Cez projekt Comenius tak navzájom poznávajú históriu a kultúrne dedičstvo zúčastnených krajín.
LIPANY. Cieľom stretnutí je motivácia k učeniu sa anglického jazyka, zachovanie kultúrneho a historického dedičstva pre budúce generácie a vytváranie národnej identity. Okrem Lipian sa stretli aj v poľskej Krynici.
„Naši žiaci pod vedením učiteľa a zručného majstra kuchára Jaroslava Hanka tam prezentovali slovenskú národnú kuchyňu varením tradičnej a chutnej mačanky,“ informovala pedagogička Edita Fráková.
V Lipanoch účastníkov projektu privítali na pôde školy starodávnym zvykom Slovanov - chlebom a soľou.
Po oficiálnom prijatí si prezreli areál školy, vrátane cukrárenskej dielne. Žiaci a majsterky odborného výcviku ich pohostili zemiakovými plackami, langošmi a perníkmi.
Tie si mohli aj sami ozdobiť. V kozmetickom a kaderníckom salóne si mohli dať urobiť účes, líčenie, namaľovať nechty či obrázok na telo.
„Budúce kaderníčky a kozmetičky mali plné ruky práce, pretože o ich majstrovstvo bol zo strany prítomných najväčší záujem,“ dodala Fráková.
Cudzincov vzali aj na prechádzku k zrúcaninám hradu týčiacim sa nad obcou Kamenica. Večer si v tamojšom gazdovskom dvore pochutnávali na ďalších slovenských špecialitách. Nechýbali pirohy, bryndzové halušky, ovčí syr, žinčica. Počas pobytu navštívili aj Vysoké Tatry a Ľubovniansky hrad.
Prijal ich primátor mesta, účastníci projektu sa miestnym predstavili formou videoprezentácie krajiny, z ktorej prišli. Spoločné stretnutie ukončili žiaci miestnej umeleckej školy folklórnym vystúpením a ukážkou zvykov a obyčajov slovenského ľudu. Deň pred odchodom sa lúčili pri grilovačke. Jej súčasťou bola možnosť jazdy na koni.
„Ľudová muzika spojila všetkých účastníkov do jednej veľkej rodiny. Spievalo sa, tancovalo, debatovalo, nebolo cítiť žiaden rozdiel medzi národmi,“ doplnila. Ďalšie stretnutia sa uskutočnia v Nemecku a Grécku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári