Lekári varujú. Podľa ich skúseností totiž po sviatkoch majú najviac pacientov s chorým žalúdkom, pankreasom či žlčníkom.
PREŠOV. Sviatky jari a niekoľko voľných dní by mali byť skôr o pohybe v prírode, stretávaní s priateľmi či rodinou, ako o sedení pri plnom stole.
Neprimeraná konzumácia mäsa, koláčov, syrov, vajec a alkoholu spôsobuje tráviace ťažkosti. Prejavujú sa pocitmi plnosti, pálením záhy či nafúknutým bruchom.
Občas pomôžu staré osvedčené recepty na rýchle pretrávenie, ale často sa to končí v ambulancii lekára.
„Naši predkovia poznali zmysel pôstu, vnímali ho ako očistu organizmu. Dnešní ľudia si neuvedomujú, že diétu nahradiť ťažkými jedlami a útokom na organizmus je nerozumné. Také extrémy spravidla signalizujú ťažkosti,“ povedala nám praktická lekárka Iveta Harvišová.
Zdraví ľudia nápor možno zvládnu, ale tí, ktorí majú už teraz problémy, by mali dbať na striedmosť.
„Po sviatkoch býva doslova nápor v ambulanciách. Ľudia prichádzajú s pokazeným žalúdkom, podráždeným pankreasom alebo žlčníkom. Liečenie je pomalé a bolestivé, preto odporúčam, aby sa naučili jesť menej a častejšie a po šiestej večer už nekonzumovať nič, aby telo mohlo spracovať prijaté potraviny,“ dodala.
Pri ľahšej forme nevoľnosti stačí dodržiavať diétu a piť veľa nesladených tekutín, ale keď sa pridruží zvracanie a hnačky, musíte vyhľadať lekára.
Ľudia majú rôzne recepty, ako nepodľahnúť
Tomu všetkému sa dá vyhnúť. Stačí, ak nám nebudú rozkazovať oči, ale rozum.
„Ja teda určite neodolám ani šunke, ani koláčom. Alkohol nemusím, ale určite ochutnám zo všetkých veľkonočných jedál. Teším sa najmä na syr, lebo ten robievame len raz v roku,“ myslí si Júlia Potočňáková.
Peter Kuchta reagoval podobne, ale ten sa spolieha na svoj bicykel. Vraj čo naberie, to hneď spáli.
„Len aby bolo aj počasie dobré a dalo sa vyjsť do lesa a kalórie budú hneď spotrebované. Maminým koláčom neodolám,“ dodal Peter. Viaceré rodiny, ktoré sme oslovili, tiež plánujú výlety do prírody. Cenia si, že konečne budú mať čas na spoločné chvíle.
„Neznášam oblievačku a všetky zvyky okolo toho. My sme sa s manželom dohodli, že pôjdeme s deťmi na výlet. Budeme mať šunku, aj klobásy, aj syr, ale nabalíme si ich a pôjdeme vonku,“ podelila sa s nami o plány Jana Poliaková.
„Ja si kvôli zdraviu už nemôžem dovoliť také ťažké jedlá, takže pre mňa budú sviatky len symbolické, bez šunky, vajec aj bez alkoholu. Ani mi to nebude chýbať. Keď si predstavím možné následky, ľahšie sa toho vzdám,“ dodal Dušan Berko.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári