Južania si totiž Veľkú noc bez jahňaciny nedokážu ani predstaviť.
STROPKOV. „Dokonca som počul, že na objekty, kde sa jahňatá vykladajú, musia dohliadať strážcovia, pretože pred Veľkou nocou sa tam vo veľkom kradnú,“ prekvapil nás zaujímavou historkou hlavný bača Fero Lizák.
Za hranice nevyviezli všetky, 100 jahniat si na salaši nechali kvôli omladeniu stáda. V súčasnosti sa teda starajú o 600 kusov, 60 starších ešte predajú v lete na mäso, ostatné budú chovať na mlieko.
„Pre Slovákov je jahňacina drahá. Talianom predávame kilo živej váhy za 2,70 eura, takže jahňa, ktoré váži 16 kíl, stojí viac ako 40 eur. Keď sa zabije, vypitve, stiahne z kože, ostane deväť kíl mäsa aj s kosťami,“ ozrejmil bača dôvody, kvôli ktorým toto kvalitné mäso na slovenských stoloch chýba a vzápätí predostiera aj riešenie, ako túto situáciu zmeniť.
Keby to bolo dotované štátom...
Podľa neho za veľa môže neprezieravá politika štátu a chýbajúce dotácie.
„Keby už zabité, očistené, vypitvané deväťkilové jahňa stálo v mäsiarni 20 eur a ďalších 20 eur by dotoval štát, vtedy by bolo dostupné aj pre Slovákov. Chovatelia by niečo odpísali do Talianska, ostatné by ostalo na slovenskom trhu a ľudia by si ho mohli dovoliť kúpiť. Každý kus je čipovaný, kontrolovaný, takže prehľad o tom, koľko jahniat išlo na bitúnok a koľko do Talianska, by bol. Teraz je prax taká, že štát nedotuje ani jahňatá, ani barany, iba bahnice, teda viac ako dvojročné ovce, sumou 20 eur za kus.“
Humánne či nehumánne?
Po vstupe do EÚ sa sprísnili aj podmienky, za akých sa môžu prevážať zvieratá na dlhšie vzdialenosti. A ako to vyzerá v praxi?
„Jahňatá musia mať počas prevozu napríklad prísun pitnej vody. Všetko však závisí od toho, na akú vzdialenosť sa prevážajú. Mali by mať aj krmivo, ale to nemajú. Keď sa jahňa berie od matky, je naučené na mlieko, takže krmivo by po ceste asi nejedlo. Počítame, že na mieste určenia by malo byť do 24 hodín. Toľko bez mlieka vydrží,“ tvrdí bača, ale zároveň pripúšťa aj určité straty.
Podľa neho v plnom kamióne uhynie tak šesť, sedem kusov. Taliani si totiž vyberajú tie najsilnejšie a najkvalitnejšie aj z toho dôvodu, aby prevoz prežili.
Keď sme sa opýtali, či by nebolo humánnejšie, keby sa jahňatá porazili už na Slovensku a nemuseli podstupovať stres spojený s prepravou, vysvetlil, že by to bolo nerentabilné.
Náklady by sa zvýšili o prepravu na bitúnok aj o samotnú porážku, Taliani by, naopak, zarobili ešte viac. „Rentabilný je jedine predaj živých zvierat.“
Autor: ada
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári