Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 15. august, 2022 | Meniny má Marcela

Fašiangových zabíjačiek na severovýchode ubúda

Počet zabíjačiek stále klesá. Niekdajší rodinný sviatok je dnes už v mnohých obciach len peknou spomienkou.

Tradičná zabíjačka. Z obcí severovýchodu sa vytráca fašiangová tradícia pri zabíjaní doma odchovaného prasaťa.Tradičná zabíjačka. Z obcí severovýchodu sa vytráca fašiangová tradícia pri zabíjaní doma odchovaného prasaťa. (Zdroj: Vladimír Ilečko)

Počet domácich zabíjačiek stále klesá. Niekdajší rodinný sviatok je dnes už v mnohých obciach len peknou spomienkou. Fašiangové obdobie od Troch kráľov do Veľkej noci bolo pritom časom škvariek, praženej bravčoviny, kapusty a veselosti.

SVIDNÍK/KURIMKA. Za ostatný rok v Svidníckom a Stropkovskom okrese veterinári evidujú len štyri ohlásené domáce zabíjačky.

Skutočné čísla sú však podľa nich zhruba na úrovni 60 až 70 zabíjačiek ročne. Pri počte 110 sledovaných obcí je to stále nízke číslo.

„Miestne dediny sú dosť prestarnuté. Dôvodom sú aj náklady na chov. Ak si to spočítame, tak nákup odstavčaťa, kŕmnych zmesí, energia a práca sa môže pohybovať okolo 150 eur. Približne v takejto cene je možnosť kúpiť bravčové polovičky, či spracované mäso u domácich producentov, či v Poľsku,“ reagoval riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Michal Zozuľák.

Kurimka bola zabíjačkami vychýrená

Chov prasiat a tradičné domáce zabíjačky boli v minulosti veľmi rozšírené v obci Kurimka v Svidníckom okrese. Miestny starosta Ján Božík (Smer) sa domácim zabíjačkám venuje dodnes. Ako chlapec si pamätá zakáľačky, ktoré trvali dva dni.

„Najlepší čas na zabíjačku je vždy tuhá zima so snehom. Robí sa vtedy dobre s výrobkami, mäsom i samotná zabíjačka má tak tradičnejší význam. Rok a celoročná práca sa zvykla zavŕšiť dobrou zabíjačkou,“ hovorí J. Božík.

Fašiangové zabíjačky mali podľa neho niekedy väčšiu váhu i tradíciu. Zvykla sa pri nich zísť rodina, a všetci, ktorí rodine pomáhali pri práci na dvore, či na poli.

„Zabíjačka bývala sviatok. Prvý deň bolo prasa zabité, gazdiné napražili mäso a škvarky. V Kurimke bola hlavne miestna špecialita z praženej podhrdliny. Prvý deň gazdiné podávali makovníky, orechovníky, koláče, spievalo sa a hostilo až do rána.“

Chlapi museli mať presnú ranu

Pred zabíjačkou sa najskôr z ôsmich chlapov vyberal ten, kto dobre vykŕmené prasa sekerou zabije.

„Museli to byť vyberaní chlapi, ktorí mali presnú ranu. Nemohol to robiť hocikto. Jedna rana mierila na čelo, druhá na krk. Po podrezaní sa chytila krv, ktorá išla do jaterníc. Potom si chlapi zvykli dať za pohárik pálenky za život prasaťa.“

Zabité prasa sa zvyklo niekedy opaľovať slamou, neskôr sa prešlo na obarovanie.

„Po očistení prasa zavesili a rozdelili na polovice. Po naporcovaní sa mäso uložilo do chladu a pracovalo sa s ním až na druhý deň. Na večer sa varila mačanka a polievka z kostí. V Kurimke bolo veľa muzikantov, takže všade bolo počuť spev.“

Na druhý deň všetko spracovávali. Robili sa všetky tradičné výrobky až na klobásy a paštéty, ktoré sa v regióne rozšírili až neskôr.

„Sadlo stáčali, nasolili a nechávali zaúdiť. Gazdovia sa pýšili tým akú majú slaninu, ktorá musela byť hrubá na jednu ruku. Topila sa bravčová masť, ktorá vydržala celý rok. Veľkou špecialitou boli zadné nohy, ktoré išli s kosťou celé na údenie. Štyri týždne ležali v soli v koryte či sude, a potom sa zavesili údiť do komína.“

Dnešné zabíjačky sú rýchle

V súčasnosti sa podľa Božíka nedodržujú zvyky a zabíjačky sa robia v prípade, že si o to niekto požiada aj v teplom období.

„Dnes to už pri zabíjačkách ide tak rýchlo, ako uteká čas. Za jeden deň chce každý mať všetko hotové. Prasa sa poráža jatočnou pištoľou. Menej sa už robia krvavé výrobky.“

Za hodinku po zabití sa prasa obarí a očistí, hneď sa porciuje a ide do kotla.
„Varením sa zo dve hodinky pripravuje tlačenka, jaternice, paštéty a podhrdlina. Po rozporciovaní sa sťahujú kožky, ktoré sú potrebné do tlačenky, jaterníc a konzervovaného mäsa.“
Do módy sa podľa Božíka vracia konzervovanie mäsa.

„Mäso musí deň pred konzervovaním odstáť. Je chutnejšie a je hneď použiteľné bez rozmrazovania. Tak sa môže hneď dochutiť a konzumovať, či ešte tepelne spracovávať. Zvykne sa konzervovať aj tlačenka a jaternice.“

Niekedy mal počas roka aj sto zabíjačiek. „V tejto dobe v Kurimke nemáme ani jednu kravu, kozu, ale možno ešte päť ošípaných. Niekedy bolo v obci viac obyvateľov a hlavne práca pri chove prasaťa nepozná sviatky ani piatky. Ďalšia vec sú náklady na chov. Ľudia si radšej kúpia a majú pokoj,“ dodal Božík.

Hlásených nie je ani polovica zabíjačiek

Zákon v súčasnosti dovoľuje zabíjanie prasiat len na súkromnú spotrebu. Chovatelia v regióne by mali nechať od ošípanej odobrať vzorku na výskyt svalovca špirálovitého. Ľudia však idú radšej do rizika, zabíjačky nehlásia a ich mäso nie je dostatočne vyšetrené.

„Pre tento región platí povinnosť nahlásiť zabíjačku na príslušnú regionálnu a potravinovú správu. Stanovené bolo, že je potrebné vyšetriť minimálne päťdesiat percent domácich zabíjačiek na trichinelu,“ uviedol M. Zozuľák.

Za Svidnícky a Stropkovský okres veterinári v minulom roku urobili len štyri vyšetrenia, pri ktorých sa výskyt svalovca nepotvrdil.

„V prípade, že sa svalovec nachádza v mäse, hrozí vážne ochorenie. Je ho možné zničiť pri varení pri teplote 65 stupňov minimálne jednu minútu,“ dodal Zozuľák.

Podľa RVPS v susednom Bardejove bolo v okrese Bardejov v minulom roku evidovaných 13 hlásených zabíjačiek ošípaných a 7 odobratých vzoriek na výskyt svalovca špirálovitého. Ten sa zo vzoriek rovnako nepotvrdil.

Povinnosti pred zabíjačkou

Pred zabíjačkou je povinnosťou chovateľa deň vopred na príslušnú regionálnu veterinárnu správu (RVPS) nahlásiť, že si chce nechať zabiť ošípanú pre domácu spotrebu.

Mäsiar odoberie vzorky z oboch polovičiek ošípanej z takzvaných bráničných pilierov. Tie sú uložené v mikroténovom obale na chladnom mieste.

Na RVPS sa oznamujú základné údaje: adresa, dátum zabíjačky a telefonický kontakt.

Zamestnanci RVPS si po tieto vzorky prídu sami. Najneskôr na druhý deň majú veterinári výsledky laboratórneho vyšetrenia.

iv

Hovädzí dobytok testujú na TSE

Zákon o veterinárnej starostlivosti dovoľuje aj domáce zabíjačky hovädzieho dobytka. Mäso výlučne na domácu spotrebu sa kontroluje na TSE či chorobu šialených kráv u kusov nad 72 mesiacov.

„Vzorku musí odobrať veterinárny lekár a je zasielaná na Štátny veterinárny ústav vo Zvolene, kde je výsledok do jedného dňa. Po získaní negatívneho výsledku môže byť mäso použité na domácu spotrebu,“ uviedol riaditeľ RVPS vo Svidníku Michal Zozuľák.

Pre chovateľa zo zákona vyplýva aj povinnosť likvidovať rizikový materiál. „Úradným spôsobom v kafilérii musí byť zlikvidovaná lebka okrem dolnej čeľuste, vrátane mozgu, miechy hovädzieho dobytka staršieho ako 12 mesiacov, chrbtica a mandle od 12 mesiacov a črevá akéhokoľvek veku,“ dodal Zozuľák.

Každý kus hovädzieho dobytka je evidovaný v centrálne evidencii. Pri kontrole musí byť predložený doklad od kafilérie.

iv

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  5. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  6. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Po rokoch cichosci richtuju v Raslavicoch slavnosci
  2. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom.
  3. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  4. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  5. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  6. Trenčín potrebuje nový impulz!
  7. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  8. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 20 398
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 15 598
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 13 521
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 741
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 3 838
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 2 576
  7. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné 2 182
  8. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 2 125

Blogy SME

  1. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa
  2. Irena Šimuneková: Na výlet s deťmi - Jánošíkove diery, Terchovské srdce
  3. Jozef Sitko: Tajomstvo môjho dlhého veku (2.)
  4. Ján Serbák: Nová adrenalínová atrakcia na tyrkysovom jazierku v lome Beňatina
  5. Marian Nanias: Jadrová energia - Múdrosť je viac ako hrubá sila.
  6. Štefan Vidlár: Volebňí SaS
  7. Peter Remeň: Vodná nádrž Čierny Váh (horná)
  8. Jaroslav Polaček: Zo schátranej telocvične sme vytvorili moderné centrum úpolových športov
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 63 369
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 14 978
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 890
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 803
  5. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 5 670
  6. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 874
  7. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 4 751
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 3 512
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jesenná vlna by už nemala zaplniť nemocnice.

Hlavný hygienik nepredpokladá zavedenie celoplošných opatrení.


11. aug
K1 Attack lákala na svoje autá aj na autosalónoch.

K-1 Attack bol fenoménom. Ale len krátko.


6 h
Nataša Holinová

Ficovci opomenuli jednu zásadnú vec, lebo sa im nehodí do krámu.


12 h
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


5 h

Blogy SME

  1. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa
  2. Irena Šimuneková: Na výlet s deťmi - Jánošíkove diery, Terchovské srdce
  3. Jozef Sitko: Tajomstvo môjho dlhého veku (2.)
  4. Ján Serbák: Nová adrenalínová atrakcia na tyrkysovom jazierku v lome Beňatina
  5. Marian Nanias: Jadrová energia - Múdrosť je viac ako hrubá sila.
  6. Štefan Vidlár: Volebňí SaS
  7. Peter Remeň: Vodná nádrž Čierny Váh (horná)
  8. Jaroslav Polaček: Zo schátranej telocvične sme vytvorili moderné centrum úpolových športov
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 63 369
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 14 978
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 890
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 803
  5. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 5 670
  6. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 874
  7. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 4 751
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 3 512
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu