Zaujímali sme sa, ako vnímajú situáciu ľudia, ktorých to živí a ako reagujú zákazníci.
PREŠOV. V obchode, ktorý sa špecializuje na predaj alkoholu, sme sa dozvedeli, že zatiaľ sa návyky kupujúcich nemenia.
Ľudia však skôr stavajú na osvedčené značky. V pohostinských zariadeniach, v ktorých tvorí predaj tvrdého alkoholu podstatný zdroj príjmov, sa o súčasnej situácii živo diskutuje.
„Registrujeme tieto správy, boli sme aj v Prahe. Tam je všetok tvrdý alkohol stiahnutý z obchodnej siete a podnikov. Momentálne necítime zmenu tržieb. Zákazníci však u nás dávajú prednosť skôr iným značkám, nepreferujú v poslednom čase české likérky,“ vraví Adriana Andrejčáková z podniku, ktorý patrí skôr k tým drahším.
Ani praktikant David Suchár zatiaľ nepostrehol zmeny v správaní zákazníkov.
Ak by však došlo k úplnému zákazu predaja nápojov s obsahom alkoholu nad 20 percent, ako sa stalo v ČR, bol by to problém: „Keďže sme zameraní na tento druh tovaru, mali by sme značné straty.“
Štamgasti obavy nemajú
V prešovskej krčme s pultmi „na stojáka“ a nízkymi cenami alkoholu sa o súčasnej kauze živo diskutuje.
„Neobávam sa, zvlášť nie tu. Nedovolia si tu predávať pančovaný alkohol, tobôž nie v tejto dobe,“ hovorí jeden zo štamgastov. Podľa výčapníčky Vierky Pončákovej sa ľudia pýtajú, či nemajú pančovaný alkohol. Tovaru, ktorý predáva, však dôveruje, všetko nakupujú zo skladu.
„Obavy nemáme. Ľudia, ktorí sú v nemocnici, si to objednali cez internet. Naši ľudia sa neboja,“ zdôrazňuje.
Neverí, že by prohibícia zastihla aj Slovensko. Ak by sa tak stalo, bolo by to likvidačné: „Stravu nepodávame, len z pálenky žijeme, takže by sme museli zavrieť.“
Prohibícia nie je riešením
V neďalekom hostinci sa tiež vedú debaty o predávanom alkohole. „Osobne si myslím, že v serióznych zariadeniach nehrozí, že by majitelia kupovali pančovaný alkohol,“ prezradil majiteľ Zsolt Citor.
Berie tovar už roky od jedného dodávateľa. Zo sortimentu už dávno vylúčil obyčajnú jemnú vodku.
„Krčmy by skončili. My sme pod dohľadom štátu, nemohli by sme si dovoliť predávať alkohol. Skôr by sa podával po domácnostiach a prešiel by do čiernej ekonomiky,“ zdôvodňuje, prečo by prohibícia riešením nebola.
Je to aj o zodpovednosti konzumentov. Ak niekto má obavy, dá si radšej pivo alebo víno, kto obavy nemá, ten si dá tvrdý alkohol tak či tak.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári