Pri obci Proč (okres Prešov) na kopci Haľagoš sa počas víkendu konal Retrojarmok 2012 a Haľagošské slávnosti. Nechýbali rezbári, výrobcovia ľudových krojov, perníkov, keramiky. Deti sa mohli zastaviť pri vystavovaných zvieratkách či vyfotografovať sa v helikoptére.
PROČ. Tohtoročný retrojarmok si nenechali ujsť ani Prešovčanky Miriam Lipková a Danka Vargušková s deťmi.
„Zvykneme chodiť na takéto akcie, boli sme aj v Kežmarku a musím povedať, že sa mi tu veľmi páči. Podľa mňa takýchto aktivít by malo byť oveľa viac a častejšie,“ priznala sa nám pani Miriam, ktorá spolu s kamarátkou Dankou domov neodišla naprázdno.
„Nakúpili sme si bylinky, háčkovanú čiapku, točili sme na hrnčiarskom kruhu, pozreli sme si s deťmi zvieratká, ochutnáli klobásky, prosto super. Som milo prekvapená,“ povedala Danka.
V rámci retrojarmoku sa mohli prezentovať remeselníci aj umelci rôzneho druhu.
Mária Križovenská ponúkala nevšedné oblečenie: „Okrem iného vyrábam svadobné kroje na tzv. redový tanec. Mám totiž rada tradície a tak sa snažím vo svojich krojoch skĺbiť prvky minulosti so súčasnosťou.“
Boli aj zahraniční
Na retrojarmok do Proča prišli aj česi. „Ponúkame originálne produkty ako sviečky, mäsové konzervy či rôzne lahôdky v skle,“ uviedla Hana Olejníková z Jeseníkov.
Okrem rôznych výrobkov si návštevníci mohli zasúťažiť vo varení jedál zo strukovín, pre najmenších bolo pripravené Divadielko Gašparko a kto chcel, mohol si skúsiť namaľovať svoj vlastný obraz.
„Ja maľujem koňa. Aj doma často kreslím, čo mi akurát príde na rozum,“ priznal sa nám šesťročný Patrik Gimera z Chmeľovca, ktorého pri maľovaní povzbudzovala mamka Iveta.
Popoludní Haľagošom znela ľudová muzika a spev, pretože sa tam konali aj Haľagošské slávnosti. Nechýbala dychovka Kdo má čas, Viazankovci, Kapušanske richtaroše, Integria, Sabaka a mnohí ďalší.
Slivkový lekvár
Slivkový lekvár
Augustové obdobie je aj o slivkách a my sme na retrojarmoku dostali aj recept na klasický slivkový lekvár.
„Dôležité je mať dobrý medený kotlík, slivky pred tým odkôstkovať. Niekto ich následne zomelie alebo popučí, ja som ich len zbavil kôstok a varím. Pripravujem ho už od piatej rána, za stáleho miešania a určite do takej tretej, štvrtej popoludnia je to potrebné variť. Hodinu pred dokončením som k slivkám pridal dve kilá cukru a maškrta je hotová,“ s úsmevom nám povedal Peter Onofrej z Trnkova, ktorého sme zastihli pri varení.
via
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári