KAMENICA. Angelovičovci sa starajú na svojej farme o 1500 ovečiek, 40 kráv, 7 koní, niekoľko sliepok, moriek, kačiek, zajacov či pávov.
V lete, keď si ľudia plánujú dovolenky, oni na ňu ani nepomyslia. „Dojiť sa začína o pol šiestej, ale my s manželkou vstávame už o piatej. Zvieratá máme vo výbehu celú noc. Zamestnanci ich púšťajú na dojenie. Trvá zhruba hodinu a pol. Čiže do tej siedmej,“ povedal nám farmár Peter Angelovič.
Po dojení idú ovce na pašu. Potom sa farmári púšťajú do výrobkov z ovčieho mlieka. „O siedmej je potrebné, aby sa mlieko zohrialo, aby sme mohli ísť robiť syr.“
V lete pripravujú aj seno a iné krmoviny pre zvieratá na zimu. „Tu sa deň začína veľmi skoro a neskoro končí. Keď nám dovolí počasie, tak pripravujeme seno na zimu. A to sa všetko robí do deviatej večer,“ zdôraznil farmár.
Rodinka farmárči takmer desať rokov
Petra Angeloviča lákalo farmárčenie celý život. „Mám strednú školu poľnohospodársku, ale vysokú vojenskú. Od malička ma to ťahalo k zvieratkám a bolo mojím snom založiť takýto gazdovský dvor. S manželkou sme sa do toho pustili. Farmárčime už takmer desať rokov,“ zaspomínal Angelovič.
Farmár si musí vypočítať, kedy bude na ďalší rok Veľká noc, aby si mohol naplánovať letnú i zimnú sezónu na farme. „Tento dátum je dôležitý, kvôli dojeniu.“
Od farmy si neoddýchnu ani cez víkend. „Manželka má dokonca včely, takže máme tu i domáci med. A pečie i domáci chlieb, do obchodu teda chodíme po iné veci,“ dodal Angelovič.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári