Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Prešovčania získali bronz na kuchárskej olympiáde

V celosvetovej konkurencii obstáli výborne. Prešovčania Peter Kolesár a jeho brat Damián získali bronz na prestížnej kuchárskej olympiáde.

Šikovní kuchári. Bratia Peter a Damián Kolesárovci získali bronz na gastronomickej olympiáde.Šikovní kuchári. Bratia Peter a Damián Kolesárovci získali bronz na gastronomickej olympiáde. (Zdroj: Ingrid Timková)

Súťažili so šiestimi predjedlami a slávnostnou misou pre ôsmich. Získanie takéhoto ocenenia sa medzi odborníkmi v gastronómii vysoko cení a rovná sa značke kvality.

PREŠOV. Dovedna tri dni bez spánku trvala príprava spomínaných jedál. Tie 30-ročnému Petrovi Kolesárovi a jeho pomocníkovi 20-ročnému Damiánovi vyniesli tretie miesto.

Ako jediným zo Slovenska vo svojej kategórii spomedzi tisícky súťažiacich zo 70 krajín sveta! Peter má na svojom konte aj striebro zo Svetového kulinárskeho pohára, ktoré získal spoločne so svojím otcom Jánom pred dvomi rokmi v Luxemburgu.

Aranžmán museli stihnúť za dve hodiny

Príprava na olympiádu trvala pol roka. Vopred si totiž museli premyslieť skladbu jedál.
Neúprosní komisári totiž hodnotia nielen vizuálnu stránku jedál, ale aj dodržanie výživovej hodnoty pokrmu, technologického postupu, tepelnej úpravy.

Ohľad berú aj na estetickú stránku, štýl a dizajn úpravy a servírovania pokrmu, farbu jedál či spôsob aspikovania, teda lakovania pokrmov.

„Chuť sa dnes už nehodnotí, je samozrejmosťou,“ prekvapuje Peter Kolesár. Najprestížnejšia súťaž v nemeckom Edinburgu prebieha v obrovských halách.

„Dali nám k dispozícii čisté stoly a dve hodiny na to, aby sme jedlá na stoly naaranžovali, osvetlili, pridali k nim popisné tabuľky. Kto to za ten čas nestihol, má smolu. Po ubehnutí limitu museli všetci miestnosť opustiť,“ dodáva jeho brat Damián.

Jedlá si teda museli vopred pripraviť. Niečo navarili doma, niečo dorábali v noci v hotelovej izbe. Účasť v súťaži je náročná, finančne vypomohla Stredná odborná škola Mladosť v Prešove. Obaja bratia sú totiž jej absolventi.

Súťažné pokrmy

Predjedlá:

Plnený homár s vervenovou špongiou (špeciálne pripravené cesto – pozn. red.) a paradajkovým papierom (vysušená paradajková šťava – pozn. red.) plnený mladým hráškom a šafranom .

Panenka v slaninovom kabáte s omáčkou z kuriatok, so žemľovými knedlíkmi.

Rolka z tuniaka a lososa plnená listom z pak-choy (rastlina podobná špenátu – pozn. red.), vinegret (dressing z octu, oleja, soli a korenia – pozn. red.) s mušľami, šalátom a kaviárom.

Plnený zubáč s mušľami svätého Jakuba marinovanými v červenom víne, plnená paprika s topinamburami a paradajkové consomé (druh vývaru – pozn. red.) s perličkami z paradajok a bazalky s bylinkovou omáčkou.

Plnené kačacie prsia s marinovanou figou v portskom víne, tekvicový nákyp s korenenou hruškou, údené eukalyptom s brusnicovou omáčkou.

Plnená prepelica so sušenými čerešňami a sušenými marhuľami s bielou kukuričnou kašou so zeleným hráškom a teplým šalátom z červenej šošovice a pohánky s prepeličím vajcom uvareným dostratena, s prílohou z orechového chleba.

Misa pre ôsmich:

Tvorili ju tri druhy rolád

Zajačí chrbát plnený strukovinami obalený v ovsených vločkách ochutených medom, s prílohou z pudingu z karfiolu a brokolice na sladkom zemiaku.

Hovädzia sviečkovica pripravená „na punkt“ (dodržanie presnej teploty v jadre 49 stupňov – pozn. red.) obalená v kabátiku s orechami, ozdobená malou zeleninovou kytičkou.

Jahňací chrbát so šitake hubami, zelenou fazuľkou a krustou z tekvicových semienok, zemiakové knedle plnené hríbami dekorované hríbovými čipsami.

K týmto jedlám pripravili aj dva druhy omáčky. Jednu z ríbezlí a druhú z červeného korenia.

tim

PK_kuchari2_plnenyzubac_PDK_res.jpg

Súťažné jedlo. Každé bolo nalakované aspikom, aby držalo svoj tvar. Foto: Ingrid Timková

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 861
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 041
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 107
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 231
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 057
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 747
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 642
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 842
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 716
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 670
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: O testovanie je opäť veľký záujem, Matovič pomáha v odbernom tíme (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.
Ilustračné foto.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop