PREŠOV. Historické centrum Prešova ovládnu vône gastronomických špecialít, ktoré tu budú 6. a 7.septembra ponúkať majstri kuchári v rámci podujatia s názvom Festival Dobrej chuti 2012.
Podujatie sa v metropole Šariša bude konať po prvýkrát. Obyvateľom i návštevníkom prevádzkovatelia stravovacích zariadení a výrobcovia ponúknu atmosféru výnimočných vôní, chutí, jedál a nápojov.
"Ústrednou témou festivalu je propagácia regionálnych jedál. Tá sa bude odohrávať v troch špeciálnych kategóriách: majstrovský kúsok šéfkuchára, najlepšie jedlo od babičky a regionálna špecialita," informovala hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.
Program bude prebiehať počas oboch dní od 11. do 24.hodiny. Každý deň zúčastnení šéfkuchári predvedú to najlepšie jedlo, ktoré bude zaradené v takzvanom degustačnom menu.
Kvalitu budú môcť návštevníci festivalu oceniť v súťaži o titul Festivalovej reštaurácie.
Okrem toho budú v závere spomedzi hlasujúcich vyžrebovaní hostia, ktorí získajú hodnotné ceny.
Hovorkyňa upozornila, že podujatie spestria produktové prezentácie, ukážky aktuálnych trendov v oblasti gastronómie a zdravého životného štýlu.
Na pódiu sa vystrieda viacero kuchárov, barmanov, špecialistov, ale aj známe tváre spoločenského života.
Okrem prípravy jedál odborníci predstavia aj návody na to, ako jedlo aranžovať a servírovať.
Organizátori veria, že na svoje si prídu milovníci tradičnej i exotickej kuchyne, kvalitných nápojov, ale i dobrej hudby. Atraktivitu podujatia by mali zvýšiť aj pripravené súťaže.
"V pečení palaciniek zabojujú o Primátorskú palacintovku súťažiace tímy prešovských športovcov. Návštevníci si to budú môcť rozdať aj v jedení domácich pirohov, či pití piva," doplnila Gazdová.
Na pódiu sa počas festivalu predstavia žiaci umeleckých škôl, Ľudová hudba Ondreja Kandráča, skupina Peha i speváčka Michaella.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári