Zo 14 hostí ochorelo 9 ľudí už 7 hodín po konzumácii zemiakového šalátu s majonézou z domácich vajec.
VRANOV NAD TOPĽOU. Chorí mali kŕčovité bolesti brucha, zvracali, mali hnačky a vysokú teplotu. Niektorí z nich sa cítili veľmi zle, ale kvôli silným hnačkám lekára vyhľadali až po troch dňoch, preto sa ochorenie potvrdilo len u dvoch z deviatich chorých.
„Odobrali sme vzorky vajec, ale výsledky ešte nemáme k dispozícii. Konzumovali aj kuracie mäso a hoci bolo tepelne upravené, salmonelou sa mohlo nakaziť aj pri manipulácii počas prípravy jedla,“ informovala nás riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou Valéria Sládeková.
Dodala, že počet salmonelóz stúpa. Od začiatku mesiaca už zaznamenali 26 prípadov, čo sa niekedy nestalo ani za dva mesiace.
Pozor aj pri rozmrazovaní
Pri kuracom mäse napríklad stačí, že sa rozmrazuje pri izbovej teplote celú noc, množia sa baktérie a je to cesta k prenosu salmonely. Prežije totiž aj v zmrazenom mäse pri mínus 18 stupňoch Celzia, a to až 6 mesiacov.
„Mnohí ľudia aj keď majú príznaky, nevyhľadajú lekára, ale nemali by sa liečiť sami. Neliečená hnačka môže spôsobiť, že chorí sa stanú nosičmi salmonely a ani o tom nevedia. Mali sme aj prípad niekoľkomesačného dieťaťa, ktoré sa nemalo ako nakaziť, nosičom bola zrejme matka,“ upozornila Sládeková.
Počas letných mesiacov hygienici v okrese Vranov zaznamenali vyše sto prípadov salmonely, pričom najčastejším zdrojom nákazy bolo mäso a vajcia.
Autor: ak
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári