Jedálne tvrdia, že kupujú kvalitné a slovenské suroviny.
PREŠOV. Školy sa riadia metodickým pokynom z ministerstva školstva, ktorý hovorí o tom, že si majú urobiť prieskum dodávateľov a vybrať si tak, aby jedlá pripravovali len z najčerstvejších a najkvalitnejších surovín.
Skladbu vyváženého jedálnička musia prísne dodržiavať. Cena nie je až tak rozhodujúca. Keďže kupujú slovenskú hydinu, nakupujú drahšie.
„Vyberáme si osvedčených dodávateľov, ktorí nám garantujú najvyššiu kvalitu. Ak nám aj v minulosti prišlo nekvalitné mäso, hneď sme ho vrátili a objednali si iné. Nekupujeme ani poľskú, ani belgickú hydinu,“ povedala nám vedúca školskej jedálne v MŠ na Jurkovičovej ulici Valentína Sabolová.
Školy trvajú na kvalite
Za dodávateľov nám to potvrdil aj obchodný zástupca istej košickej spoločnosti.
„Školy trvajú na kvalite. Garantujeme im, že predávame slovenské mäso a samy nás nútia dodržiavať všetky hygienické normy, baliť mäso tak, ako im vyhovuje a mraziť každý kus mäsa osobitne, aby sa im lepšie delili porcie. Keby sme to nedodržali, obrátia sa na iného dodávateľa a stratíme zákazníkov,“ vysvetlil nám.
V materskej škole majú napríklad stravnú jednotku 1,12 eura a pritom podávajú tri jedlá, teda desiatu, obed aj olovrant.
V tejto škole pripravujú jedlo aj pre ďalšiu, cirkevnú školu, preto šesť žien musí denne nachystať jedlo pre 270 detí a 35 dospelých.
„Veľmi nám pomáhajú aj európske projekty, cez ktoré máme dotované mlieko aj ovocie. Keby sme toto nemali, tak by boli náklady na stravu vyššie,“ dodala Sabolová.
Podobne reagovala aj vedúca školskej jedálne v ZŠ na Šrobárovej ulici Beáta Knechtová.
„Od našich stravníkov aj ich rodičov máme tie najlepšie ohlasy. To, že sú spokojní, potvrdzuje aj fakt, že tento rok máme viac stravníkov ako vlani. Momentálne varíme pre 637, z toho je 70 dospelých, ale už nám avizovali, že počet sa zvýši asi na 670,“ popísala realitu v škole.
Dodala, že možno niekde na Slovensku je iná situácia, ale na prešovských školách sa nemôže stať, aby deťom varili z nekvalitných surovín.
Skúsili brazílsku hydinu, no bol to rozdiel
„Pred niekoľkými rokmi sme raz na skúšku kúpili poľské mäso a presvedčili sme sa, že je plné vody a pri porciovaní sa rozpadáva. Nikdy viac sme ho neobjednali. Bolo tiež obdobie, keď bola slovenská hydina príliš drahá, tak sme skúsili brazílsku a nebol tam badateľný rozdiel. V posledných rokoch však nakupujeme výlučne slovenskú hydinu,“ argumentovala Knechtová.
„Je síce pravda, že nemôžeme overiť pôvod mäsa, ale nakupujem ho ako slovenské a je tak aj označené. Máme už toľko skúseností, že vieme posúdiť kvalitné mäso. Už sa nám stalo, že sme zásielku dodávateľovi vrátili a nižšia cena nás nepresvedčila. Bravčové mäso kupujeme tiež len slovenské, chudé a s kuchynskou úpravou. Nič mastné,“ poznamenala vedúca jedálne v ZŠ Mirka Nešpora Anna Vyšňovská.
V tejto škole pripravujú denne 250 obedov pre deti a 30 pre dospelých.
Stravná jednotka v základných školách je tento školský rok o 15 centov vyššia.
Pre prvý stupeň ide o 1,05 eura a pre druhý 1,11 eura. Len deti zo športových tried majú teraz možnosť dostať na tanier o 20 percent väčšiu porciu, preto je ich stravná jednotka 1,30 eura na deň.
Zistili sme
Čo musí obsahovať jedálniček detí?
Podľa noriem kalorickej a biologickej hodnoty jedla musia mať deti či už v materských alebo základných školách vyváženú stravu.
Jedálne preto dodržiavajú pravidlo, že raz v týždni musia mať deti múčne jedlo, raz odľahčovacie, teda zeleninové, raz polomäso, teda napríklad mleté mäso kombinované s ryžou, dvakrát mäso, teda aj rybu a minimálne dvakrát musia mať ako prílohu šalát z čerstvej zeleniny.
Školám, ktoré vstúpili do mliečneho programu pomáha, že majú dotáciu z EÚ vo výške 16 centov na dennú dávku, teda 2 decilitre mlieka, prípadne majú automaty na ovocie. V praxi to znamená, že mlieko aj ovocie denne dostávajú aj deti, ktoré sa nestravujú v školskej jedálni.
ak
Z čoho varia školy v Prešovskom kraji
POPRAD
Deti stravujúce sa v školskej jedálni Základnej školy Francisciho I v Poprade jedia výlučne potraviny slovenských výrobcov. „V našej kuchyni spracovávame iba potraviny slovenských výrobcov vrátane všetkých mäsových výrobkov,“ uviedla vedúca jedálne Zuzana Laburdová.
Slovenské mäso dostávajú na stôl aj detičky navštevujúce Materskú školu na Okružnej ulici v Poprade. Potvrdila to vedúca školskej kuchyne Mária Kalafutová. „Mäso nám dodáva poľnohospodárske družstvo zo Šuňavy, používame výhradne mäsové výrobky od slovenských výrobcov,“ povedala Kalafutová.
HUMENNÉ
V Školskej jedálni pri Základnej škole Pugačevova v Humennom pripravujú denne priemerne tristo obedov. Varia výlučne z mäsa od slovenských dodávateľov. „Nedávno sme mali kontrolu z regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Kontrolovali kurčatá. Boli slovenského pôvodu a všetko bolo v poriadku,“ hovorí vedúca ŠJ Ľuboslava Eštoková.
Podľa vedúcej Školskej jedálne pri Materskej škole Partizánska v Humennom Ľudmily Meričkovej jedáleň odoberá suroviny z veľkoskladov, ktoré ponúkajú mäso od slovenských dodávateľov. „Spolupracujeme s firmami z Bardejova, Vranova a Nového Mesta. Máme istotu, že mäso je v poriadku. Máme certifikát, zmluvné záruky. Dostali sme aj ponuku na poľské mäso, ale odmietli sme ju,“ vysvetlila. „Čerstvosť mäsa je prvoradá. Viem, že keď si ho dnes objednám, na druhý deň ráno ho už mám na stole,“ dodala. Jedáleň ponúka denne približne dvesto obedov.
LEVOČA A SPIŠSKÉ PODHRADIE
V jedálni Základnej školy na Námestí Štefana Kluberta v Levoči konzumujú školáci pripravené jedlá z mäsa len od slovenských spracovateľských firiem. Informovala o tom vedúca školskej jedálne Magdaléna Perháčová.
Vedúca školskej jedálne Darina Kalouseková zo ZŠ na Školskej ulici v Spišskom Podhradí (okres Levoča) uviedla: „Mäso nakupujeme len od slovenského dodávateľa. Nedôverujem zahraničným predajcom kvôli negatívnym informáciám, ktoré sa objavili v médiách. Varíme pre deti, takže na nákup potravín kladiem veľký dôraz.
mn, jo, ešl
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári