PREŠOV. Niektoré reštaurácie v Prešove pre dnešný deň mäso vo svojom jedálničku obmedzili.
„Zvyčajne mávame v dennom menu tri mäsité jedlá, no dnes len dve, pretože zo skúseností vieme, že ľudia siahajú v Popolcovú stredu po jedlách bez mäsa,“ informoval Miroslav Mikloš z reštaurácie v Prešove.
Prevádzkovateľ ďalšej reštaurácie, Pavel Karlík, nám povedal: „Každý deň máme v dennom menu dve bezmäsité jedlá, takže myslím, že to bude stačiť aj v tento deň.“
Na obed špagety či ryba
Jedálničky upravili aj v školských jedálňach.
„Na obed máme špagety. Väčšinou máme bezmäsitý deň v pondelok, ale teraz sme ho presunuli na Popolcovú stredu. V minulosti nám mnoho detí mäso v tento sviatok nejedlo. Špagety deťom veľmi chutia,“ povedala nám kuchárka Mária Sopková zo školskej jedálne na Mukačevskej ulici v Prešove.
Vedúca jedálne na Čapajevovej ulici v Prešove Jaroslava Peterová hovorí, že jedálny lístok nemuseli špeciálne upravovať. „Už tradične máme v stredu rybu.“
Dôležitá almužna
Pôst, ktorý začína dnes, vyvrcholí sviatkami Veľkej noci.
„Toto pôstne obdobie by sme mali využiť na modlitbu. Mali by sme intenzívne čítať Sväté písmo. Dôležitá je i zdržanlivosť od mäsa a hlučných zábav. V tomto pôstnom období netreba prehliadať ani tých, ktorí potrebujú almužnu,“ uviedol Ľubomír Petrík, hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove.
Autor: čor
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári