Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Ľudia zavárajú v týchto dňoch vo veľkom

Hoci sa dnes už nezavára tak ako kedysi, ľudia predsa len v týchto dňoch sterilizujú uhorky, robia čalamády, zavárajú broskyne i marhule.

Zaváraniny. Ľudia ich ocenia najmä v zime.Zaváraniny. Ľudia ich ocenia najmä v zime. (Zdroj: čor)



PREŠOV. Janka Fertáľová zavára každý rok.

„Keď príde sezóna, tak sa nezastavím. Pestujeme doma uhorky. Máme radšej, keď sú ešte také menšie, keď ich chceme zavariť. Také, ktoré neustriehneme a vyrastú, dávame do čalamády alebo zjeme,“ prezradila gazdinka.

Fertaľová býva so štvorčlennou rodineu. „Bratia majú radi uhorky, takže tých zavárame vždy veľa. No nikdy sa nám nič nezvýši do druhého roka, pretože sa všetko zje, alebo rozdá rodine či známym.“

Zavárajú i kompóty. „Ale to už v menšom množstve. Také broskyne, marhule alebo aj čerešne dávame do koláčov, nie ako prílohu k mäsu,“ povedala J. Fertaľová.

Kamila Molčanová býva v paneláku a nemá žiadnu záhradku. Preto si uhorky kúpila na trhu.

„Kúpili sme 30 kíl uhoriek, aby sme ich zavarili. Boli veľmi špinavé, tak sme ich šupli do práčky a dali trošku preprať,“ dala recept na prípravu K. Molčanová.

ico

Anketa

Čo všetko zavárate?

V uliciach mesta sme sa pýtali, čo najradšej zavárajú Prešovčania.

Darina Némethová (50), Prešov
„Teraz nezaváram, pretože nemám pre koho. Kedysi som zavárala i ovocie i zeleninu. Deti poodchádzali preč, takže pre mňa a pre manžela sa to neoplatí. Manžel je totiž zaťažený na rezne.“

Jozef Polák (59), Prešov
„Zavárame čo príde a podľa potreby, spolu s manželkou. Ja jej pripravujem fľaše, nakladám. Naposledy sme zavárali uhorky.“

Martina Verešpejová, (39) Pečovská Nová Ves
„Mleli sme včera černice na džem. Nakladáme i uhorky. Rastú nám i cherry paradajky a zavárali sme nedávno i broskyne.“

čor, via




Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius?
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  7. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  8. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 6 552
  2. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 5 950
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 801
  4. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 451
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 4 824
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 187
  7. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius? 3 168
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 3 144
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 588
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 541
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop