Korzár logo Korzár Prešov

Pečieme s majsterkou medovnikárkou

Pernikárka a medovnikárka Mária „Mafka“ Molčányová je samouk. Svoje prvé perníkové diela začala vyrábať pred štyrmi rokmi.

Mária „Mafka“ Molčányová. Inšpiráciu pre výrobu perníkov zbiera, kadiaľ chodí. Jej prácu  poznajú na celom Slovensku, ale už aj mimo Európy.Mária „Mafka“ Molčányová. Inšpiráciu pre výrobu perníkov zbiera, kadiaľ chodí. Jej prácu poznajú na celom Slovensku, ale už aj mimo Európy. (Zdroj: iv)

Dnes jej prácu obdivujú dlhoročné pekárky. Svoj recept na najlepšie vianočné medovníky nám rada prezradila.

LADOMIROVÁ. Rodáčka zo Zemplína žije s manželom v Ladomirovej (okres Svidník). Pred dôchodkom pracovala 25 rokov s deťmi v detskom domove vo Svidníku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K pečeniu, zdobeniu perníkov sa Mafka dostala náhodou. Za pomerne krátky čas jej začali pod rukami vznikať umelecké pekárske výrobky.

„Raz, keď som šla na svadbu, objednala som si farebné perníkové srdiečka na redový tanec. Uchvátili ma, táto práca bola nádherná. Študovala som ich, až kým som neprišla na celú techniku prípravy a zdobenia.“

SkryťVypnúť reklamu

Jej pernikárske umenie poznajú za našimi hranicami i mimo Európy.

„Perníčky sú moja srdcovka. Vkladám do nich veľa a s mnohými sa mi veľmi ťažko lúčim. Inšpiráciu zbieram všade. Z perníčka sa dá urobiť všetko, čo nás obklopuje. Každá nová vec je pre mňa výzva, aby som si s tým potvorským cestom nejako poradila. Keď potom z neho vznikne krásny upečený perník mám veľkú radosť.“

Mafkine perníčky sa objavili na rôznych európskych výstavách a dostali sa aj iné kontinenty.

„Ľudia majú problém, keď cestujú do cudziny, aby priniesli originálny darček. Zdobený perníček je, myslím si, veľmi milý a originálny darček zo slovenských končín.“

Perníkový klavír či korčule

Svojou fantáziou Mafka prekvapuje a najviac to vidno pri jej trojrozmerných perníkoch.

SkryťVypnúť reklamu

„3D medovník má svoju šírku, výšku a hĺbku. Dôležitá je správna forma, ktorú pri výrobe použijeme. Keď napríklad vyrábam perníkovú loptu, potrebujem urobiť dostatočnú hrúbku cesta, ale pri trojrozmerných veciach je veľmi dôležitá správna teplota.“

Jej perníkové diela sú na svadobných stoloch, ale aj pri slávnostných príležitostiach či sviatkoch.

So sviatočnými motívmi sa dokáže pohrať a vymyslieť aj trojrozmerný betlehem či perníkovú šálku kávy s vianočným koláčikom. Upiekla už aj perníkový klavír, korčule či dokonca notebook.

Každú gazdinku osloví niečo iné

Receptov na zaručene najlepšie perníčky je podľa Mafky veľmi veľa.

„Každú gazdinku osloví niečo iné. Perníkové cesto sa musí správne upiecť, spracovať a mať správnu teplotu. Keď je teplota nízka, perník sa rozlezie a nie je nafúknutý. Pečiem na 180 stupňoch na plechu na najvyššom poli teplovzdušnej rúry. Každá gazdinka si čas pečenia musí ustriehnuť. Zvyknem stáť pri rúre a dávam pozor, aby sa mi to nepripálilo, ale i to sa občas stane.“

SkryťVypnúť reklamu

Veľa ľudí si podľa Mafky pletie medovníčky a perníčky. Medovníček je mäkké pečivo a perník je dobre vytvrdnutý a vydrží aj niekoľko rokov. Svoj recept na perníčky nemá problém prezradiť (pozn. viac fakty).

„Robím recepty, do ktorých pridávam aj kypriaci prášok perníkový, ale aj bez neho. Základom je dobrý med. Každá žienka si musí prísť aj na svoj spôsob, ktorý jej vyhovuje. Kto chce do toho vniknúť, tak si svoju prácu postupne zdokonaľuje.“

Prácne zdobenie perníkov ju baví najviac.

„Mňa veľmi a zaujíma aj čipka, ktorú sa na perníčku snažím vytvoriť. Môj nedostatok je, že si často nerobím nákresy, ako som tú čipku vytvorila. Naopak, pri zdobení perníkov s deťmi či vnúčatami je podstatná hlavne atmosféra, a nie výsledok.“

Vianočné perníčky podľa Mafky

Na cesto potrebujeme: 100 g palmarínu, ktorý zohrejem, 160 g tekutého medu, 360 g práškového cukru, 2 celé vajíčka, 2 žĺtky, 2 kávové lyžičky škorice, 2 kávové lyžičky perníkového korenia, 5 polievkových lyžíc mlieka. To všetko vyšľaháme.

Vo vedľajšej miske si pripravíme kilo chlebovej múky T 650, do ktorého pridáme 2 balíčky kypriaceho prášku do perníka. Poriadne to rozmiešame a vsypeme to do vyšľahej hmoty. Keď máme cesto dobre spracované, treba to poriadne prehniesť. Vložíme to do igelitového vrecúška a odložíme do chladnej komory či chladničky. Cesto stojí minimálne 24 hodín.

Pred pečením cesto vyberieme, aby sa ohrialo a nebolo tuhé. Postupne si odoberáme také množstvo, aby sme to mohli dobre spracovať. Cesto si vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne figúrky.

Perníčky pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 180 stupňov. Pred vybratím z rúry ich potrieme rozšľahaným vajíčkom s dvoma čajovými lyžičkami vody. Tak budú lesklé . Perníky je vhodné uskladniť mimo vlhkého prostredia a bez priameho slnečného svetla. Najlepšie dať do kartónovej škatule do špajzy či na balkón.

Na polevu na zdobenie potrebujeme jeden bielok, z ktorého sme vybrali úponky. Pridáme sedem až osem lyžíc práškového cukru, precedenú citrónovú šťavu a miešame ,až kým nie je poleva dostatočne hustá.Keď zalievame plochy perníčka, je dobré polevu zriediť vodou, ktorá sa musí pekne rozliať. Keď chceme zdobiť, musíme mať polevu hustejšiu.

iv

Aj tento betlehem je z perníka.

Foto k článku: Vladimír Ilečko

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 518
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 793
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 589
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 658
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 192
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 842
  7. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 561
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 559
  1. Vladimír Bojničan: OD OLTÁRA K TOTALITE: Ako sa cirkev, konzervatívci a bývalí komunisti spojili pri rozvrate Západu
  2. Peter Gregor: Sýrska Rožava po páde Baššára Asada
  3. Marek Namešpetra: Siedmy deň
  4. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida.
  5. Dagmar Olajošová: Spaľovňa horúca téma
  6. Martin Fronk: Kultúra nie je súkromný majetok
  7. Jolana Čuláková: Ako ochrániť premiéra pred atentátom, nebezpečnými policajtmi, novinármi a mimovládkami
  8. Aleksander Prętnicki: Posledna spoved - Bratislavský expres
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 387
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 42 231
  3. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 663
  4. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 294
  5. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 11 061
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 437
  7. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 10 418
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 833
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  6. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Bojničan: OD OLTÁRA K TOTALITE: Ako sa cirkev, konzervatívci a bývalí komunisti spojili pri rozvrate Západu
  2. Peter Gregor: Sýrska Rožava po páde Baššára Asada
  3. Marek Namešpetra: Siedmy deň
  4. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida.
  5. Dagmar Olajošová: Spaľovňa horúca téma
  6. Martin Fronk: Kultúra nie je súkromný majetok
  7. Jolana Čuláková: Ako ochrániť premiéra pred atentátom, nebezpečnými policajtmi, novinármi a mimovládkami
  8. Aleksander Prętnicki: Posledna spoved - Bratislavský expres
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 387
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 42 231
  3. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 663
  4. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 294
  5. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 11 061
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 437
  7. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 10 418
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 833
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  6. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu