Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 1. december, 2022 | Meniny má Edmund

Ovocinár vyrobil kvalitnú brandy aj vďaka sudu

Giraltovčan a veterinárny lekár Martin Končár sa dlhé roky venuje svojej záhrade hlavne ako ovocinár.

Martin Končár. S jablkovým brandy získal ocenenie víťaz odrody a strieborné ocenenie dostal za jablkovicu i slivovicu.Martin Končár. S jablkovým brandy získal ocenenie víťaz odrody a strieborné ocenenie dostal za jablkovicu i slivovicu. (Zdroj: iv)

Giraltovčan a veterinárny lekár Martin Končár (46) sa dlhé roky venuje svojej záhrade hlavne ako ovocinár. Práca pri ovocných stromčekoch ho baví. Pestuje hlavne jablká, slivky a ringloty. Svoje domáce suroviny používa aj na výrobu kvasu pre ovocné destiláty.

GIRALTOVCE. Jeho domáca jablková brandy bola na 1. ročníku súťažnej výstavy a ochutnávky ovocných destilátov v Prešovskom kraji ocenená víťazom odrody. Za úspechom bol vraj aj kvalitný dubový sud.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Na štyridsiatku som dostal ručne urobený dubový sud. Chcel som najskôr vyskúšať domáci koňak. Mal som vínovicu, ktorej bolo málo. Do suda som preto dal nakoniec jablká. Kvas stál dva a pol roka, potom som ho dal vypáliť v pestovateľskej pálenici,“ priblížil M. Končár.

SkryťVypnúť reklamu

Ocenené jablkové brandy s 52-percentným obsahom alkoholu je jeho prvým väčším úspechom.

„Po vypálení zmenilo chuť jablkovice, je tam cítiť dub a má aromatickejšiu chuť. Jeho farba je tmavohnedá. Ja som skôr vinár, ale toto brandy stojí to za to. Veľa ho už nie je a určite si to nechám do archívu.“

V alchýmii prípravy domácich destilátov chce pokračovať.

„Som v tom amatér a ocenenie je ozaj povzbudzujúce. Je to moje začínajúce hobby. Dubový sud mi priniesol šťastie. Určite sa budem snažiť niečo vyšpekulovať. Nejde až tak o tú výhru, ale človek niečo dosiahne a záhrada sa mu takto odmení,“ dodal.

Bez kvalitného kvasu nie je hodnotná pálenka

Podľa organizátora súťažnej výstavy a skúseného prevádzkovateľa pestovateľskej pálenice Pavla Lechmana je základom najlepších ovocných destilátov kvalitný kvas a jeho správna príprava.

SkryťVypnúť reklamu

„Ak nie je kvalitný kvas, tak z toho už žiaden čarodejník dobrú pálenku neurobí. Základom je kvalitné ovocie, jeho príprave je potrebné venovať dostatok pozornosti. Kôstkoviny musia byť samozrejme odkôstkované a popučené. Jadroviny je potrebné rozdrviť na dreň, aby sa cukor dostal von,“ povedal Pavel Lechman.

Do kvasu je podľa Lechmana potrebné doliať aj vodu, ktorá vytlačí vzduch vzniknutý pri drvení.
„Kyslík je, samozrejme, živná pôda pre baktérie, ktoré sú na ovocí. Nie sú to ale len kvasné baktérie, ale aj nežiaduce hnilobné, ktoré znehodnocujú kvalitný kvas. Kvasinky kyslík nepotrebujú,“ odporučil Lechman.



Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  2. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  3. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku
  4. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  5. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  6. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  7. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  8. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  1. dm a jej zákazníci podporili inštaláciu fotovoltických panelov
  2. Zimná ríša divov Maďarska
  3. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  4. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  5. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  6. Ako sa účinne vyrovnať s energetickou krízou? Spôsobov je viac
  7. SPŠ strojnícka v Prešove úspešne realizuje program Erasmus+
  8. Kríza nie je dôvodom na zmrazovanie miezd
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 12 852
  2. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 924
  3. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 5 106
  4. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 4 340
  5. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 2 071
  6. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc 1 139
  7. Diplom, na ktorý budeš právom hrdý. Študuj u nás. 1 106
  8. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 1 040

Blogy SME

  1. Šimon Briatka: 2-minútové pravidlo – akčná produktivita a budovanie zvykov
  2. Soňa Bulbeck: o Bolte a o ľuďoch...
  3. Matej Galo: Čaká Putina rovnaký osud ako Miloševiča?
  4. Peter Papík: Nedostatok odborných učiteľov
  5. Robert Štepaník: diel 79 - Mimi Parker (Low) - R.I.P.
  6. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska
  7. Martin Sukupčák: SAS - ke tlieskam, radšej koniec agónii
  8. Štefan Vidlár: BULO ZHULO
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 235 398
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 899
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 169
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 952
  5. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 4 832
  6. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 648
  7. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 168
  8. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 2 933
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Šimon Briatka: 2-minútové pravidlo – akčná produktivita a budovanie zvykov
  2. Soňa Bulbeck: o Bolte a o ľuďoch...
  3. Matej Galo: Čaká Putina rovnaký osud ako Miloševiča?
  4. Peter Papík: Nedostatok odborných učiteľov
  5. Robert Štepaník: diel 79 - Mimi Parker (Low) - R.I.P.
  6. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska
  7. Martin Sukupčák: SAS - ke tlieskam, radšej koniec agónii
  8. Štefan Vidlár: BULO ZHULO
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 235 398
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 899
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 169
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 952
  5. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 4 832
  6. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 648
  7. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 168
  8. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 2 933
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu