Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 23. november, 2020 | Meniny má KlementKrížovkyKrížovky

Teploty budú kulminovať, pomáha veľa vody a tieň

Ľudia prežívali vplyv vysokých teplôt rôzne. Väčšina musela pracovať, len pár šťastlivcov si mohlo vybrať, kde tieto dni strávi.

V pekárni. Teplomer už ani nesledujú, pri sádzaní chleba do pece zvlášť.V pekárni. Teplomer už ani nesledujú, pri sádzaní chleba do pece zvlášť. (Zdroj: Anna Košuthová)

Mestá sú doslova rozžeravené od slnka a ľudia sú v uliciach len v nevyhnutných prípadoch. Podľa meteorológov sa teploty mali vyšplhať takmer ku 40 stupňom Celzia, vydali dokonca výstrahu druhého stupňa. Hasiči zase varovali pred rizikom požiarov.

PREŠOV. Slovenský hydrometeorologický ústav SR vydal včera druhý stupeň výstrahy pred teplom aj pre niektoré okresy Prešovského kraja, ako napríklad pre Bardejov, Humenné, Medzilaborce, Prešov, Sabinov, Snina, Stropkov a Vranov nad Topľou.

Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Martin Václavek vyhlásil včera o deviatej ráno pre obvod Prešov a Sabinov výstrahu pred zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Platiť bude až do odvolania.

Skryť Vypnúť reklamu

„Fyzickým osobám sa zakazuje na lesných pozemkoch zakladať ohne, používať otvorený oheň, fajčiť alebo odhadzovať tlejúce predmety v prírode, ako aj vypaľovať porasty bylín, krovín a stromov,“ uvádza sa vo výzve riaditeľa.

Zároveň vydal aj odporúčania pre vlastníkov, správcov a užívateľov lesných pozemkov. Mali by vykonávať hliadky, pripraviť protipožiarne náradie na určené miesta, udržiavať cesty a zdroje vody v pohotovostnom stave, aby bol prípadný zásah hasičov účinný.

Stravníci chcú obedy

Kým úradníci v štátnej správe mali možnosť využiť skrátený pracovný čas, vo väčšine reštaurácií museli kuchári navariť obedy pre stovky stravníkov. Ako sme sa presvedčili, museli zniesť sálajúce teplo zo sporákov a grilov a na teplomeroch kuchýň stupnica hravo prekročila štyridsiatku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Dá sa to vydržať, pijeme veľa tekutín, občas si dáme nejaký ľadový obklad a keď je už menej zákazníkov, ochladzujeme sa na terase. Našťastie, popoludní je tu už tieň,“ podelil sa s nami so skúsenosťami posledných týždňov Bruno Roman v jednej z prešovských reštaurácií.

Zaujímavé je, že kým obedujúci zákazníci v pestrých letných odevoch už stihli nachytať bronz, kuchárov sa slnko akoby ani nedotklo.

V pekárňach je pekelne horúco

Podobne sú na tom aj pekári, ktorí v uzavretých prevádzkach pri vysokých teplotách z horúcich pecí vypekajú pečivo a chlieb, aby boli v regáloch každé ráno čerstvé. Ortuť teplomera už ani nesledujú. V pekárni je totiž stále neprimerane horúco.

„Trénujeme síce celý rok, ale počas horúčav sú podmienky ešte ťažšie a všetci sme nervózni aj vyčerpaní. Máme tu síce ventilátory a občas si urobíme prievan, ale cez deň sa pracuje veľmi ťažko, v noci sa len mierne ochladí,“ popísal situáciu pekár Miroslav Zbiňovec.

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci sú všetci ľudia z tepla akýsi spomalení, pre pekárov sú tieto dni ešte ťažšie aj preto, lebo cesto kysne skôr ako inokedy a pomalšie tempo si nemôžu dovoliť. Naopak, musia pracovať ešte rýchlejšie.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  2. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  5. Investície s fixným ročným výnosom 5,5 % - 8 %
  6. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  7. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  9. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  10. Mercedes-Benz EQV je elektrické riešenie všestranného vozidla
  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Get our subscription and support the Online Charity Auction
  3. Ako overiť či máte aktívny druhý pilier?
  4. Kurzarbeit – then, now and tomorrow
  5. Fanshop HC Košice prichádza s novinkami
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 30 632
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 565
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 10 004
  4. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 393
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 303
  6. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 988
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 972
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 796
  9. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 8 661
  10. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 564
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Richard Sulík
Ppremiér Igor Matovič (vpravo) a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Premiér Igor Matovič.
Komentár Tomáša Prokopčáka

Jedna zlá a dve dobré správy o novej vakcíne

Očkovanie je jeden z najúžasnejších objavov ľudstva.

Tomáš Prokopčák.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop