Väčšina ľudí síce dodržiava tradície a na ich sviatočnom stole nikdy nechýbajú vianočné oblátky, ale pri ich nákupe sa spoliehajú na veľké obchodné siete. Iní ich zase vyhľadávajú už v predstihu a od domácich výrobcov.
PREŠOV. V uliciach Prešova sme našli aj tento rok niekoľko predajcov. Zväčša predávali okrúhle oblátky, ale aj oválne a zrolované do trubičky.
„Ja hľadám oválne, lebo na také sme si už doma zvykli. Našťastie, sú v ponuke a podľa mňa sú chutnejšie aj menej sladké ako tie z obchodu,“ poznamenala Jana Vavreková. Aj František Oravec radšej nakupuje domácky vyrobené oblátky.
„Takým z obchodu neverím, hoci ani tie, čo vyrábajú teraz, akosi nemajú takú chuť, ako si pamätám z detstva na dedine. Boli krehké a v čase pôstu veľmi lákali. Jedli sme ich pred večerou s cesnakom a medom na znak lásky a zdravia,“ podelil sa s nami o svoje spomienky.
Napodiv, oblatkárov nevyhľadávali len starší ľudia, ale aj mladí. Niektorí skôr náhodou, iní zámerne.
„Vypytujem sa ich na recepty, lebo som zdedila taký starodávny stroj na pečenie a chcela by som ich skúsiť sama napiecť. Recept mi neprezradili, ale aspoň poradili,“ povedala nám Tatiana Čekanová.
Recept zrejme naozaj nezíska ľahko. Tie sa v rodinách oblatkárov dedia z generácie na generáciu.
Tak ako v rodine Molnárovcov, kde si ich posúvajú už 30 rokov. Po predkoch zdedili aj staré liatinové formy, ale investovali už aj do nových z nerezu. Manželia v noci pečú oblátky, aby ich ráno čerstvé ponúkli záujemcom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári