Tento rok sa hubárska sezóna poriadne posunula. Kým v lete, až na jedno krátke obdobie, bolo sucho a huby „spali“, v posledných týždňoch ožili. A to rôzne druhy, nielen podpňovky, ktoré sa objavili u jedného hubára priamo na záhrade. Nezaháľala ani prešovská mykologická poradňa, hoci prišla o svoje sídlo.
HANUŠOVCE NAD TOPĽOU/PREŠOV. Hubár Ján Mikula z Hanušoviec nad Topľou má o starosť menej.
V lesoch Vranovského okresu je húb dostatok, no on sa nemusí ani pohnúť. Pôvodne chcel totož v záhrade pestovať hlivu. Tá sa síce neurodila, zato však vznikla živná pôda pre podpňovky.
„Doteraz som pestoval v dierach v dreve hlivu ustricovú, no bolo sucho, takže nebola skoro žiadna úroda,“ opisuje J. Mikula svoju záhradku, v ktorej sa namiesto hlivy usadili podpňovky.
Ide o rozšírené huby zvané „podpinky“. Tiež sa im podľa času výskytu hovorí „václavky“, hoci toho roku rástli skôr na Karola či Huberta, než na Václava.
„Všimol som si, koľko veľa ich bolo, mohol som ich zbierať kosou. Už sme z nich časť stihli nasušiť, zamraziť pod mäso a ku špagetám, zavariť a zvýšili sa aj na praženicu,“ dodal „domáci hubár“ z Hanušoviec.
Slabá sezóna, dobrý záver
Siedmu sezónu ukončila v týchto - pre hubárov ešte stále hektických - dňoch prešovská mykologická poradňa.
Počet hubárov, ktorí si tento rok dali poradiť od odborníkov, klesol oproti vlaňajšku o stovku. Aj tak to bolo vyše päťsto ľudí, nielen z Prešova, ale aj z celého okolia i vzdialenejších miest.
Za poklesom stojí slabšia sezóna, ale aj koniec Koral klubu na Levočskej, v ktorom poradňa sídlila. Konzultanti Juraj Humeňanský a Libor Ďurček sa presťahovali o ulicu ďalej, na Čapajevovu ulicu.
„Začiatok sezóny bol kvôli nedostatku vlahy slabší ako po iné roky. Pri výskyte búrok či lokálnych zrážok sa našli oblasti, v ktorých sa dali zbierať kozáky, hríby, plávky. Horšie to bolo s letom, kedy suché dni pozastavili rast podhubia, a tým aj vývoj plodníc. Až neskoršia jeseň vrátila hubárom zážitky bohatšieho zberu bedlí, kozákov, hríbov, podpňoviek, strmuliek,“ zhodnotil tohoročnú sezónu mykológ Juraj Humeňanský.
Znovu konštatoval pozitívnu skutočnosť, že nezaznamenali žiadnu otravu hubami. „Vyskytnú sa aj hubári, ktorí si svoje úlovky uvaria či usušia a až tak, pre neistotu, navštívia poradňu. Často ale usušené vzorky musia likvidovať a pozorovať svoj organizmus pri požití ťažko stráviteľných či nejedlých druhov húb. Čo nás teší, je skutočnosť, že počet donesených jedovatých druhov húb má prudko klesajúcu tendenciu. Možno o pár rokov si budeme vravieť, že jedovaté huby iba obdivujeme a ponechávame ich prírode,“ dodal krajský mykológ.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári