Korzár logo Korzár Prešov

Ovocinár vyrobil kvalitnú brandy aj vďaka sudu

Giraltovčan a veterinárny lekár Martin Končár sa dlhé roky venuje svojej záhrade hlavne ako ovocinár.

Martin Končár. S jablkovým brandy získal ocenenie víťaz odrody a strieborné ocenenie dostal za jablkovicu i slivovicu.Martin Končár. S jablkovým brandy získal ocenenie víťaz odrody a strieborné ocenenie dostal za jablkovicu i slivovicu. (Zdroj: iv)

Giraltovčan a veterinárny lekár Martin Končár (46) sa dlhé roky venuje svojej záhrade hlavne ako ovocinár. Práca pri ovocných stromčekoch ho baví. Pestuje hlavne jablká, slivky a ringloty. Svoje domáce suroviny používa aj na výrobu kvasu pre ovocné destiláty.

GIRALTOVCE. Jeho domáca jablková brandy bola na 1. ročníku súťažnej výstavy a ochutnávky ovocných destilátov v Prešovskom kraji ocenená víťazom odrody. Za úspechom bol vraj aj kvalitný dubový sud.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Na štyridsiatku som dostal ručne urobený dubový sud. Chcel som najskôr vyskúšať domáci koňak. Mal som vínovicu, ktorej bolo málo. Do suda som preto dal nakoniec jablká. Kvas stál dva a pol roka, potom som ho dal vypáliť v pestovateľskej pálenici,“ priblížil M. Končár.

SkryťVypnúť reklamu

Ocenené jablkové brandy s 52-percentným obsahom alkoholu je jeho prvým väčším úspechom.

„Po vypálení zmenilo chuť jablkovice, je tam cítiť dub a má aromatickejšiu chuť. Jeho farba je tmavohnedá. Ja som skôr vinár, ale toto brandy stojí to za to. Veľa ho už nie je a určite si to nechám do archívu.“

V alchýmii prípravy domácich destilátov chce pokračovať.

„Som v tom amatér a ocenenie je ozaj povzbudzujúce. Je to moje začínajúce hobby. Dubový sud mi priniesol šťastie. Určite sa budem snažiť niečo vyšpekulovať. Nejde až tak o tú výhru, ale človek niečo dosiahne a záhrada sa mu takto odmení,“ dodal.

Bez kvalitného kvasu nie je hodnotná pálenka

Podľa organizátora súťažnej výstavy a skúseného prevádzkovateľa pestovateľskej pálenice Pavla Lechmana je základom najlepších ovocných destilátov kvalitný kvas a jeho správna príprava.

SkryťVypnúť reklamu

„Ak nie je kvalitný kvas, tak z toho už žiaden čarodejník dobrú pálenku neurobí. Základom je kvalitné ovocie, jeho príprave je potrebné venovať dostatok pozornosti. Kôstkoviny musia byť samozrejme odkôstkované a popučené. Jadroviny je potrebné rozdrviť na dreň, aby sa cukor dostal von,“ povedal Pavel Lechman.

Do kvasu je podľa Lechmana potrebné doliať aj vodu, ktorá vytlačí vzduch vzniknutý pri drvení.
„Kyslík je, samozrejme, živná pôda pre baktérie, ktoré sú na ovocí. Nie sú to ale len kvasné baktérie, ale aj nežiaduce hnilobné, ktoré znehodnocujú kvalitný kvas. Kvasinky kyslík nepotrebujú,“ odporučil Lechman.



Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 356
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 924
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 486
  4. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 4 615
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 4 051
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 332
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 735
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 395
  1. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Konsolidácia a doba kešu
  2. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Old Basing
  3. Vladimír Krátky: Nomen omen, alebo dokedy bude v zdravotníctve cirkus ?
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 4.
  5. Anna Miľanová: Ľudia, myslím, často málokto rozozná čo je naozaj objav, senzácia. Lebo to neviete bez kriku, hádok...
  6. Lukáš Čelinák: Ekonomické dôsledky zbrojenia: Stimul bez pokroku
  7. Jozef Varga: Bi FicoSMER....
  8. Tomáš Vodvářka: Návštěva (povídka na neděli)
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 346
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 394
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 320
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 039
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 105
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 870
  7. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 824
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 602
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Konsolidácia a doba kešu
  2. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Old Basing
  3. Vladimír Krátky: Nomen omen, alebo dokedy bude v zdravotníctve cirkus ?
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 4.
  5. Anna Miľanová: Ľudia, myslím, často málokto rozozná čo je naozaj objav, senzácia. Lebo to neviete bez kriku, hádok...
  6. Lukáš Čelinák: Ekonomické dôsledky zbrojenia: Stimul bez pokroku
  7. Jozef Varga: Bi FicoSMER....
  8. Tomáš Vodvářka: Návštěva (povídka na neděli)
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 346
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 394
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 320
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 039
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 105
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 870
  7. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 824
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 602
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu