KAPUŠANY. Historicky Prvá obecná zabíjačka sa konala od rána pri Kultúrnom dome, kde početní záujemcovia sledovali postup pri spracovaní 160-kilového prasiatka.
Podujatie pútalo pozornosť aj prechádzajúcich vodičov áut, ktorí zastavovali a zabíjačku si fotili.
Pohostenie z hotových výrobkov sa konalo v Kultúrnom dome, na konzumáciu boli pripravené mäso s kapustou, ovarová polievka - rajcupa, škvarky, klobásy, jaternice a ďalšie špeciality.
"Zabíjačka patrí k fašiangovému obdobiu a preto sme sa rozhodli, že ponúkneme našim občanom trochu zábavy a vytvoríme priestor na spoločné priateľské stretnutia," povedal prednosta obecného úradu Ján Zemčák.
"Tunajším zvykom bolo prasiatko čistiť obarovaním vodou. Ľudia to mohli vidieť na vlastné oči. Možno práve tu zistili, na čo sa používali niektoré predmety, ktoré našli na pôjdoch u starých rodičov."
Historicky prvá zabíjačka v Kapušanoch.
Pozrite si fotogalériu >>
Čo do jaterníc - ryžu či krúpy?
Menšia polemika podľa prednostu vznikla pri rozhodovaní, z čoho budú jaternice. Mnohí chceli, aby sa použili krúpy, starší obyvatelia obce tvrdili, že v minulosti sa tu vždy používala ryža.
"Nakoniec sme sa rozhodli, že dáme krúpy aj ryžu, uvidíme, čo malo väčší úspech," dodal prednosta.
Akciu sprevádzalo mrazivé, ale slnečné počasie, program spestrili vystúpenia obecnej folklórnej skupiny Kapušanske richtaroše a hudobnej skupiny Gejany.
Konanie tradičnej zabíjačky pre verejnosť zváži obecný úrad aj o rok. "Robili sme to komplet grátis a uvidíme do budúcna podľa záujmu ľudí," dodal Zemčák.
Fašiangy v Kapušanoch sa zabíjačkou zďaleka nekončia, pretože 9. februára sa bude konať obecný ples a toto obdobie ukončia tradične symbolickým "pochovávaním basy".
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári