Aspoň po jari sa tak ukazovala, ale príroda aj teraz ukázala, že je silnejšia. Augustové stáčanie medovice asi bude výdatnejšie. Medu bude možno menej, ale nebude to také zlé, ako sa obávali.
PREŠOV. Potvrdil nám to aj predseda Spolku včelárov v okrese Prešov Martin Senderák z Terne (okres Prešov).
Väčšina z nich síce už med stáčala, ale pre tých včelárov, ktorí majú úle pod lesom a včielky do nich ešte nosia medovicu, sezóna neskončila.
„Títo včelári ho budú stáčať asi v polovici augusta, lebo včely ešte nosia z lesa medovicu. Z nej je potom kvalitný tmavý med,“ povedal nám včelár Senderák.
On sám má úle pod Čergovom a teda v blízkosti listnatých lesov, takže svoj med stáčal skôr. Vraj ho bolo menej ako pred rokom a väčšinu už rodine, známym aj stálym zákazníkom aj predal.
V tej súvislosti nás zaujímalo, koľko bude tento rok stáť kilogram medu. Po celom Slovensku sa totiž hovorí, že tento rok bude drahší.
„V našom regióne sa predáva za cenu od 4,50 do 6 eur. Niekde možno bude drahší, to sa uvidí ešte po poslednom stáčaní o dva- tri týždne,“ vysvetlil Senderák.
Pri nakupovaní ho najprv ochutnajte
Keďže v obchodných domoch sa často predáva aj med, ktorý nemá s tým lesným nič spoločné, väčšina ľudí sa snaží nakupovať priamo u včelárov. Zaujímali sme sa teda, ako sa dá rozoznať kvalitný med.
„ Každý druh medu je kvalitný. Najviac agátový a medovicový. Každý tiež po čase skryštalizuje a najrýchlejšie jarný, teda repkový med. Všetok je kvalitný, pokaziť ho môže jedine včelár, keď stáča nezrelý med, a ten potom môže kvasiť,“ konštatoval Senderák po rokoch skúseností.
Nakupujúcim radí, aby sa zaujímali nielen o vzhľad medu, teda či je svetlý, tekutý, priezračný či riedky, ale aby ho aj ochutnali. Chuťové poháriky sú vraj niekedy presnejšie ako všelijaké smernice.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári