Pod rukami študentov sa ovocie a zelenina menili na nepoznanie.
SVIDNÍK. Jedenásť študentov hotelových akadémií zo Svidníka, Bardejova a Kežmarku si zasúťažili v dekoratívnom zdobení ovocia a zeleniny počas Carpatia Carving Cup 2013. Na svidníckej pešej zóne pútala pozornosť ich šikovnosť i vytvorené exponáty.
Dekoratívne upravené ovocie a zelenina môžu zdobiť prestreté stoly na rodinných či firemných oslavách. Obľúbené sú aj na svadbách, či iných slávnostných príležitostiach.
„Toto umenie pochádza z Thajska, odkiaľ sa rozšírilo. Dnes ho môžeme vidieť aj v Európe na rôznych bufetových, švédskych stoloch, recepciách a akciách. Podstatné je mať správne náčinie, kvalitné ovocie, zeleninu a naučiť sa techniku,“ hovorí carvingový dekoratér Tomáš Vida.
Pre carving je potrebné hlavne čerstvé ovocie prvotriednej kvality. Aj pre začiatočníkov je vhodný najmä červený melón kvôli jeho farebnosti.
„Je to najvhodnejšia surovina na vyrezávanie. Dá sa v ňom zobraziť trikolóra a krásne to vynikne. Vhodné je aj ovocie a zelenina rôzneho druhu, menej už menšie bobuľovité ovocie,“ dodal Vida.
Študentov kreatívna práca s carvingruitom baví
Základy carvingu sa dajú naučiť aj v priebehu jedného dňa. Študenti sa v ďalších úrovniach učia aj to najzložitejšie vyrezávanie. Z ovocia vytvárajú rôzne kreatívne tvary, zo zeleniny aj kytice kvetov.
„Venujem sa tomu rok, veľmi ma to baví, pretože je to vždy nové a zaujímavé. Naučila som sa to na dobrovoľnom krúžku v škole. Baví ma využívať fantáziu a vymýšľať nové tvary a vzory,“ povedala súťažiaca Darina Vašičkaninová z Bardejova.
Podľa študentky Kataríny Kuzmovej zo Svidníka sa pri carvingu dá aj veľmi dobre relaxovať.
„Venovala som sa tomu už skôr, ale kurz som absolvovala len včera. Určite sa tomu budem venovať aj doma. Najradšej vyrezávam do mrkvy, petržlenu, cvikly či čiernej reďkovky. Mojím obľúbeným motívom sú kvety, najmä ruže.“
Kurzom umeleckého vyrezávania ovocia sa na hotelovej akadémii vo Svidníku venujú už šiesty rok.
„Umenie carvingu je jedinečné a málo rozšírené. Snažili sme sa prispieť k jeho propagácii a pre študentov je to aj príprava pre ich budúcu prácu. Je to náročné na cit a presnosť a zároveň veľmi pekné,“ povedala riaditeľka Spojenej školy vo Svidníku Mária Makutová.
Druhý ročník Carpatia Carving Cup vo Svidníku napokon spoznal víťazov. V zlatom pásme zvíťazili Darina Vašičkaninová z Bardejova a Daniela Horochoničová zo Svidníka.
V kategórii dekorácie bodovali Zuzana Chudíková z Bardejova, Martina Adamečková a Daniela Horochoničová zo Svidníka.
Práce študentov. Niektoré dekorácie z ovocia a zeleniny vyrážali dych.
Darina Vašičkaninová. Mladá študentka vytvorila zo žltého melónu dekoráciu venovanú majstrovstvám sveta v hokeji. Foto k článku: Vladimír Ilečko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári