táto špecialita je vlastne akási omáčka, ktorú väčšina ľudí je tak, že si do nej nadrobí chlieb. „Naši doma to milujú, a nielen doma. Pracujem v miestnej reštaurácii a musím potvrdiť, že Raslavičania a vôbec naši hostia mačanku zbožňujú a počas pôstu si ju dosť žiadajú,“ dodala Packová.
Mačanka je jedno z pôstnych jedál. Niekedy ju ženy varievali svojim mužom na desiatu okolo deviatej, desiatej doobeda. Nadrobil sa do nej chlieb, a tak si túto omáčku vychutnávali z taniera.
„Je to jeden z najstarších pokrmov, ktorý sa traduje z pokolenia na pokolenie. Počas pôstu sa neomasťovala slaninkou, ale cibuľkou opraženou na masle a varila sa iba s hubami, nie s mäsom,“ uviedol etnológ Lukáš Jonov.
Jedia ju hlavne cez víkend
Aj v Osikove (okres Bardejov) milujú mačanku, aj keď táto obec je skôr kapustová.
„Nie je to sezónne jedlo, varíme to v podstate počas celého roka kedykoľvek, ale hlavne cez víkend na raňajky a na obed potom kapustu. Moja mamička bola rodáčka z Raslavíc a my sme doma varili až štyri druhy mačanky – hubovú, mäsovú, juškovú a s paradajkovým pretlakom a presne tá mi najviac chýba, lebo túto moja manželka nevie variť. Ona už skôr experimentuje a skúšala už primiešať do tej klasickej biely jogurt a kadečo iné.
Mačanka mi však pripomína moju mamu a detstvo, vtedy sme to jedli aj každý deň, varila ju výbornú,“ priznal sa nám Vladimír Micheľ z Osikova.
Je to miestna špecialita
Mačanku však dnes nájdete aj v mestských luxusnejších reštauráciách, kde ju ponúkajú v rámci menu ako polievku alebo ako špecialitu daného podniku.
„My ju varíme asi tak dvakrát za mesiac, v ponuke je ako jedna z polievok, ktorú si zákazníci môžu vybrať. Ľudia, najmä muži, si to pochvaľujú a vždy, keď je v jedálnom lístku, tak volia jednoznačne mačanku,“ povedal nám manažér jednej z prešovských reštaurácií sídliacich v centre mesta Slavomír Gurčík.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári