PREŠOV. Na prešovských trhoviskách nakupujú ľudia dennodenne. V týchto dňoch ich je však omnoho viac.
„Ráno som tu mala kopu uhoriek nakladačiek, všetko sa rozpredalo. Ženy zavárajú vo veľkom. Vždy je lepšie, keď sa na zimu pripravia, ako keby si mali kupovať v obchodoch predražené zaváraniny,“ povedala nám pani Mária, ktorá na trhu predáva už roky.
Uhorky sa dajú zavárať na rôzne spôsoby.
„My máme doma najradšej sladko-kyslé uhorky. Ale sú viac dosladka. Zvykli sme také robiť kvôli deťom a teraz, keď deti odrástli, zostali sme verní tejto chuti,“ povedal nám pán Matej Adamko, ktorý si uhorky kúpil, aby ich s manželkou mohol poobede zavariť.
Uhorky zavára aj Aňa Martinčinová. „Zaváram pravidelne, ale ešte chvíľu počkám,“ povedala nám.
V obľube sú aj zavárané marhule
Dominika Lukošíková zavárala so svojou mamkou Helenou tento týždeň tiež.
„Najradšej mám zavárané domáce marhule. Je to istota, že ovocie nie je postrekované a je úplne prírodné a zdravé. Každý rok zavaríme toľko, aby sme ich cez zimu nemuseli kupovať,“ povedala D. Lukošíková.
Jarmila Letskovská z tržnice na Sídlisku III nám potvrdila, že ľudia kupujú všetko.
„Cez týždeň ide viac ovocia, cez víkend viac zeleniny. Zeleninu mám rada, veď ju predávam. Teraz je čas zavárania. Ľudia berú uhorky, marhule, za chvíľku prídu slivky, ríbezle a čučoriedky,“ dodala J. Letskovská.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári