PREŠOV. Janka Fertáľová zavára každý rok.
„Keď príde sezóna, tak sa nezastavím. Pestujeme doma uhorky. Máme radšej, keď sú ešte také menšie, keď ich chceme zavariť. Také, ktoré neustriehneme a vyrastú, dávame do čalamády alebo zjeme,“ prezradila gazdinka.
Fertaľová býva so štvorčlennou rodineu. „Bratia majú radi uhorky, takže tých zavárame vždy veľa. No nikdy sa nám nič nezvýši do druhého roka, pretože sa všetko zje, alebo rozdá rodine či známym.“
Zavárajú i kompóty. „Ale to už v menšom množstve. Také broskyne, marhule alebo aj čerešne dávame do koláčov, nie ako prílohu k mäsu,“ povedala J. Fertaľová.
Kamila Molčanová býva v paneláku a nemá žiadnu záhradku. Preto si uhorky kúpila na trhu.
„Kúpili sme 30 kíl uhoriek, aby sme ich zavarili. Boli veľmi špinavé, tak sme ich šupli do práčky a dali trošku preprať,“ dala recept na prípravu K. Molčanová.
Anketa
Čo všetko zavárate?
V uliciach mesta sme sa pýtali, čo najradšej zavárajú Prešovčania.
Darina Némethová (50), Prešov
„Teraz nezaváram, pretože nemám pre koho. Kedysi som zavárala i ovocie i zeleninu. Deti poodchádzali preč, takže pre mňa a pre manžela sa to neoplatí. Manžel je totiž zaťažený na rezne.“
Jozef Polák (59), Prešov
„Zavárame čo príde a podľa potreby, spolu s manželkou. Ja jej pripravujem fľaše, nakladám. Naposledy sme zavárali uhorky.“
Martina Verešpejová, (39) Pečovská Nová Ves
„Mleli sme včera černice na džem. Nakladáme i uhorky. Rastú nám i cherry paradajky a zavárali sme nedávno i broskyne.“
čor, via
Autor: čor
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári