Giraltovčan a veterinárny lekár Martin Končár (46) sa dlhé roky venuje svojej záhrade hlavne ako ovocinár. Práca pri ovocných stromčekoch ho baví. Pestuje hlavne jablká, slivky a ringloty. Svoje domáce suroviny používa aj na výrobu kvasu pre ovocné destiláty.
GIRALTOVCE. Jeho domáca jablková brandy bola na 1. ročníku súťažnej výstavy a ochutnávky ovocných destilátov v Prešovskom kraji ocenená víťazom odrody. Za úspechom bol vraj aj kvalitný dubový sud.
„Na štyridsiatku som dostal ručne urobený dubový sud. Chcel som najskôr vyskúšať domáci koňak. Mal som vínovicu, ktorej bolo málo. Do suda som preto dal nakoniec jablká. Kvas stál dva a pol roka, potom som ho dal vypáliť v pestovateľskej pálenici,“ priblížil M. Končár.
Ocenené jablkové brandy s 52-percentným obsahom alkoholu je jeho prvým väčším úspechom.
„Po vypálení zmenilo chuť jablkovice, je tam cítiť dub a má aromatickejšiu chuť. Jeho farba je tmavohnedá. Ja som skôr vinár, ale toto brandy stojí to za to. Veľa ho už nie je a určite si to nechám do archívu.“
V alchýmii prípravy domácich destilátov chce pokračovať.
„Som v tom amatér a ocenenie je ozaj povzbudzujúce. Je to moje začínajúce hobby. Dubový sud mi priniesol šťastie. Určite sa budem snažiť niečo vyšpekulovať. Nejde až tak o tú výhru, ale človek niečo dosiahne a záhrada sa mu takto odmení,“ dodal.
Bez kvalitného kvasu nie je hodnotná pálenka
Podľa organizátora súťažnej výstavy a skúseného prevádzkovateľa pestovateľskej pálenice Pavla Lechmana je základom najlepších ovocných destilátov kvalitný kvas a jeho správna príprava.
„Ak nie je kvalitný kvas, tak z toho už žiaden čarodejník dobrú pálenku neurobí. Základom je kvalitné ovocie, jeho príprave je potrebné venovať dostatok pozornosti. Kôstkoviny musia byť samozrejme odkôstkované a popučené. Jadroviny je potrebné rozdrviť na dreň, aby sa cukor dostal von,“ povedal Pavel Lechman.
Do kvasu je podľa Lechmana potrebné doliať aj vodu, ktorá vytlačí vzduch vzniknutý pri drvení.
„Kyslík je, samozrejme, živná pôda pre baktérie, ktoré sú na ovocí. Nie sú to ale len kvasné baktérie, ale aj nežiaduce hnilobné, ktoré znehodnocujú kvalitný kvas. Kvasinky kyslík nepotrebujú,“ odporučil Lechman.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári