Hygienici si v Prešovskom kraji posvietili na stav školských jedální. Našli aj nedostatky, ale neboli závažné. Uložili len 10 blokových pokút v hodnote 288 eur.
PREŠOV. Podľa vedúceho kancelárie regionálneho hygienika z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove Pavla Líšku v kraji vykonali 121 kontrol v 107 školských zariadeniach.
„Kontrolóri uložili 23 opatrení v správnom konaní a 10 blokových pokút v hodnote 288 eur. Najčastejšími nedostatkami boli opakované zmrazovanie mäsa, nedostatočná hygiena zamestnancov, nesprávna manipulácia s potravinami, skladovanie potravín a podobne,“ uviedol Líška.
Zistili však aj prítomnosť plesní na úseku hrubej prípravy potravín, najčastejšie pri manipulácii so zemiakmi a zeleninou.
Niekde pri podávaní obedov kuchárky nepoužili jednorazové rukavice. Inde zas zistili, že pomocné sily v kuchyni nedokázali vydokladovať odbornú spôsobilosť.
Každá škola šetrí
Časté boli aj nedostatky spojené s používaním opotrebovaného kuchynského náradia. Každá škola si však šetrí peniaze aj na to, aby mohla zariadenia kuchýň postupne obnovovať.
„U nás síce kontrola nebola, ale vieme, čo nám chýba. Priebežne dokupujeme kotly, varnice a iné potreby z vlastných zdrojov. Aj teraz potrebujeme konvektomat, ale najprv musíme požiadať mesto ako zriaďovateľa o dovolenie, aby sme si ho mohli zabezpečiť aj zaplatiť. Také investície ako je vzduchotechnika si už vôbec nemôžeme dovoliť,“ povedala nám na okraj kontrol riaditeľka ZŠ Matice slovenskej v Prešove Renáta Borščová.
Autor: ak
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári