PREŠOV. Polotovary tvoria najmä v zahraničí základ „domácej“ stravy. Aj preto má taký úspech Jamie Olivier, ktorý tieto predsudky nabúral. A snaží sa ísť ďalej, vyzýva ľudí, aby dnes nešli do reštaurácií, ani si nekúpili polotovary, ale uvarili svoje jedlo.
„Keď som pracoval v Škótsku, chcel som si uvariť špagety. Kúpil som si ich, a oni už boli hotové, aj s omáčkou, stačilo ich zohriať v mikrovlnke. Naozaj sa tam takto stravujú,“ opísal skúsenosti z Britských ostrovov Prešovčan Milan. K Olivierovej výzve sa pridali aj Slováci. Problém s tým nemajú.
Výber je široký
„Aj kvôli deťom sa človek začal obzerať po lepších potravinách. Snažíme sa nakupovať čerstvé potraviny, i keď nie sú čerstvé ako čerstvé. Zeleninu nakupujem sezónnu, zo Slovenska, na trhu,“ povedal Ondrej Vanta z Prešov, propagátor zdravej výživy.
„Varíme aj z polotovarov, urýchľuje to čas. Máme však už odskúšané svoje výrobky, ktorým dôverujeme,“ doplnil s tým, že dnes je situácia na trhu oveľa lepšia: „Niekedy som sa snažil vegetariánsky stravovať a v tom čase tu bolo minimum výrobkov. Dnes je výber omnoho širší.“
Do dňa bez polotovarov sa zapojí aj vysokoškoláčka Lenka Filipová. „Dosť často využívam mrazené potraviny, aj keď čerstvým sa nič nevyrovná. Nikdy nekupujem tie všelijaké omáčky, zápražky a prísady do jedál, ktoré obsahujú samé umeliny,“ dodala.
Autor: frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári