Mestá sú doslova rozžeravené od slnka a ľudia sú v uliciach len v nevyhnutných prípadoch. Podľa meteorológov sa teploty mali vyšplhať takmer ku 40 stupňom Celzia, vydali dokonca výstrahu druhého stupňa. Hasiči zase varovali pred rizikom požiarov.
PREŠOV. Slovenský hydrometeorologický ústav SR vydal včera druhý stupeň výstrahy pred teplom aj pre niektoré okresy Prešovského kraja, ako napríklad pre Bardejov, Humenné, Medzilaborce, Prešov, Sabinov, Snina, Stropkov a Vranov nad Topľou.
Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Martin Václavek vyhlásil včera o deviatej ráno pre obvod Prešov a Sabinov výstrahu pred zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Platiť bude až do odvolania.
„Fyzickým osobám sa zakazuje na lesných pozemkoch zakladať ohne, používať otvorený oheň, fajčiť alebo odhadzovať tlejúce predmety v prírode, ako aj vypaľovať porasty bylín, krovín a stromov,“ uvádza sa vo výzve riaditeľa.
Zároveň vydal aj odporúčania pre vlastníkov, správcov a užívateľov lesných pozemkov. Mali by vykonávať hliadky, pripraviť protipožiarne náradie na určené miesta, udržiavať cesty a zdroje vody v pohotovostnom stave, aby bol prípadný zásah hasičov účinný.
Stravníci chcú obedy
Kým úradníci v štátnej správe mali možnosť využiť skrátený pracovný čas, vo väčšine reštaurácií museli kuchári navariť obedy pre stovky stravníkov. Ako sme sa presvedčili, museli zniesť sálajúce teplo zo sporákov a grilov a na teplomeroch kuchýň stupnica hravo prekročila štyridsiatku.
„Dá sa to vydržať, pijeme veľa tekutín, občas si dáme nejaký ľadový obklad a keď je už menej zákazníkov, ochladzujeme sa na terase. Našťastie, popoludní je tu už tieň,“ podelil sa s nami so skúsenosťami posledných týždňov Bruno Roman v jednej z prešovských reštaurácií.
Zaujímavé je, že kým obedujúci zákazníci v pestrých letných odevoch už stihli nachytať bronz, kuchárov sa slnko akoby ani nedotklo.
V pekárňach je pekelne horúco
Podobne sú na tom aj pekári, ktorí v uzavretých prevádzkach pri vysokých teplotách z horúcich pecí vypekajú pečivo a chlieb, aby boli v regáloch každé ráno čerstvé. Ortuť teplomera už ani nesledujú. V pekárni je totiž stále neprimerane horúco.
„Trénujeme síce celý rok, ale počas horúčav sú podmienky ešte ťažšie a všetci sme nervózni aj vyčerpaní. Máme tu síce ventilátory a občas si urobíme prievan, ale cez deň sa pracuje veľmi ťažko, v noci sa len mierne ochladí,“ popísal situáciu pekár Miroslav Zbiňovec.
Hoci sú všetci ľudia z tepla akýsi spomalení, pre pekárov sú tieto dni ešte ťažšie aj preto, lebo cesto kysne skôr ako inokedy a pomalšie tempo si nemôžu dovoliť. Naopak, musia pracovať ešte rýchlejšie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári