Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Ovocinár vyrobil kvalitnú brandy aj vďaka sudu

Giraltovčan a veterinárny lekár Martin Končár sa dlhé roky venuje svojej záhrade hlavne ako ovocinár.

Martin Končár. S jablkovým brandy získal ocenenie víťaz odrody a strieborné ocenenie dostal za jablkovicu i slivovicu.Martin Končár. S jablkovým brandy získal ocenenie víťaz odrody a strieborné ocenenie dostal za jablkovicu i slivovicu. (Zdroj: iv)

Giraltovčan a veterinárny lekár Martin Končár (46) sa dlhé roky venuje svojej záhrade hlavne ako ovocinár. Práca pri ovocných stromčekoch ho baví. Pestuje hlavne jablká, slivky a ringloty. Svoje domáce suroviny používa aj na výrobu kvasu pre ovocné destiláty.

GIRALTOVCE. Jeho domáca jablková brandy bola na 1. ročníku súťažnej výstavy a ochutnávky ovocných destilátov v Prešovskom kraji ocenená víťazom odrody. Za úspechom bol vraj aj kvalitný dubový sud.

„Na štyridsiatku som dostal ručne urobený dubový sud. Chcel som najskôr vyskúšať domáci koňak. Mal som vínovicu, ktorej bolo málo. Do suda som preto dal nakoniec jablká. Kvas stál dva a pol roka, potom som ho dal vypáliť v pestovateľskej pálenici,“ priblížil M. Končár.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Ocenené jablkové brandy s 52-percentným obsahom alkoholu je jeho prvým väčším úspechom.

„Po vypálení zmenilo chuť jablkovice, je tam cítiť dub a má aromatickejšiu chuť. Jeho farba je tmavohnedá. Ja som skôr vinár, ale toto brandy stojí to za to. Veľa ho už nie je a určite si to nechám do archívu.“

V alchýmii prípravy domácich destilátov chce pokračovať.

„Som v tom amatér a ocenenie je ozaj povzbudzujúce. Je to moje začínajúce hobby. Dubový sud mi priniesol šťastie. Určite sa budem snažiť niečo vyšpekulovať. Nejde až tak o tú výhru, ale človek niečo dosiahne a záhrada sa mu takto odmení,“ dodal.

Bez kvalitného kvasu nie je hodnotná pálenka

Podľa organizátora súťažnej výstavy a skúseného prevádzkovateľa pestovateľskej pálenice Pavla Lechmana je základom najlepších ovocných destilátov kvalitný kvas a jeho správna príprava.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ak nie je kvalitný kvas, tak z toho už žiaden čarodejník dobrú pálenku neurobí. Základom je kvalitné ovocie, jeho príprave je potrebné venovať dostatok pozornosti. Kôstkoviny musia byť samozrejme odkôstkované a popučené. Jadroviny je potrebné rozdrviť na dreň, aby sa cukor dostal von,“ povedal Pavel Lechman.

Do kvasu je podľa Lechmana potrebné doliať aj vodu, ktorá vytlačí vzduch vzniknutý pri drvení.
„Kyslík je, samozrejme, živná pôda pre baktérie, ktoré sú na ovocí. Nie sú to ale len kvasné baktérie, ale aj nežiaduce hnilobné, ktoré znehodnocujú kvalitný kvas. Kvasinky kyslík nepotrebujú,“ odporučil Lechman.



Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 425
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 260
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 952
  4. Po Slovensku na motorke 6 610
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 471
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 532
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 316
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 450
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 6 h
Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Ilustračné foto.

Ventilátor treba správne nastaviť.


31. júl
Mariana Čengel-Solčanská.

Ostávam v úžase nad tým, že minister vnútra argumentuje krádežou duševného vlastníctva.


Mariana Čengel Solčanská 13. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop