Viac ako dve desiatky tímov súťažili v sobotu vo varení rôznych jedál z kotlíkov. O víťazstvá však nešlo.
PREŠOV. Tretí raz sa v areáli letného kúpaliska na prešovskom Sídlisku III uskutočnila akcia Kotlík open. Rôzne druhy guľášov a ďalších „eintopf“ dobrôt rozvoniavali už zďaleka.
Návštevníci si po zakúpení misky mohli vybrať porciu z ktoréhokoľvek kotlíka. Ocenené bolo nielen družstvo, ktoré predalo najviac porcií, či to, ktoré vybrala porota, ale špeciálne ceny sa ušli skoro každému. Súťaženie bolo v tomto prípade druhoradé.
Špeciality nad ohňom
Jednotlivé tímy sa však pretekali v originalite. „Varíme ukrajinský boršč, ktorý máme otestovaný, chuťovo zladený. Sú v ňom štyri druhy mäsa - hovädzie, bravčové, srnčia divina a údené rebrá,“ uviedol Marel Masaryk z tímu Kotlikári z officu.
Špeciálny guláš vojenského vyslúžilca pripravili bývalí vojaci. Predseda prešovského klubu Zväzu vojakov SR Marián Palai prezradil, že do kotlíka dali nevšedné ingrediencie: „Špeciálne koreniny, ktoré si sami miešame, dubáky, prísady ako polcentimetrové výrastky z jedle...“ Podľa jeho slov sa počas služby v Čechách zoznámili so zásadou každého dobrého guľášu – koľko mäsa, toľko cibule.
Z iného súdka alebo skôr kotlíka bola nevšedná zeleninová polievka podľa piatich elementov. „Ingrediencie sa pridávajú postupne tak, aby sa navzájom podporovali,“ vysvetlila Monika Kašová. Päť elementov tvorí zem, drevo, kov, oheň a voda.
Zahrali si aj volejbal
Hlavnú cenu získala klasika. Rodinný guľáš družstva Chutná trojka (Renáta a Soňa Tokárové, Iveta Malinovská). „Tajomstvom úspechu bolo, že sme ho neprekorenili,“ podotkla R. Tokárová. Ocenených jedál však bolo viac.
Vedno s kulinárskou súťažou sa konal aj turnaj v plážovom volejbale. „Máme ťažkú skupinu, sú v nej aj ligoví volejbalisti, ale chceme postúpiť. Podstatné však je zašportovať si,“ povedal Prešovčan Peter Dugas z tímu Lepejo.
Podujatie lemoval program s modernými gymnastkami či speváčkami Zdenkou Juhošovou a Michaellou.
Štyri druhy mäsa. M. Masaryk predstavuje boršč.
Plážový volejbal. Turnaj bo súčasťou podujatia.
Víťazky. Dve členky Chutnej trojky.
Päť elementov. Netradičná zeleninová polievka. Foto k článku: Michal Frank
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári