Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Vo Svidníku varili najchutnejšie pirohy

Slnečná nedeľa prilákala do svidníckeho skanzenu milovníkov folklóru, remesiel aj tradičných jedál.

Majstrovstvá vo varení pirohov. Tradičnej kulinárskej súťaže sa zúčastnilo šesť trojčlenných družstiev.Majstrovstvá vo varení pirohov. Tradičnej kulinárskej súťaže sa zúčastnilo šesť trojčlenných družstiev. (Zdroj: Vladimír Ilečko)

Už sedemnásty rok sa tam konala medzinárodná súťaž vo varení najlepších pirohov.

SVIDNÍK. Cez víkend žil Svidník tradičnou kulinárskou akciou. Počas medzinárodných Dní ľudových tradícií sa v miestnom skanzene konal sedemnásty ročník medzinárodnej súťaže vo varení pirohov.

„Pirohy sú pre Rusínov a Ukrajincov najtypickejším jedlom. Odtiaľ sa rozšírili aj ďalej do sveta. Naši predkovia síce boli chudobní, ale vedeli vykúzliť chutné a atraktívne jedlá,“ hovorí riaditeľ Múzea ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku Miroslav Sopoliga.

Pirohy súťažne pripravovalo šesť družstiev zo Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Najviac trojčlenné družstvá mali v časovom limite jednej hodiny pripraviť cesto a uvariť najmenej 50 pirohov s tromi druhmi plniek.

Víťazné kuchárky: Každý si pochutnal

Manželia Olijárovci z Nižnej Pisanej stavili pri svojej prvej súťažnej účasti na tradičné plnky.

„Je v nich lekvár, tvaroh a zemiaky. Sú to pirohy typické pre tento región. Pri príprave cesta je asi najdôležitejšie neprehnať to s vodou. Potom to už nie je cesto na pirohy, ale na buchty,“ hovorí Andrej Olijár.
Do Svidníka aj tento rok cestovali kuchárky z tristo kilometrov vzdialeného Rachova na Ukrajine.

„Sme družobné mesto Svidníka a súťažíme už každý rok. Je to jedlo, ktoré my, Huculy, máme veľmi radi. Naše pirohy sú bryndzové, sladké makové a zemiakové so škvarkami. Najdôležitejšie je dobre ich lepiť, aby sa pirohy nerozlepili a plnka nevytiekla,“ vysvetlila Anna Šemotová.

Tohtoročným najlepším družstvom sa stali poľské žienky zo Ždyne, ktoré boli na svidníckej súťaži prvýkrát.
„Pripravili sme sladké pirohy, slané s kyslou kapustou a tretie z pohánkovej múky. Dohliadnuť treba, aby bolo dobré cesto, aby sa nerozvarili a ich chuť musí byť príjemná. Radi ich varíme aj doma. Dôležité je, aby si každý pochutnal,“ hovorí Elena Telep.

Primátor by pirohy zapísal do UNESCO

Tradičné pirohy sa podľa súťažiacich kuchárov nikdy neprejedia. V rusínskych regiónoch sú najtypickejšie so zemiakmi a tvarohom.

„Myslím si, že raz budú pirohy chránené UNESCO-m. Je to vynikajúce jedlo. Ja mám najradšej zemiakové pirohy rovno z misky,“ uviedol svidnícky primátor Ján Holodňák (nez.).

Podujatie spestrila výstava záhradkárov, rybárov, včelárov, ale aj ukážky remesiel a predaj remeselných výrobkov.

ico

Anketa

Máte radi pirohy tradičné či netradičné?

Pýtali sme sa návštevníkov svidníckej súťaže Pirohy

Jana Pipasiková: „Najradšej robíme so zemiakovou a kapustovou plnkou. Sú s opraženou slaninkou. Treba ich hlavne robiť s chuťou a láskou. Varím ich celej rodine najmä na Vianoce.“

Ján Zajaroš: „U nás sa varia aj plnené mäsom či ovocím. Robíme ich hlavne veľa, pretože sme veľká rodina. Halušky a pirohy sú u nás vždy aspoň raz do mesiaca na stole. Najradšej mám pirohy s tvarohom či bryndzou a kvalitne omastené so slaninkou.“

Ján Džoganík: „Pirohy sám nepripravujem, rád ich jem. Najradšej mám tatarčané pirohy. Tie sú zo zmiešanej hladkej a pohánkovej múky. Miesia sa s mliekom. Moja pani ich vie najlepšie.“

iv

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 514
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 332
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 150
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 621
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 946
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 929
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 524
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 442
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné.
Pri vstupe do budovy košických súdov musí každý prejsť dôkladnou kontrolou.

Spišský emeritný i pomocný biskup majú Covid-19

Pozitívne testovaný bol aj rektor kňazského seminára a 15 seminaristi.

Kňazský seminár na Spišskej Kapitule. Covid-19 sa nevyhol ani jemu.
Glosa Michala Franka

Zlatá maska na prešovskej radnici: Vitajte, pán prednosta

Mesto témy neurčuje, drží sa svojho imidžu.

Mestský úrad v Prešove.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokuje o lockdowne, podľa Naďa výrazne stúpa úmrtnosť (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Bödörovi blízka firma ťažila z obrovských štátnych zákaziek. Okolnosti sú podozrivé

Jej partnerom boli známi stavbári.

Norbert Bödör.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop