Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Školské jedálne tvrdia, že nekvalitné mäso pre deti nekupujú

Únia hydinárov Slovenska kritizuje, že deti v školských jedálňach jedia nekvalitné mäso dovezené zo zahraničia.

Kuchárky tvrdia, že deťom pripravujú jedlá len z kvalitných surovín.Kuchárky tvrdia, že deťom pripravujú jedlá len z kvalitných surovín. (Zdroj: Anna Košuthová)

Jedálne tvrdia, že kupujú kvalitné a slovenské suroviny.


PREŠOV. Školy sa riadia metodickým pokynom z ministerstva školstva, ktorý hovorí o tom, že si majú urobiť prieskum dodávateľov a vybrať si tak, aby jedlá pripravovali len z najčerstvejších a najkvalitnejších surovín.

Skladbu vyváženého jedálnička musia prísne dodržiavať. Cena nie je až tak rozhodujúca. Keďže kupujú slovenskú hydinu, nakupujú drahšie.

„Vyberáme si osvedčených dodávateľov, ktorí nám garantujú najvyššiu kvalitu. Ak nám aj v minulosti prišlo nekvalitné mäso, hneď sme ho vrátili a objednali si iné. Nekupujeme ani poľskú, ani belgickú hydinu,“ povedala nám vedúca školskej jedálne v MŠ na Jurkovičovej ulici Valentína Sabolová.

Školy trvajú na kvalite

Za dodávateľov nám to potvrdil aj obchodný zástupca istej košickej spoločnosti.

„Školy trvajú na kvalite. Garantujeme im, že predávame slovenské mäso a samy nás nútia dodržiavať všetky hygienické normy, baliť mäso tak, ako im vyhovuje a mraziť každý kus mäsa osobitne, aby sa im lepšie delili porcie. Keby sme to nedodržali, obrátia sa na iného dodávateľa a stratíme zákazníkov,“ vysvetlil nám.

V materskej škole majú napríklad stravnú jednotku 1,12 eura a pritom podávajú tri jedlá, teda desiatu, obed aj olovrant.

V tejto škole pripravujú jedlo aj pre ďalšiu, cirkevnú školu, preto šesť žien musí denne nachystať jedlo pre 270 detí a 35 dospelých.

„Veľmi nám pomáhajú aj európske projekty, cez ktoré máme dotované mlieko aj ovocie. Keby sme toto nemali, tak by boli náklady na stravu vyššie,“ dodala Sabolová.

Podobne reagovala aj vedúca školskej jedálne v ZŠ na Šrobárovej ulici Beáta Knechtová.

„Od našich stravníkov aj ich rodičov máme tie najlepšie ohlasy. To, že sú spokojní, potvrdzuje aj fakt, že tento rok máme viac stravníkov ako vlani. Momentálne varíme pre 637, z toho je 70 dospelých, ale už nám avizovali, že počet sa zvýši asi na 670,“ popísala realitu v škole.

Dodala, že možno niekde na Slovensku je iná situácia, ale na prešovských školách sa nemôže stať, aby deťom varili z nekvalitných surovín.

Skúsili brazílsku hydinu, no bol to rozdiel

„Pred niekoľkými rokmi sme raz na skúšku kúpili poľské mäso a presvedčili sme sa, že je plné vody a pri porciovaní sa rozpadáva. Nikdy viac sme ho neobjednali. Bolo tiež obdobie, keď bola slovenská hydina príliš drahá, tak sme skúsili brazílsku a nebol tam badateľný rozdiel. V posledných rokoch však nakupujeme výlučne slovenskú hydinu,“ argumentovala Knechtová.

„Je síce pravda, že nemôžeme overiť pôvod mäsa, ale nakupujem ho ako slovenské a je tak aj označené. Máme už toľko skúseností, že vieme posúdiť kvalitné mäso. Už sa nám stalo, že sme zásielku dodávateľovi vrátili a nižšia cena nás nepresvedčila. Bravčové mäso kupujeme tiež len slovenské, chudé a s kuchynskou úpravou. Nič mastné,“ poznamenala vedúca jedálne v ZŠ Mirka Nešpora Anna Vyšňovská.

V tejto škole pripravujú denne 250 obedov pre deti a 30 pre dospelých.

Stravná jednotka v základných školách je tento školský rok o 15 centov vyššia.

Pre prvý stupeň ide o 1,05 eura a pre druhý 1,11 eura. Len deti zo športových tried majú teraz možnosť dostať na tanier o 20 percent väčšiu porciu, preto je ich stravná jednotka 1,30 eura na deň.

ico

Zistili sme

Čo musí obsahovať jedálniček detí?

Podľa noriem kalorickej a biologickej hodnoty jedla musia mať deti či už v materských alebo základných školách vyváženú stravu.

Jedálne preto dodržiavajú pravidlo, že raz v týždni musia mať deti múčne jedlo, raz odľahčovacie, teda zeleninové, raz polomäso, teda napríklad mleté mäso kombinované s ryžou, dvakrát mäso, teda aj rybu a minimálne dvakrát musia mať ako prílohu šalát z čerstvej zeleniny.

Školám, ktoré vstúpili do mliečneho programu pomáha, že majú dotáciu z EÚ vo výške 16 centov na dennú dávku, teda 2 decilitre mlieka, prípadne majú automaty na ovocie. V praxi to znamená, že mlieko aj ovocie denne dostávajú aj deti, ktoré sa nestravujú v školskej jedálni.

ak

ico

Z čoho varia školy v Prešovskom kraji

POPRAD

Deti stravujúce sa v školskej jedálni Základnej školy Francisciho I v Poprade jedia výlučne potraviny slovenských výrobcov. „V našej kuchyni spracovávame iba potraviny slovenských výrobcov vrátane všetkých mäsových výrobkov,“ uviedla vedúca jedálne Zuzana Laburdová.

Slovenské mäso dostávajú na stôl aj detičky navštevujúce Materskú školu na Okružnej ulici v Poprade. Potvrdila to vedúca školskej kuchyne Mária Kalafutová. „Mäso nám dodáva poľnohospodárske družstvo zo Šuňavy, používame výhradne mäsové výrobky od slovenských výrobcov,“ povedala Kalafutová.

HUMENNÉ

V Školskej jedálni pri Základnej škole Pugačevova v Humennom pripravujú denne priemerne tristo obedov. Varia výlučne z mäsa od slovenských dodávateľov. „Nedávno sme mali kontrolu z regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Kontrolovali kurčatá. Boli slovenského pôvodu a všetko bolo v poriadku,“ hovorí vedúca ŠJ Ľuboslava Eštoková.

Podľa vedúcej Školskej jedálne pri Materskej škole Partizánska v Humennom Ľudmily Meričkovej jedáleň odoberá suroviny z veľkoskladov, ktoré ponúkajú mäso od slovenských dodávateľov. „Spolupracujeme s firmami z Bardejova, Vranova a Nového Mesta. Máme istotu, že mäso je v poriadku. Máme certifikát, zmluvné záruky. Dostali sme aj ponuku na poľské mäso, ale odmietli sme ju,“ vysvetlila. „Čerstvosť mäsa je prvoradá. Viem, že keď si ho dnes objednám, na druhý deň ráno ho už mám na stole,“ dodala. Jedáleň ponúka denne približne dvesto obedov.

LEVOČA A SPIŠSKÉ PODHRADIE

V jedálni Základnej školy na Námestí Štefana Kluberta v Levoči konzumujú školáci pripravené jedlá z mäsa len od slovenských spracovateľských firiem. Informovala o tom vedúca školskej jedálne Magdaléna Perháčová.

Vedúca školskej jedálne Darina Kalouseková zo ZŠ na Školskej ulici v Spišskom Podhradí (okres Levoča) uviedla: „Mäso nakupujeme len od slovenského dodávateľa. Nedôverujem zahraničným predajcom kvôli negatívnym informáciám, ktoré sa objavili v médiách. Varíme pre deti, takže na nákup potravín kladiem veľký dôraz.

mn, jo, ešl

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  3. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  6. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 922
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 057
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 864
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 738
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 463
  6. Aká je chémia vôní 9 177
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 999
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 845
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 686
  10. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu 8 424
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Testovanie v Starej Ľubovni.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Turčanová o výbuchu: Do histórie Prešova sa tragédia navždy zapíše čiernymi písmenami

Zomrel aj syn jej šoféra.

Primátorka Andrea Turčanová počas zasadnutia krízového štábu.
Trhom dominujú výrobky na vianočný stôl.

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA MICHALA HAVRANA

Vybrané postavy slovenského covidového betlehema (píše Michal Havran)

Dali sme svetu pokryteckú vládu bez mravov, ktorá nás vťahuje do hysterickej telenovely.

Koronavírus na Slovensku: Do pilotného testovania sa zapojilo viacero škôl (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili už viac ako 115-tisíc nakazených. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 981 obetí.

Testovanie žiakov a rodičov v Mútnom.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Hra s otvoreným ohňom

Keď Blaha hovorí o ochrane liberálnej demokracie, du blejt, velebnosti.

Peter Schutz
Adam Žampa.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop