Tento projekt uspel medzi takmer päťstovkou projektov z celého Slovenska.
LIPANY. Chceme jesť zdravé či nezdravé potraviny, na takýto chemický projekt sa zamerali lipianski žiaci v rámci projektu Školy pre budúcnosť. „Náš projekt uspel medzi 461 projektami. Išlo tu o nové netradičné spôsoby vyučovania,“ hovorí koordinátorka projektu a učiteľka Jana Straková.
Žiaci vytvárali fiktívne firmy, organizácie, výskumné ústavy alebo obchody, ktorými chceli propagovať zdravý životný štýl a zdravé potraviny. Ich úlohou bolo vytvoriť názov firmy, logo, hlavnú myšlienku, výrobný, výskumný alebo obchodný plán, ktorý predstavili formou prezentácie, graficky a výtvarne spracovávali banner, plagát, letáky a natáčali alebo hrali reklamu na produkty svojej firmy.
Náročnejšie, ale zábavnejšie
Všetky časti projektu si pripravovali žiaci troch lipianskych škôl od januára do 4. mája, keď sa konal chemický workshop, na ktorom prezentovali svoje výtvory. Katke Jackovej z ôsmeho ročníka zo ZŠ Hviezdoslavova sa takáto forma učenia veľmi páčila: „Všeličo sme sa dozvedeli, počuli, videli aj ochutnali. Takáto forma vyučovania, aj keď je náročnejšia pre nás žiakov, je určite zábavnejšia a zaujímavejšia.“
Podľa koordinátorky Jany Strakovej deti vytvorili veľmi kreatívne veci: „Varili čokoládu, pripravovali domáce syry, piekli cukrovinky bez bieleho cukru a pečivo z celozrnnej múky, vyrábali bylinkové mydlá. Práce boli veľmi nápadité a zaujali všetkých dospelých divákov, ktorí sa workshopu zúčastnili.“
Cieľom tohto projektu bolo využiť vedomosti z chémie, finančnej matematiky, aplikovanej ekonómie, ale aj prácu s počítačom, fotoaparátom či kamerou. „Rovnako dôležité bolo naučiť deti učiť sa iným spôsobom, hľadať si informácie, spracovať ich netradičnými spôsobmi, prezentovať ich pred ostatnými žiakmi, a tak sa učiť navzájom,“ dodáva Straková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári