Agentúrny materiál sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.
PREŠOV. Okolo 40 nových pracovných miest vytvorí spoločnosť, ktorá vo štvrtok otvorí prevádzku mäsokombinátu na Vranovskej ceste v Prešove.
Domáci investor ho vybudoval bez pomoci štátu či zdrojov z EÚ na zelenej lúke za 3 milióny eur. Viac ako polovicu investícií vložil do výroby z vlastných zdrojov, zhruba 40 percent tvorí úver, ktorý bude spoločnosť splácať 30 rokov.
Vôbec to nebolo jednoduché, lebo mäsokombináty sú v bankách na čiernej listine. Ako konateľ spoločnosti Štefan Poláček zdôraznil, štát síce deklaruje pomoc domácim podnikateľom, ale keď sa rozhodli rozširovať výrobu, zistili, že nemajú nárok ani na eurofondy, ani na daňové úľavy. Museli si pomôcť sami.
Pred piatimi rokmi otvorili prevádzku v Pečovskej Novej Vsi (okres Sabinov). „Bola tam maličká výroba a záujem vysoký, preto sme sa rozhodli investovať v Prešove,“ povedal nám konateľ spoločnosti Štefan Poláček.
V novom objekte na Vranovskej ceste bude mäsovýroba, predajňa, ale aj steak house, v ktorom sa budú predávať mäsové špeciality.
“Zelenú“ dostanú domáci chovatelia
Mäsokombinát v Pečovskej Novej Vsi nezanikne. Výroba tam ostane, ale z doterajších 700 kg denne, vďaka prešovskej prevádzke, zvýšia dennú výrobu na 5 ton.
Mäso budú odoberať z farmy v Drienove (okres Prešov) a teda podporia domácich chovateľov, ktorí mali v posledných rokoch problém predať mäso zo svojich chovov. Narážali na problém.
Ľuďom z mesta sa už nechce robiť klasické zabíjačky. Radšej idú do supermarketu a si kúpia mäso neistého pôvodu. Podobne je to aj s výrobkami. Rozhoduje cena, nie kvalita a v konečnom dôsledku ľudia ani nevedia, čo všetko konzumujú.
Hoci ich niektoré obchodné siete už oslovili, nemajú záujem o predaj vo veľkom. „Radšej pôjdeme cestou vlastnej siete predajní, aby sme na úkor kvantity neohrozili kvalitu,“ vysvetlila ekonomická riaditeľka Ivana Kažimírová.
S hľadaním kvalifikovaných ľudí mali problém
Na trhu chýbajú vyučení mäsiari. Už niekoľko rokov tu chýba škola, ktorá by týchto odborníkov vzdelávala a staršia generácia pracuje zväčša v zahraničí.
Úrad práce im v hľadaní vhodných ľudí nevedel pomôcť a tak ich hľadali dlho. Niektorí z ich zamestnancov museli prejsť dodatočným odborným vzdelávaním.
Anketa
Ste spokojní s mäsovými výrobkamiv supermarketoch? Uprednostňujete slovenské?
V uliciach Prešova sme sa ľudí opýtali, či nakupujú mäsové výrobky v supermarketoch a ako sú s nimi spokojní.
Terézia Šejirmanová, 50 rokov, Prešov
„Rozhodne nekupujem vákuovo balené výrobky. Tým neverím. Kupujem len čerstvé salámy a spolieham sa na vzhľad a vôňu. Najmä kvôli deťom. Človek však nikdy nevie, čo vlastne obsahujú. Snažím sa vyhýbať zahraničným výrobkom, aj keď slovenských je na trhu málo.“
Eva Balocká, 45 rokov, Prešov
„Všimla som si, že v regáloch sú aj výrobky, ktorým končí dátum spotreby aj niekoľko dní. Radšej by som si kúpila niečo slovenské, ale toho je v ponuke čoraz menej. Pri voľnom predaji predavačky často ani nevedia povedať, kto je výrobca. Nič už nemá chuť ako predtým.“
Štefánia Priščáková, 48 rokov, Prešov
„Ja kupujem len v mäsiarstve, lebo verím personálu a viem, že mi poradia, čo je kvalitné a čerstvé. Vákuovo balené výrobky ani mäso by som nikdy nekúpila. Mám isté skúsenosti, pracovala som na veterine a viem, že obchody nemôžu zaručiť kvalitu. Len výrobca.“
ako
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári