PREŠOV. Výstava ABC stavebníctva - Záhrada vyvrcholila včera už tradičnou akciou, konzumáciou veľkého závinu.
Pripravili ho majsterky zo Súkromnej strednej odbornej školy Mladosť v Prešove a meral 21 metrov, keďže výstava zavŕšila 21. ročník.
Študenti krájali z tejto megaštrúdle malé kúsky, v niektorých kúskoch boli zapečené výhry. Výťažok ostal škole.
Radosť mal aj Pavol Šušmák z Horných Vesteníc, ktorý za päťdesiatcentový kúsok vyhral 20 eur.
Kúpil si ho s vedomím, že môže vyhrať? „Kdežeby. Kúpil som jeden koláč a som spokojný,“ zareagoval výherca.
Menej šťastia mala Darina Uhlárová z Prešova so svokrou Jiřinou Uhlárovou. „Prišli sme sa pozrieť na záhradkársku akciu, tak sme to využili a kúpili si koláč. Chutí nám. Nevyhrali sme však nič. Máme smolu, asi máme šťastie v láske,“ neľutovala D. Uhlárová.
Najťažšie je cesto
„Je to klasický kysnutý koláč s orechmi a makom. Nepiekol som ho ja, ale oveľa skúsenejšie majsterky. Vedia robiť perfektné koláče,“ povedal majster Damián Kolesár, ktorý dozeral na predaj sladkej dobroty s Ľubomírom Darákom.
O pár metrov ďalej strážili závin študentky Nikola Halická a Andrea Buriková. „Najťažšie je spraviť cesto na takýto závin,“ prezradili.
Vyrobiť takýto koláč trvá takmer desať hodín. Padne naň vyše 30 kíl múky, 12 kíl kryštálového cukru, 7 kíl práškového cukru, 90 vajec, vyše 16 litrov mlieka a pol druha kila droždia. K tomu treba prirátať orechy a mak.
Študentky. Na štrúdľu dozerali aj Nikola Halická (vľavo) a Andrea Buriková.
Víťaz. Pavla Šušmáka potešilo 20 eur.
Chutilo. Uhlárovci si na závine pochutili.
Foto: frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári