Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 17. máj, 2022 | Meniny má Gizela

Školské jedálne tvrdia, že nekvalitné mäso pre deti nekupujú

Únia hydinárov Slovenska kritizuje, že deti v školských jedálňach jedia nekvalitné mäso dovezené zo zahraničia.

Kuchárky tvrdia, že deťom pripravujú jedlá len z kvalitných surovín.Kuchárky tvrdia, že deťom pripravujú jedlá len z kvalitných surovín. (Zdroj: Anna Košuthová)

Jedálne tvrdia, že kupujú kvalitné a slovenské suroviny.


PREŠOV. Školy sa riadia metodickým pokynom z ministerstva školstva, ktorý hovorí o tom, že si majú urobiť prieskum dodávateľov a vybrať si tak, aby jedlá pripravovali len z najčerstvejších a najkvalitnejších surovín.

Skladbu vyváženého jedálnička musia prísne dodržiavať. Cena nie je až tak rozhodujúca. Keďže kupujú slovenskú hydinu, nakupujú drahšie.

„Vyberáme si osvedčených dodávateľov, ktorí nám garantujú najvyššiu kvalitu. Ak nám aj v minulosti prišlo nekvalitné mäso, hneď sme ho vrátili a objednali si iné. Nekupujeme ani poľskú, ani belgickú hydinu,“ povedala nám vedúca školskej jedálne v MŠ na Jurkovičovej ulici Valentína Sabolová.

Školy trvajú na kvalite

Za dodávateľov nám to potvrdil aj obchodný zástupca istej košickej spoločnosti.

„Školy trvajú na kvalite. Garantujeme im, že predávame slovenské mäso a samy nás nútia dodržiavať všetky hygienické normy, baliť mäso tak, ako im vyhovuje a mraziť každý kus mäsa osobitne, aby sa im lepšie delili porcie. Keby sme to nedodržali, obrátia sa na iného dodávateľa a stratíme zákazníkov,“ vysvetlil nám.

V materskej škole majú napríklad stravnú jednotku 1,12 eura a pritom podávajú tri jedlá, teda desiatu, obed aj olovrant.

V tejto škole pripravujú jedlo aj pre ďalšiu, cirkevnú školu, preto šesť žien musí denne nachystať jedlo pre 270 detí a 35 dospelých.

„Veľmi nám pomáhajú aj európske projekty, cez ktoré máme dotované mlieko aj ovocie. Keby sme toto nemali, tak by boli náklady na stravu vyššie,“ dodala Sabolová.

Podobne reagovala aj vedúca školskej jedálne v ZŠ na Šrobárovej ulici Beáta Knechtová.

„Od našich stravníkov aj ich rodičov máme tie najlepšie ohlasy. To, že sú spokojní, potvrdzuje aj fakt, že tento rok máme viac stravníkov ako vlani. Momentálne varíme pre 637, z toho je 70 dospelých, ale už nám avizovali, že počet sa zvýši asi na 670,“ popísala realitu v škole.

Dodala, že možno niekde na Slovensku je iná situácia, ale na prešovských školách sa nemôže stať, aby deťom varili z nekvalitných surovín.

Skúsili brazílsku hydinu, no bol to rozdiel

„Pred niekoľkými rokmi sme raz na skúšku kúpili poľské mäso a presvedčili sme sa, že je plné vody a pri porciovaní sa rozpadáva. Nikdy viac sme ho neobjednali. Bolo tiež obdobie, keď bola slovenská hydina príliš drahá, tak sme skúsili brazílsku a nebol tam badateľný rozdiel. V posledných rokoch však nakupujeme výlučne slovenskú hydinu,“ argumentovala Knechtová.

„Je síce pravda, že nemôžeme overiť pôvod mäsa, ale nakupujem ho ako slovenské a je tak aj označené. Máme už toľko skúseností, že vieme posúdiť kvalitné mäso. Už sa nám stalo, že sme zásielku dodávateľovi vrátili a nižšia cena nás nepresvedčila. Bravčové mäso kupujeme tiež len slovenské, chudé a s kuchynskou úpravou. Nič mastné,“ poznamenala vedúca jedálne v ZŠ Mirka Nešpora Anna Vyšňovská.

V tejto škole pripravujú denne 250 obedov pre deti a 30 pre dospelých.

Stravná jednotka v základných školách je tento školský rok o 15 centov vyššia.

Pre prvý stupeň ide o 1,05 eura a pre druhý 1,11 eura. Len deti zo športových tried majú teraz možnosť dostať na tanier o 20 percent väčšiu porciu, preto je ich stravná jednotka 1,30 eura na deň.

ico

Zistili sme

Čo musí obsahovať jedálniček detí?

Podľa noriem kalorickej a biologickej hodnoty jedla musia mať deti či už v materských alebo základných školách vyváženú stravu.

Jedálne preto dodržiavajú pravidlo, že raz v týždni musia mať deti múčne jedlo, raz odľahčovacie, teda zeleninové, raz polomäso, teda napríklad mleté mäso kombinované s ryžou, dvakrát mäso, teda aj rybu a minimálne dvakrát musia mať ako prílohu šalát z čerstvej zeleniny.

Školám, ktoré vstúpili do mliečneho programu pomáha, že majú dotáciu z EÚ vo výške 16 centov na dennú dávku, teda 2 decilitre mlieka, prípadne majú automaty na ovocie. V praxi to znamená, že mlieko aj ovocie denne dostávajú aj deti, ktoré sa nestravujú v školskej jedálni.

ak

ico

Z čoho varia školy v Prešovskom kraji

POPRAD

Deti stravujúce sa v školskej jedálni Základnej školy Francisciho I v Poprade jedia výlučne potraviny slovenských výrobcov. „V našej kuchyni spracovávame iba potraviny slovenských výrobcov vrátane všetkých mäsových výrobkov,“ uviedla vedúca jedálne Zuzana Laburdová.

Slovenské mäso dostávajú na stôl aj detičky navštevujúce Materskú školu na Okružnej ulici v Poprade. Potvrdila to vedúca školskej kuchyne Mária Kalafutová. „Mäso nám dodáva poľnohospodárske družstvo zo Šuňavy, používame výhradne mäsové výrobky od slovenských výrobcov,“ povedala Kalafutová.

HUMENNÉ

V Školskej jedálni pri Základnej škole Pugačevova v Humennom pripravujú denne priemerne tristo obedov. Varia výlučne z mäsa od slovenských dodávateľov. „Nedávno sme mali kontrolu z regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Kontrolovali kurčatá. Boli slovenského pôvodu a všetko bolo v poriadku,“ hovorí vedúca ŠJ Ľuboslava Eštoková.

Podľa vedúcej Školskej jedálne pri Materskej škole Partizánska v Humennom Ľudmily Meričkovej jedáleň odoberá suroviny z veľkoskladov, ktoré ponúkajú mäso od slovenských dodávateľov. „Spolupracujeme s firmami z Bardejova, Vranova a Nového Mesta. Máme istotu, že mäso je v poriadku. Máme certifikát, zmluvné záruky. Dostali sme aj ponuku na poľské mäso, ale odmietli sme ju,“ vysvetlila. „Čerstvosť mäsa je prvoradá. Viem, že keď si ho dnes objednám, na druhý deň ráno ho už mám na stole,“ dodala. Jedáleň ponúka denne približne dvesto obedov.

LEVOČA A SPIŠSKÉ PODHRADIE

V jedálni Základnej školy na Námestí Štefana Kluberta v Levoči konzumujú školáci pripravené jedlá z mäsa len od slovenských spracovateľských firiem. Informovala o tom vedúca školskej jedálne Magdaléna Perháčová.

Vedúca školskej jedálne Darina Kalouseková zo ZŠ na Školskej ulici v Spišskom Podhradí (okres Levoča) uviedla: „Mäso nakupujeme len od slovenského dodávateľa. Nedôverujem zahraničným predajcom kvôli negatívnym informáciám, ktoré sa objavili v médiách. Varíme pre deti, takže na nákup potravín kladiem veľký dôraz.

mn, jo, ešl

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  2. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  3. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  4. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  5. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov
  6. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť?
  7. Princípy ostávajú, nástroje sa menia
  8. OMV a BILLA prinášajú na čerpacie stanice kvalitné potraviny
  1. Hypoglykémia – nebezpečná komplikácia cukrovky
  2. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  3. Bojovník Jiří Procházka sa stal novou tvárou XTB
  4. Hľadáte kvalitné diamantové šperky? Kúpite ich na Ardiama.sk
  5. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  6. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou
  7. Župné mestečko ovládne krajské mesto aj celý Abov
  8. Dopraje nám najšťastnejšia krajina na svete hokejové zlato?
  1. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 12 282
  2. Čo práve pripravuje SME? Ako pracuje? Ako vyzerá deň v redakcii? 6 543
  3. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 6 482
  4. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 4 506
  5. 5 najčastejších chýb pri zateplení fasády: zabráňte im 3 475
  6. Doplaťte tisíce. Ako bojovať s podrazmi developerov? 2 370
  7. Jazdecký areál v lete 2022 ožije akciami 2 026
  8. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou 1 375

Blogy SME

  1. Ján Franz: Letisko Željava
  2. Za živé rieky: Rieka, ktorú zachránili ľudia
  3. Lórant Kulík: Foto-video: Veterány potešili Košičanov, dobrú náladu rozdávali muzikanti a maturanti
  4. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu?
  5. Café Európa: Budúcnosť jadrovej energie v Európe
  6. Michal Legíň: Cesta hrdinov SNP 2021 - 6.časť
  7. Martin Šuraba: Šimonka (1092) a gaslighting
  8. Dana Janebová: Kráľ je nahý...
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 21 717
  2. Miroslav Kocúr: Pápež sa pomýlil 8 166
  3. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 7 393
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 6 949
  5. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil. Základné informácie a grafika 5 796
  6. EQUUS: Prvý 6-kolesový lesný traktor EQUUS. Čo všetko dokáže? 3 493
  7. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 2 914
  8. Tomáš Vodvářka: Další tragická zpráva z Ruské federace 2 586
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  2. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  3. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  4. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  5. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  6. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Jiří Ščobák: Čo robiť, aby sme sa nezbláznili z inflácie? Máme infláciu riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná foto.

Zásadný problém tejto koalície je spôsob, akým vznikala.


22 h
Norbert Moravanský.

Znásilnenie ako súčasť vojnovej mašinérie je obludné.


a 1 ďalší 23 h
Ilustračné foto.

Poisťovne prerábajú klientom zmluvy, podľa nich nezodpovedajú realite.


24 h
Švédska šéfka diplomacie Ann Lindeová

Z Azovstaľu evakuovali viac ako 200 vojakov.


a 6 ďalší 14 h

Blogy SME

  1. Ján Franz: Letisko Željava
  2. Za živé rieky: Rieka, ktorú zachránili ľudia
  3. Lórant Kulík: Foto-video: Veterány potešili Košičanov, dobrú náladu rozdávali muzikanti a maturanti
  4. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu?
  5. Café Európa: Budúcnosť jadrovej energie v Európe
  6. Michal Legíň: Cesta hrdinov SNP 2021 - 6.časť
  7. Martin Šuraba: Šimonka (1092) a gaslighting
  8. Dana Janebová: Kráľ je nahý...
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 21 717
  2. Miroslav Kocúr: Pápež sa pomýlil 8 166
  3. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 7 393
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 6 949
  5. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil. Základné informácie a grafika 5 796
  6. EQUUS: Prvý 6-kolesový lesný traktor EQUUS. Čo všetko dokáže? 3 493
  7. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 2 914
  8. Tomáš Vodvářka: Další tragická zpráva z Ruské federace 2 586
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  2. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  3. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  4. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  5. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  6. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Jiří Ščobák: Čo robiť, aby sme sa nezbláznili z inflácie? Máme infláciu riešiť?

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu