Tohoročnú letnú sezónu otvoril druhý ročník podujatia Kotlík open, tentoraz aj s medzinárodnou účasťou. O najlepší pokrm súťažilo 26 družstiev, výťažok z predaja jedál poputuje onkologicky chorým deťom. Tie prišli podporiť aj česko-slovenskí cyklisti.
PREŠOV. Guľáš, boršč, mačanka, ostrokyslá polievka, fazuľovica s údeným, kapustnica, džuveč... Všetky jedlá boli pripravené v kotlíkoch.
Výber bol široký, počet účastníkov sa oproti vlaňajšku zhruba zdvojnásobil. To isté sa dá povedať o peniazoch vyzbieraných pre deti s onkologickými ochoreniami.
„Už v tejto chvíli sa predalo vyše sedemsto porcií. Vlani sme vyzbierali vyše tisícky, tohto roku to určite prekonáme,“ vytešoval sa popoludní jeden z organizátorov Patrik Tomič.
O presnom použití výťažku, ktorý napokon presiahol dve tisícky eur, sa dohodnú organizátori so združením Deťom pre život. „Vlani sme prispeli na ozdravné pobyty, teraz by sme chceli niečo iné. Ak bude treba zakúpiť lieky, tak ich zakúpime, uvidíme, čo bude najpotrebnejšie,“ dodal Tomič.
Onkologicky choré deti prišli podporiť aj cyklisti v rámci česko-slovenskej akcie Na bicykli deťom.
Stopäťdesiatkilometrovú etapu charitatívnej jazdy absolvoval aj herec Ivan „Tuli“ Vojtek. Ďalšou sprievodnou akciou bol amatérsky volejbalový turnaj.
Osvedčené recepty
Medzi kuchármi na Kotlík open sa predstavili staré i nové tváre. S už povestnou ostrokyslou polievkou prišla Asociácia priateľov života.
„Ide do nej cibuľa, pór, mrkva, petržlen, zázvor, bambusové výhonky, huby - judášovo ucho, šitake, šampiňóny, tofu biele, vajce, kukuričný škrob, soľ, korenie, ktoré je najpodstatnejšie,“ prezradil kapitán Peter Ptáček.
Svoju účasť si zopakoval aj tím, ktorý varil boršč a zabodoval s ním vlani. Osvedčený recept nemenili. „Jedinou novinkou je, že sme pridali borievky,“ prezradila kapitánka Adriana Lešigová z tímu Heľenina varecha.
Prišiel aj minuloročný víťaz, bowlingový tím, ktorý halászlé zamenil za fazuľovú polievku s údeným mäsom.
Prvým medzinárodným tímom na Kotlík open boli Zakarpatskí novinári. Valerij Michličenko, Taras Vaščuk, Pavlo Bileckij a kapitánka Halina Sernivka navarili boršč s bielymi hubami.
„Chceli sme ponúknuť alternatívu. Skoro každý varil jedlá s mäsom, preto sme sa rozhodli, že spravíme vegetariánsky boršč,“ prezradila Haľa, ktorá sama je vegetariánkou a presadila si svoje.
Víťazné družstvá
Ukrajinci si odniesli jedno z ocenení, rovnako tak prešovská mestská firma Prešov Real, ktorej kapustnica šla najviac na odbyt.
Tri hlavné ceny získali vojenská polícia, Slovenský olympijský výbor a večerník s generálnou konzulkou Ukrajiny Oľgou Benč.
„Páči sa mi charitatívny podtext tejto akcie. Pravdou však je, že viac ako jedlá z kotlíkov ma potešil stánok s občerstvením,“ povedala nám jedna z návštevníčok podujatia Júlia Norková z Prešova. Zastihli sme ju v hľadisku pri pódiu, na ktorom sa predstavili mladé hudobné a tanečné talenty, ale aj Jakub Petraník a známa vokálna skupina Free Voices.
Tuli. Ivan Vojtek dobicykloval na čele pelotónu.
Ostrokyslá polievka. Varil ju P. Ptáček (uprostred) so svojím manšaftom.
Víťazi. Spolu s organizačným tímom.
Free Voices. Známa kapela sa postarala o spevácky program.
Halina Sernivka. Kapitánka zahraničného družstva.
Porcie. Porota i návštevníci si mali z čoho vyberať.
Jakub Petraník. Vystúpil na Kotlík open 2012.
Foto: frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári