Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 6. október, 2022 | Meniny má Natália

Pečieme s majsterkou medovnikárkou

Pernikárka a medovnikárka Mária „Mafka“ Molčányová je samouk. Svoje prvé perníkové diela začala vyrábať pred štyrmi rokmi.

Mária „Mafka“ Molčányová. Inšpiráciu pre výrobu perníkov zbiera, kadiaľ chodí. Jej prácu  poznajú na celom Slovensku, ale už aj mimo Európy.Mária „Mafka“ Molčányová. Inšpiráciu pre výrobu perníkov zbiera, kadiaľ chodí. Jej prácu poznajú na celom Slovensku, ale už aj mimo Európy. (Zdroj: iv)

Dnes jej prácu obdivujú dlhoročné pekárky. Svoj recept na najlepšie vianočné medovníky nám rada prezradila.

LADOMIROVÁ. Rodáčka zo Zemplína žije s manželom v Ladomirovej (okres Svidník). Pred dôchodkom pracovala 25 rokov s deťmi v detskom domove vo Svidníku.

K pečeniu, zdobeniu perníkov sa Mafka dostala náhodou. Za pomerne krátky čas jej začali pod rukami vznikať umelecké pekárske výrobky.

„Raz, keď som šla na svadbu, objednala som si farebné perníkové srdiečka na redový tanec. Uchvátili ma, táto práca bola nádherná. Študovala som ich, až kým som neprišla na celú techniku prípravy a zdobenia.“

Jej pernikárske umenie poznajú za našimi hranicami i mimo Európy.

„Perníčky sú moja srdcovka. Vkladám do nich veľa a s mnohými sa mi veľmi ťažko lúčim. Inšpiráciu zbieram všade. Z perníčka sa dá urobiť všetko, čo nás obklopuje. Každá nová vec je pre mňa výzva, aby som si s tým potvorským cestom nejako poradila. Keď potom z neho vznikne krásny upečený perník mám veľkú radosť.“

Mafkine perníčky sa objavili na rôznych európskych výstavách a dostali sa aj iné kontinenty.

„Ľudia majú problém, keď cestujú do cudziny, aby priniesli originálny darček. Zdobený perníček je, myslím si, veľmi milý a originálny darček zo slovenských končín.“

Perníkový klavír či korčule

Svojou fantáziou Mafka prekvapuje a najviac to vidno pri jej trojrozmerných perníkoch.

„3D medovník má svoju šírku, výšku a hĺbku. Dôležitá je správna forma, ktorú pri výrobe použijeme. Keď napríklad vyrábam perníkovú loptu, potrebujem urobiť dostatočnú hrúbku cesta, ale pri trojrozmerných veciach je veľmi dôležitá správna teplota.“

Jej perníkové diela sú na svadobných stoloch, ale aj pri slávnostných príležitostiach či sviatkoch.

So sviatočnými motívmi sa dokáže pohrať a vymyslieť aj trojrozmerný betlehem či perníkovú šálku kávy s vianočným koláčikom. Upiekla už aj perníkový klavír, korčule či dokonca notebook.

Každú gazdinku osloví niečo iné

Receptov na zaručene najlepšie perníčky je podľa Mafky veľmi veľa.

„Každú gazdinku osloví niečo iné. Perníkové cesto sa musí správne upiecť, spracovať a mať správnu teplotu. Keď je teplota nízka, perník sa rozlezie a nie je nafúknutý. Pečiem na 180 stupňoch na plechu na najvyššom poli teplovzdušnej rúry. Každá gazdinka si čas pečenia musí ustriehnuť. Zvyknem stáť pri rúre a dávam pozor, aby sa mi to nepripálilo, ale i to sa občas stane.“

Veľa ľudí si podľa Mafky pletie medovníčky a perníčky. Medovníček je mäkké pečivo a perník je dobre vytvrdnutý a vydrží aj niekoľko rokov. Svoj recept na perníčky nemá problém prezradiť (pozn. viac fakty).

„Robím recepty, do ktorých pridávam aj kypriaci prášok perníkový, ale aj bez neho. Základom je dobrý med. Každá žienka si musí prísť aj na svoj spôsob, ktorý jej vyhovuje. Kto chce do toho vniknúť, tak si svoju prácu postupne zdokonaľuje.“

Prácne zdobenie perníkov ju baví najviac.

„Mňa veľmi a zaujíma aj čipka, ktorú sa na perníčku snažím vytvoriť. Môj nedostatok je, že si často nerobím nákresy, ako som tú čipku vytvorila. Naopak, pri zdobení perníkov s deťmi či vnúčatami je podstatná hlavne atmosféra, a nie výsledok.“

Vianočné perníčky podľa Mafky

Na cesto potrebujeme: 100 g palmarínu, ktorý zohrejem, 160 g tekutého medu, 360 g práškového cukru, 2 celé vajíčka, 2 žĺtky, 2 kávové lyžičky škorice, 2 kávové lyžičky perníkového korenia, 5 polievkových lyžíc mlieka. To všetko vyšľaháme.

Vo vedľajšej miske si pripravíme kilo chlebovej múky T 650, do ktorého pridáme 2 balíčky kypriaceho prášku do perníka. Poriadne to rozmiešame a vsypeme to do vyšľahej hmoty. Keď máme cesto dobre spracované, treba to poriadne prehniesť. Vložíme to do igelitového vrecúška a odložíme do chladnej komory či chladničky. Cesto stojí minimálne 24 hodín.

Pred pečením cesto vyberieme, aby sa ohrialo a nebolo tuhé. Postupne si odoberáme také množstvo, aby sme to mohli dobre spracovať. Cesto si vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne figúrky.

Perníčky pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 180 stupňov. Pred vybratím z rúry ich potrieme rozšľahaným vajíčkom s dvoma čajovými lyžičkami vody. Tak budú lesklé . Perníky je vhodné uskladniť mimo vlhkého prostredia a bez priameho slnečného svetla. Najlepšie dať do kartónovej škatule do špajzy či na balkón.

Na polevu na zdobenie potrebujeme jeden bielok, z ktorého sme vybrali úponky. Pridáme sedem až osem lyžíc práškového cukru, precedenú citrónovú šťavu a miešame ,až kým nie je poleva dostatočne hustá.Keď zalievame plochy perníčka, je dobré polevu zriediť vodou, ktorá sa musí pekne rozliať. Keď chceme zdobiť, musíme mať polevu hustejšiu.

iv

Aj tento betlehem je z perníka.

Foto k článku: Vladimír Ilečko

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  3. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  4. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  5. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  6. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  7. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  8. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  1. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  2. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  3. Riešenie Atosu zachraňuje životy
  4. Nechajte sa zelektrizovať!
  5. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  6. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  7. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  8. Nivy oslávili prvé narodeniny a takmer 13 miliónov návštevníkov
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 20 011
  2. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52% 7 680
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 346
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 289
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 6 006
  6. Dôležitosť duševnej pohody 5 021
  7. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma 3 193
  8. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 2 969

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: A dokonané bude
  2. Martin Borecky: Život je fajn
  3. Soňa Bulbeck: O zodpovednosti, rodičoch a učiteľoch...
  4. Anna Miľanová: Alkohol a zodpovednosť, ako riadenie vozidla a iné násilnosti pod jeho vplyvom...
  5. Eva Gallova: Nechoď na tú zastávku, kde študenti zomreli
  6. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Strieborný pavilón v japonskom meste Kjóto
  7. Jan Pražák: Odsuďte mě, chcete-li
  8. Ľuboš Vodička: Maličkosti z Malých Karpát: Medvedia skala a Kukla
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 6 242
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 688
  3. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 199
  4. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 020
  5. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 873
  6. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 2 998
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 796
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 603
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: A dokonané bude
  2. Martin Borecky: Život je fajn
  3. Soňa Bulbeck: O zodpovednosti, rodičoch a učiteľoch...
  4. Anna Miľanová: Alkohol a zodpovednosť, ako riadenie vozidla a iné násilnosti pod jeho vplyvom...
  5. Eva Gallova: Nechoď na tú zastávku, kde študenti zomreli
  6. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Strieborný pavilón v japonskom meste Kjóto
  7. Jan Pražák: Odsuďte mě, chcete-li
  8. Ľuboš Vodička: Maličkosti z Malých Karpát: Medvedia skala a Kukla
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 6 242
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 688
  3. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 199
  4. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 020
  5. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 873
  6. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 2 998
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 796
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 603
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu