Už sedemnásty rok sa tam konala medzinárodná súťaž vo varení najlepších pirohov.
SVIDNÍK. Cez víkend žil Svidník tradičnou kulinárskou akciou. Počas medzinárodných Dní ľudových tradícií sa v miestnom skanzene konal sedemnásty ročník medzinárodnej súťaže vo varení pirohov.
„Pirohy sú pre Rusínov a Ukrajincov najtypickejším jedlom. Odtiaľ sa rozšírili aj ďalej do sveta. Naši predkovia síce boli chudobní, ale vedeli vykúzliť chutné a atraktívne jedlá,“ hovorí riaditeľ Múzea ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku Miroslav Sopoliga.
Pirohy súťažne pripravovalo šesť družstiev zo Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Najviac trojčlenné družstvá mali v časovom limite jednej hodiny pripraviť cesto a uvariť najmenej 50 pirohov s tromi druhmi plniek.
Víťazné kuchárky: Každý si pochutnal
Manželia Olijárovci z Nižnej Pisanej stavili pri svojej prvej súťažnej účasti na tradičné plnky.
„Je v nich lekvár, tvaroh a zemiaky. Sú to pirohy typické pre tento región. Pri príprave cesta je asi najdôležitejšie neprehnať to s vodou. Potom to už nie je cesto na pirohy, ale na buchty,“ hovorí Andrej Olijár.
Do Svidníka aj tento rok cestovali kuchárky z tristo kilometrov vzdialeného Rachova na Ukrajine.
„Sme družobné mesto Svidníka a súťažíme už každý rok. Je to jedlo, ktoré my, Huculy, máme veľmi radi. Naše pirohy sú bryndzové, sladké makové a zemiakové so škvarkami. Najdôležitejšie je dobre ich lepiť, aby sa pirohy nerozlepili a plnka nevytiekla,“ vysvetlila Anna Šemotová.
Tohtoročným najlepším družstvom sa stali poľské žienky zo Ždyne, ktoré boli na svidníckej súťaži prvýkrát.
„Pripravili sme sladké pirohy, slané s kyslou kapustou a tretie z pohánkovej múky. Dohliadnuť treba, aby bolo dobré cesto, aby sa nerozvarili a ich chuť musí byť príjemná. Radi ich varíme aj doma. Dôležité je, aby si každý pochutnal,“ hovorí Elena Telep.
Primátor by pirohy zapísal do UNESCO
Tradičné pirohy sa podľa súťažiacich kuchárov nikdy neprejedia. V rusínskych regiónoch sú najtypickejšie so zemiakmi a tvarohom.
„Myslím si, že raz budú pirohy chránené UNESCO-m. Je to vynikajúce jedlo. Ja mám najradšej zemiakové pirohy rovno z misky,“ uviedol svidnícky primátor Ján Holodňák (nez.).
Podujatie spestrila výstava záhradkárov, rybárov, včelárov, ale aj ukážky remesiel a predaj remeselných výrobkov.
Anketa
Máte radi pirohy tradičné či netradičné?
Pýtali sme sa návštevníkov svidníckej súťaže Pirohy
Jana Pipasiková: „Najradšej robíme so zemiakovou a kapustovou plnkou. Sú s opraženou slaninkou. Treba ich hlavne robiť s chuťou a láskou. Varím ich celej rodine najmä na Vianoce.“
Ján Zajaroš: „U nás sa varia aj plnené mäsom či ovocím. Robíme ich hlavne veľa, pretože sme veľká rodina. Halušky a pirohy sú u nás vždy aspoň raz do mesiaca na stole. Najradšej mám pirohy s tvarohom či bryndzou a kvalitne omastené so slaninkou.“
Ján Džoganík: „Pirohy sám nepripravujem, rád ich jem. Najradšej mám tatarčané pirohy. Tie sú zo zmiešanej hladkej a pohánkovej múky. Miesia sa s mliekom. Moja pani ich vie najlepšie.“
iv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári