Korzár logo Korzár Prešov

Vo Svidníku varili najchutnejšie pirohy

Slnečná nedeľa prilákala do svidníckeho skanzenu milovníkov folklóru, remesiel aj tradičných jedál.

Majstrovstvá vo varení pirohov. Tradičnej kulinárskej súťaže sa zúčastnilo šesť trojčlenných družstiev.Majstrovstvá vo varení pirohov. Tradičnej kulinárskej súťaže sa zúčastnilo šesť trojčlenných družstiev. (Zdroj: Vladimír Ilečko)

Už sedemnásty rok sa tam konala medzinárodná súťaž vo varení najlepších pirohov.

SVIDNÍK. Cez víkend žil Svidník tradičnou kulinárskou akciou. Počas medzinárodných Dní ľudových tradícií sa v miestnom skanzene konal sedemnásty ročník medzinárodnej súťaže vo varení pirohov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Pirohy sú pre Rusínov a Ukrajincov najtypickejším jedlom. Odtiaľ sa rozšírili aj ďalej do sveta. Naši predkovia síce boli chudobní, ale vedeli vykúzliť chutné a atraktívne jedlá,“ hovorí riaditeľ Múzea ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku Miroslav Sopoliga.

SkryťVypnúť reklamu

Pirohy súťažne pripravovalo šesť družstiev zo Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Najviac trojčlenné družstvá mali v časovom limite jednej hodiny pripraviť cesto a uvariť najmenej 50 pirohov s tromi druhmi plniek.

Víťazné kuchárky: Každý si pochutnal

Manželia Olijárovci z Nižnej Pisanej stavili pri svojej prvej súťažnej účasti na tradičné plnky.

„Je v nich lekvár, tvaroh a zemiaky. Sú to pirohy typické pre tento región. Pri príprave cesta je asi najdôležitejšie neprehnať to s vodou. Potom to už nie je cesto na pirohy, ale na buchty,“ hovorí Andrej Olijár.
Do Svidníka aj tento rok cestovali kuchárky z tristo kilometrov vzdialeného Rachova na Ukrajine.

„Sme družobné mesto Svidníka a súťažíme už každý rok. Je to jedlo, ktoré my, Huculy, máme veľmi radi. Naše pirohy sú bryndzové, sladké makové a zemiakové so škvarkami. Najdôležitejšie je dobre ich lepiť, aby sa pirohy nerozlepili a plnka nevytiekla,“ vysvetlila Anna Šemotová.

SkryťVypnúť reklamu

Tohtoročným najlepším družstvom sa stali poľské žienky zo Ždyne, ktoré boli na svidníckej súťaži prvýkrát.
„Pripravili sme sladké pirohy, slané s kyslou kapustou a tretie z pohánkovej múky. Dohliadnuť treba, aby bolo dobré cesto, aby sa nerozvarili a ich chuť musí byť príjemná. Radi ich varíme aj doma. Dôležité je, aby si každý pochutnal,“ hovorí Elena Telep.

Primátor by pirohy zapísal do UNESCO

Tradičné pirohy sa podľa súťažiacich kuchárov nikdy neprejedia. V rusínskych regiónoch sú najtypickejšie so zemiakmi a tvarohom.

„Myslím si, že raz budú pirohy chránené UNESCO-m. Je to vynikajúce jedlo. Ja mám najradšej zemiakové pirohy rovno z misky,“ uviedol svidnícky primátor Ján Holodňák (nez.).

Podujatie spestrila výstava záhradkárov, rybárov, včelárov, ale aj ukážky remesiel a predaj remeselných výrobkov.

SkryťVypnúť reklamu

Anketa

Máte radi pirohy tradičné či netradičné?

Pýtali sme sa návštevníkov svidníckej súťaže Pirohy

Jana Pipasiková: „Najradšej robíme so zemiakovou a kapustovou plnkou. Sú s opraženou slaninkou. Treba ich hlavne robiť s chuťou a láskou. Varím ich celej rodine najmä na Vianoce.“

Ján Zajaroš: „U nás sa varia aj plnené mäsom či ovocím. Robíme ich hlavne veľa, pretože sme veľká rodina. Halušky a pirohy sú u nás vždy aspoň raz do mesiaca na stole. Najradšej mám pirohy s tvarohom či bryndzou a kvalitne omastené so slaninkou.“

Ján Džoganík: „Pirohy sám nepripravujem, rád ich jem. Najradšej mám tatarčané pirohy. Tie sú zo zmiešanej hladkej a pohánkovej múky. Miesia sa s mliekom. Moja pani ich vie najlepšie.“

iv

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 87 968
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 654
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 366
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 449
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 167
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 443
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 229
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 495
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu