Dnes jej prácu obdivujú dlhoročné pekárky. Svoj recept na najlepšie vianočné medovníky nám rada prezradila.
LADOMIROVÁ. Rodáčka zo Zemplína žije s manželom v Ladomirovej (okres Svidník). Pred dôchodkom pracovala 25 rokov s deťmi v detskom domove vo Svidníku.
K pečeniu, zdobeniu perníkov sa Mafka dostala náhodou. Za pomerne krátky čas jej začali pod rukami vznikať umelecké pekárske výrobky.
„Raz, keď som šla na svadbu, objednala som si farebné perníkové srdiečka na redový tanec. Uchvátili ma, táto práca bola nádherná. Študovala som ich, až kým som neprišla na celú techniku prípravy a zdobenia.“
Jej pernikárske umenie poznajú za našimi hranicami i mimo Európy.
„Perníčky sú moja srdcovka. Vkladám do nich veľa a s mnohými sa mi veľmi ťažko lúčim. Inšpiráciu zbieram všade. Z perníčka sa dá urobiť všetko, čo nás obklopuje. Každá nová vec je pre mňa výzva, aby som si s tým potvorským cestom nejako poradila. Keď potom z neho vznikne krásny upečený perník mám veľkú radosť.“
Mafkine perníčky sa objavili na rôznych európskych výstavách a dostali sa aj iné kontinenty.
„Ľudia majú problém, keď cestujú do cudziny, aby priniesli originálny darček. Zdobený perníček je, myslím si, veľmi milý a originálny darček zo slovenských končín.“
Perníkový klavír či korčule
Svojou fantáziou Mafka prekvapuje a najviac to vidno pri jej trojrozmerných perníkoch.
„3D medovník má svoju šírku, výšku a hĺbku. Dôležitá je správna forma, ktorú pri výrobe použijeme. Keď napríklad vyrábam perníkovú loptu, potrebujem urobiť dostatočnú hrúbku cesta, ale pri trojrozmerných veciach je veľmi dôležitá správna teplota.“
Jej perníkové diela sú na svadobných stoloch, ale aj pri slávnostných príležitostiach či sviatkoch.
So sviatočnými motívmi sa dokáže pohrať a vymyslieť aj trojrozmerný betlehem či perníkovú šálku kávy s vianočným koláčikom. Upiekla už aj perníkový klavír, korčule či dokonca notebook.
Každú gazdinku osloví niečo iné
Receptov na zaručene najlepšie perníčky je podľa Mafky veľmi veľa.
„Každú gazdinku osloví niečo iné. Perníkové cesto sa musí správne upiecť, spracovať a mať správnu teplotu. Keď je teplota nízka, perník sa rozlezie a nie je nafúknutý. Pečiem na 180 stupňoch na plechu na najvyššom poli teplovzdušnej rúry. Každá gazdinka si čas pečenia musí ustriehnuť. Zvyknem stáť pri rúre a dávam pozor, aby sa mi to nepripálilo, ale i to sa občas stane.“
Veľa ľudí si podľa Mafky pletie medovníčky a perníčky. Medovníček je mäkké pečivo a perník je dobre vytvrdnutý a vydrží aj niekoľko rokov. Svoj recept na perníčky nemá problém prezradiť (pozn. viac fakty).
„Robím recepty, do ktorých pridávam aj kypriaci prášok perníkový, ale aj bez neho. Základom je dobrý med. Každá žienka si musí prísť aj na svoj spôsob, ktorý jej vyhovuje. Kto chce do toho vniknúť, tak si svoju prácu postupne zdokonaľuje.“
Prácne zdobenie perníkov ju baví najviac.
„Mňa veľmi a zaujíma aj čipka, ktorú sa na perníčku snažím vytvoriť. Môj nedostatok je, že si často nerobím nákresy, ako som tú čipku vytvorila. Naopak, pri zdobení perníkov s deťmi či vnúčatami je podstatná hlavne atmosféra, a nie výsledok.“
Vianočné perníčky podľa Mafky
Na cesto potrebujeme: 100 g palmarínu, ktorý zohrejem, 160 g tekutého medu, 360 g práškového cukru, 2 celé vajíčka, 2 žĺtky, 2 kávové lyžičky škorice, 2 kávové lyžičky perníkového korenia, 5 polievkových lyžíc mlieka. To všetko vyšľaháme.
Vo vedľajšej miske si pripravíme kilo chlebovej múky T 650, do ktorého pridáme 2 balíčky kypriaceho prášku do perníka. Poriadne to rozmiešame a vsypeme to do vyšľahej hmoty. Keď máme cesto dobre spracované, treba to poriadne prehniesť. Vložíme to do igelitového vrecúška a odložíme do chladnej komory či chladničky. Cesto stojí minimálne 24 hodín.
Pred pečením cesto vyberieme, aby sa ohrialo a nebolo tuhé. Postupne si odoberáme také množstvo, aby sme to mohli dobre spracovať. Cesto si vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne figúrky.
Perníčky pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 180 stupňov. Pred vybratím z rúry ich potrieme rozšľahaným vajíčkom s dvoma čajovými lyžičkami vody. Tak budú lesklé . Perníky je vhodné uskladniť mimo vlhkého prostredia a bez priameho slnečného svetla. Najlepšie dať do kartónovej škatule do špajzy či na balkón.
Na polevu na zdobenie potrebujeme jeden bielok, z ktorého sme vybrali úponky. Pridáme sedem až osem lyžíc práškového cukru, precedenú citrónovú šťavu a miešame ,až kým nie je poleva dostatočne hustá.Keď zalievame plochy perníčka, je dobré polevu zriediť vodou, ktorá sa musí pekne rozliať. Keď chceme zdobiť, musíme mať polevu hustejšiu.
iv
Aj tento betlehem je z perníka.
Foto k článku: Vladimír Ilečko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári