V poľovnom revíri Giraš v obci Šarišské Michaľany (okres Sabinov) veterinári pri pravidelnom monitorovaní zistili, že jeden z ulovených diviakov mal svalovca špirálovitého. Ide o nebezpečného parazita, preto veterinári okamžite urobili opatrenia.
ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY. V tomto regióne sa neobjavil svalovec špirálovitý u diviakov vraj už desať rokov.
Veterinári ho našli v mäse ulovenej divej svine pri pravidelnom monitorovaní a okamžite nariadili štatutárovi Poľovného združenia Giraš dať zviera zlikvidovať v kafilérii.
Existuje totiž riziko prenosu svalovca na ľudí. Hostiteľom v prírode je myš, z nej sa prenáša na líšky a diviakov a následne na človeka. Riziko je veľké, lebo myši aj líšky často z lesa prichádzajú aj do obytných zón a môžu nakaziť aj doma chované zvieratá. Napríklad ošípané.
Ochorenie môže byť smrteľné
Ochorenie spôsobené larvami parazitov je vážne a môže byť aj smrteľné.
Veterinári preto nariadili opatrenia a odporúčajú chovateľom ošípaných, aby vo vlastnom záujme nahlasovali zakáľačky a dali vyšetriť mäso porážaných zvierat.
„Stačí doniesť vzorku zo svalovej časti bránice vo veľkosti vlašského orecha na veterinárnu správu. Za vyšetrenie vzorky chovateľ neplatí, prepláca ho štát, ale je v jeho vlastnom záujme, aby sa presvedčil, že zviera bolo zdravé,“ uviedol riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prešove Vladimír Gašpar.
Prípadný pozitívny nález chovateľovi oznámia obratom telefonicky alebo textovou správou, preto by mal k vzorke doložiť aj kontaktné údaje.
Ochorenie spôsobuje bolesti svalov, podobá sa chrípke
Ako ďalej Gašpar vysvetlil, parazitický svalovec (trichinella spiralis) u človeka vyvoláva nepríjemné bolesti svalov podobné reume a je komplikované ho z tela dostať vonku.
Tento živočích totiž putuje pozdĺž svalov a v tele si vytvára puzdrá, ktoré sú veľmi odolné.
Ochorenie sa často podobá chrípke, lebo ho sprevádzajú teploty. Zriedkavo sa svalovec môže dostať do mozgu a spôsobiť encefalitídu. V mäse je možné zlikvidovať parazita iba dôkladným varom.
Podľa Gašpara mýty o tom, že svalovca možno zničiť zmrazením mäsa, nie sú pravdivé. Ten totiž dokáže prežiť aj pri viacstupňových mrazoch.
V minulosti boli diagnostikované choroby u ľudí, ktorí uvádzali, že konzumovali surovú domácu klobásu zaúdenú studeným dymom, údené mäso a iné tepelne nespracované výrobky z domácich zabíjačiek.
Autor: ak
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári