Nová norma z Bruselu pre chovateľov ošípaných môže zavrieť ešte viac fariem. Farmári totiž musia podľa prijatej legislatívy z EÚ dopriať ošípaným viac životného priestoru aj denného svetla. Podľa šéfa Zväzu chovateľov ošípaných Andreja Imricha cena stúpne len o 10 percent. Hrozba, že to bude viac, je však reálna. Potvrdila to aj situácia, ktorú priniesla norma o chove sliepok. Vajcia sú dvakrát drahšie.
PREŠOV. Pokúšali sme sa zistiť, ako nové pravidlá, ktoré majú začať platiť od roku 2013, ovplyvnia farmárov v regióne. Zistenie bolo šokujúce. Takmer všetky farmy už zanikli.
Najväčšou bol Mäsoprodukt, a. s. Prešov, ktorý prevádzkoval farmy v Kojaticiach, Drienove, Medzanoch a bitúnok v Malom Slivníku. Zanikli.
„Zlikvidovali sme 24-tisíc ošípaných. Chýbali nám dotácie a investície na to, aby sme mohli farmy reorganizovať. Niekde možno chýbalo len pár centimetrov na to, aby bola norma dodržaná,“ povedal nám bývalý výrobný riaditeľ Mäsoproduktu Vladimír Hasara.
Myslí si, že v konečnom dôsledku sa novými pravidlami len drasticky zredukuje chov a celková produkcia bravčového mäsa na Slovensku.
Na trh sa tak dostane viac mäsa z dovozu, ako z domácich chovov, a to ovplyvní cenu.
Odchované ošípané predávajú do Maďarska
Niektoré malé farmy sa dokážu prispôsobiť norme, ktorá diktuje voľný chov ľahšie, ale čakajú ich zvýšené náklady v inej podobe. Chýba tu teraz totiž centrálny bitúnok.
Potvrdil nám to aj farmár Ľubomír Straka z Drienova ( okres Prešov). Chová 1 500 ošípaných, ale má problém ich predať. Väčšinu z nich vyváža do Maďarska. Keď sme sa zaujímali o dôvod, povedal nám, že slovenský spotrebiteľ nemá záujem o živé ošípané a Maďari ich naopak chcú, lebo si ich vedia spracovať.
„Nikto nechce robiť zabíjačky doma, ale ani predaj polovičiek prasiat nie je lepší. Urobil som už aj taký pokus, že ponúkam, aby si mohli urobiť zabíjačku u mňa na farme a domov odniesli už hotové mäso, ale ani o to nebol veľký záujem,“ popísal aktuálnu situáciu Straka. Pritom jeho cena je 2,40 eura za kilogram.
„Ja som si už raz kúpila pol prasaťa a myslím, že sa to oplatí. Spracovávali sme ho u známych v rodinnom dome, lebo v byte sa to nedá a je okolo toho dosť práce. Ísť do obchodu je rozhodne pohodlnejšie,“ povedala o svojej skúsenosti Juliana Sopková.
U nakupujúcich rozhoduje cena
Vo všeobecnosti sa na Slovensku produkuje len menej ako polovica ročnej spotreby bravčového mäsa. Jeho cenu už teraz diktujú dovozcovia z Európy a našinci si ho idú kúpiť radšej do Poľska, ako do obchodnej siete.
Rozhoduje cena, nie kvalita. Kým v obchode stojí kilogram karé s kosťou okolo 4,38 eura, v Leluchowe ho predávajú za 3 eurá. Spotrebiteľ však nevie posúdiť, čo kupuje.
„Dováža sa k nám všeličo. Dokonca aj technické mäso z Dánska, ktoré rozhodne nechutí rovnako. Malo by sa používať len do výrobkov, nie na kuchynskú úpravu, ale ľudia ho kupujú. Mali sme tu už aj mäso plné antibiotík, dioxínov a dokonca aj 10 rokov zamrazené. Obchodník ho donesie na Slovensko, dá nižšiu cenu a predá. Slováci sú akciový národ, akoby im už nezáležalo na kvalite,“ dodal farmár Straka.
„Nakupujem zväčša v supermarketoch a len málokedy lúštim etiketu, kde by malo byť uvedené, odkiaľ pochádza mäso. Rozhodujem sa podľa vzhľadu a vyhovuje mi aj to, že je vo vákuovom balení. Prekvapuje ma, že teraz je cena o niečo nižšia, ako pred niekoľkými týždňami. Rozhodne bolo drahšie,“ podelila sa s nami o svoju skúsenosť Slávka Fajnerová.
Jej slová potvrdzuje aj Štatistický úrad SR. Podľa posledných zisťovaní cena bravčového mäsa medziročne klesla v januári 2012 o 1,1 percenta, ale ceny údenín stúpli o 1,7 percenta.
Anketa
Čo budete robiť, keď po vajciach zdražie aj bravčovina?
V uliciach Prešova sme zisťovali názor ľudí na možné zvýšenie cien bravčového mäsa. Ako budú situáciu riešiť?
Mária, 75 rokov, Prešov
„Práve dnes som kúpila bravčové mäso a keď som rozbalila, vytieklo z neho veľa vody. Teraz mu neverím a ja si z biedneho dôchodku nemôžem dovoliť plytvať. To je strašné. Také veci sa predtým nediali. Chýba tu zodpovednosť a kontrola. Žijem už dosť dlho, ale to tu ešte nebolo.“
Mária Mydlarčíková, 65 rokov , Prešov
„Neviem, čo budeme robiť, ani čo budeme jesť. V obchodoch je veľa tovaru z dovozu. Podľa mňa je kontrola nedostatočná a človek sa už bojí nakupovať. Hlavne mäso. Nie je správne, že všetko, čo sme si dokázali vychovať a dopestovať, likvidujeme pre nejaké normy.“
Gabriel Gotz, 62 rokov, Prešov
„Počul som už o tom. Ja nebudem chodiť nakupovať do Poľska. Myslím si, že jediné východisko je zistiť, kde v okolí ešte chovajú ošípané a určite ho začnem nakupovať u prvovýrobcov, aby som aspoň vedel, čo nakupujem a za čo dávam svoje peniaze.“
ako
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári