Počas víkendu návštevníci Valkova športovali, súťažili a ochutnávali tie najlepšie guláše.
DOMAŠA/VALKOV. Sezónu na Valkove privítali cez víkend chatári ako sa patrí, na tradičnom odomykaní Domaše. Športovci si prišli na svoje počas turnajov vo volejbale, nohejbale a tenise. Deti sa mohli zapojiť do množstva súťaží. Chýbať nesmela ani pravidelná vodnícka recesia.
„Tešíme sa na novú sezónu. Chceli by sme to tu zdokonaliť. Chýba nám tu čistička, vody v Domaši máme dosť. Čakáme ľudí, veríme, že sa vrátia naspäť. Ľahko je ľudí stratiť, no ťažko získať naspäť. Ja tu chodím pravidelne.
Je tu krásne,“ povedal spoluorganizátor Vladislav Vrábeľ.
V hlavnom programe a sprievode sa vodníci a vodné víly odobrali na valkovskú pláž, aby odomkli vodu Domaše. Vodníci sú z množstva vody v Domaši nadšení.
„Konečne nám tu prestala miznúť voda. Lepšie je vo vode ako v bahne. Teraz je teplá, lepšia ako pred rokom.
Veríme, že táto sezóna bude najlepšia za posledných 15 rokov,“ povedal hlavný vodník František Marcinčin.
O dobrú náladu sa tradične postarali Kelemenskí furmani so svojou hymnou, ktorou pravidelne glosujú život na Domaši. V nej si starosta Bžian Miroslav Fečko (Smer) vypočul viaceré očakávania chatárov a návštevníkov Valkova.
„Pláže sú pripravené, cesty sú vyčistené, osadili sme sprchy, už len lehátka, ale aj tie budú. Sľúbil som, keď sme Domašu zamykali, že tu bude nové osvetlenie, potrebujeme urobiť výberové konanie. K čističke čakáme na podpis zmluvy a do júna by mala byť spustená. Rovnako by sme chceli vyspraviť cestu,“ uviedol M. Fečko.
Sily si zmerali najlepší gulášmajstri
Pätnásť súťažiacich si zmeralo sily vo varení najchutnejšieho gulášu, halászlé a halušiek.
Gulášmajster Miro Jesenský zo Stročína sa na Domašu rád vracia kvôli priateľom. Vareniu gulášov sa venuje 35 rokov. Svoj recept zdokonaľoval aj medzi kolegami poľovníkmi.
„Do guľášu je možné dať všetko. Treba dať pozor, aby nebol pripálený. Základom je cibuľka, diviačia masť, z mäsa používam len divinu, paradajky, paprika, cesnak, sušené dubáky, koreniny, feferóny, alebo ak je možné zohnať, tak papričky habanero,“ prezradil svoj recept M. Jesenský.
Stropkovčania Štefan Jaškanič a Andrej Kočiš majú s varením guľášov tiež dlhoročné skúsenosti. Ženské varenie sa od mužského podľa nich výrazne odlišuje.
„Nie je na to recept, skôr je to o vymýšľaní a momentálnom nápade. My máme svoju lásku ku guľášu, ženy varia viac z povinnosti. Platí, že čím menej ingrediencií, tým lepšie. Základom nášho guľášu je jelenie mäso, huby a cesnak,“ povedal Š. Jaškanič.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári