Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír
Nájdete nás na webe

Svidníčania vítali nový rok po druhýkrát

Rusíni na severovýchode Slovenska privítali nový rok podľa juliánskeho kalendára.

Tradičný ohňostroj. Nový rok podľa „starého“ juliánskeho kalendára vo Svidníku vítali ohňostrojom.(Zdroj: Vladimír Ilečko)

Tradičné oslavy z nedele na pondelok zavŕšil vo Svidníku polnočný ohňostroj.

SVIDNÍK. V kraji, kde žijú Rusíni sa udržuje tradícia vítania nového roku podľa juliánskeho kalendára.

Nedeľa 13. januára bola vo Svidníku v znamení príprav na večerné oslavy. Mnohé rodiny s deťmi ich trávili aj pri silvestrovskej sánkovačke.

Svidnícke centrum voľného času spolu so SNM - Múzeom ukrajinskej kultúry pripravili silvestrovskú akciu. V miestnom skanzene sa sánkovalo, šmýkalo a šantilo. Medzitým sa vo furmanskej krčme varila pravá silvestrovská kapustnica.

„Chceli sme deťom spríjemniť deň, aby sa mohli čo najviac vyšantiť v snehu i zažiť zimnú atmosféru v skanzene. Pripravili sme si i súťaž pre najrýchlejšieho sánkara, či guľovačku,“ priblížil riaditeľ CVČ Svidník Jaroslav Ivančo.

Svidník rozžiaril ohňostroj po druhýkrát

Svidníčania si tradičné silvestrovské oslavy nenechávajú ujsť. Po klasickom vítaní nového roka na námestí, ktoré organizuje radnica, k mestu patrí aj oslava rusínskeho Silvestra, ktorú organizujú občianski aktivisti.

„K tradíciám sa obracia stále viac ľudí. Je to obohacujúce a snažíme sa tomu vyjsť v ústrety. Rešpektujeme oslavy, ktoré patria k tomuto regiónu, nekladieme obmedzenia, ale spolu oslavujeme,“ povedal svidnícky primátor Ján Holodňák (nez.).

Pravidelne sa Silvester podľa juliánskeho kalendára vo Svidníku oslavuje pri miestnom hostinci u Sotáka. Oslava so živou hudbou a novoročným ohňostrojom si z roka na rok si získava nových priaznivcov.

„Prerástlo nám to hranice okresu a chodia k nám ľudia i zo Stropkova, z Vranova, či Prešova. Pripravili sme pohostenie, varené vínko, živú hudbu a mäso na silvestrovský guľáš nám zasponzorovali naši poľovníci,“ hovorí organizátor Ladislav Soták.

Špeciálny guľáš z diviny pripravovali už niekoľko hodín vopred.

„Je to tradičné jedlo pre našu oslavu raz v roku. Hlavnou ingredienciou je divina, ale aj bravčovina, spolu asi štyridsať kilogramov mäsa. Navarili sme sedemdesiat litrov, s ktorým by sme si mali vystačiť,“ skonštatoval gulášmajster Emil Sluk.

Najväčší počet ľudí prišlo na oslavy tesne pred polnocou. Oblohu rozsvietil silvestrovský ohňostroj a zábava pokračovala do pondelkového rána.

„Hlavne aby sme boli zdraví a aby sa nám darilo a znova sa takto stretli o rok,“ zaželal L. Soták.

Juliánsky kalendár

V roku 45 pred Kr. ho zaviedol Július Caesar. Dĺžka dvanástich mesiacov bola stanovená tak, aby dala 365 dní v obyčajnom roku, v priestupných rokoch bol pridaný jeden deň vo februári a rok mal 366 dní.

Používal sa až do konca 16. storočia, keď už odchýlka od astronomického kalendára bola neúnosná. Pápež Gregor XIII. nariadil jeho úpravu a zaviedol Gregoriánsky kalendár.

V niektorých krajinách sa juliánsky kalendár používal až do prvých dekád dvadsiateho storočia. Juliánsky kalendár dodnes používa pravoslávna cirkev.

Od roku 1900 je rozdiel medzi juliánskym a gregoriánskym kalendárom 13 dní.

Zdroj: wikipedia.org, iv

BAKO_silvester_2_IV_res.jpg

Silvestrovská sánkovačka. Zimnú idylku na kopec v skanzene si prišli užiť rodiny s deťmi.

BAKO_silvester_3_IV_res.jpg

Pripravovali špeciality. Počas mrazivého dňa nesmela na zahriatie chýbať aj kapustnica a večer guláš z diviny.

BAKO_silvester_4_IV_res.jpg

Zábava do rána, Veselo pri živej hudbe oslavovali mladí i starí Svidníčania. Foto k článku: Vladimír Ilečko

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 282
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 424
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 245
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 554
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 197
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 4 783
  7. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 544
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 498
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 793
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 334

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop