Na trhoch sa už teraz špekuluje, ako stúpne cena potravinárskej pšenice a teda aj múky.
PREŠOV. Podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Petra Nemca, doterajší hektárový priemer v prípade pšenice predstavuje 3,32 tony, čo je medziročne nižší priemer o 26 percent.
V regiónoch sú veľké rozdiely v úrodách. Najmä v obilniciach, kde hospodári dosiahli sotva polovičné výsledky oproti minulej sezóne.
Pestovatelia sú veľmi sklamaní. „Napriek zvýšeným nákladom na osivá, hnojivá aj chemickú ochranu patria tohtoročné výsledky k najhorším v ostatnom desaťročí,“ konštatoval Nemec na základe aktuálneho žatevného monitoringu.
Ako počas výjazdu do Prešovského kraja konštatoval predseda SPPK Milan Semančík, obilniny sa tu pestujú na ploche 48-tisíc hektárov pôdy. Zatiaľ sa ukazuje, že oproti minulému roku budú výnosy v kraji vyššie o 7 percent.
Sucho však trápi celú Európu. Lepšie sú na tom napríklad Maďari, ktorí už majú celú úrodu v sýpkach, ale v Čechách a v Poľsku so žatvou ešte len začínajú.
Hospodár Bačišin je s úrodou spokojný
V okresoch Prešov a Sabinov je situácia o niečo lepšia ako na juhu Slovenska. Napríklad samostatne hospodáriaci roľník Štefan Bačišin zo Šarišských Michalian (okres Sabinov) už žatvu skončil a s výsledkom je spokojný.
„Z plochy 58 hektárov sme zožali 30 vagónov kvalitnej potravinárskej pšenice. Pre nás je to najlepšia úroda za posledné roky,“ konštatoval Bačišin, ktorý sa pestovaniu venuje už 20 rokov. Úrodu chce predať na burze, ale ako naznačil, hovoriť o cene je predčasné.
Pekári už kupujú drahšiu múku
Dodávatelia už na situáciu zareagovali. Od prvého augusta dodávajú do pekární múku o 20 percent drahšiu. Potvrdil nám to vedúci istej prešovskej pekárne Anton Hovančák.
„Nakupujeme ju už drahšie, ale nevieme, čo bude ďalej, či ešte nebude cena stúpať. August možno ešte vykryjeme so súčasnými cenami pekárenských výrobkov aj na úkor nášho zisku, ale keď cena bude rásť, už v septembri sa to prejaví a chlieb aj pečivo budú v obchodoch drahšie,“ vysvetlil nám.
Múka, ktorú im mlyny dodávajú je už z novej úrody a pekári s ňou majú problém pracovať. Nie je ľahké chlieb vyformovať a v peci praská.
„Vždy je to tak s čerstvou múkou a aj skúsení majstri s tým majú problém. V minulosti sme nakupovali múku z Maďarska, bola lacnejšia aj odležaná,“ dodal Hovančák.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári