Prázdninový čas využilo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu aj na to, aby preškolilo 3 200 zamestnancov školských jedální. Po celom Slovensku začali semináre zamerané na nové zásady stravovania aj model správnej výrobnej praxe. V Prešove sa bude takýto seminár konať 28.augusta.
PREŠOV. Podľa hovorcu ministra školstva Michala Kaliňáka témou seminárov bude aj revízia doterajšej praxe v súvislosti so zmenou zákona o odpadoch, pôjde o zjednotenie vedenia dokumentácie aj prevádzkového poriadku.
Rezortné ministerstvo pripravilo tiež metodickú príručku pre verejné obstarávanie potravín a prieskum trhu.
„Osvojenie si týchto postupov má za cieľ zvýšiť kvalitu obstarávaných potravín s aplikáciou najnižšej možnej ceny,“ uviedol hovorca Michal Kaliňák.
V Prešove sa toto školenie bude konať 28. augusta na Obvodnom úrade a bude mať celokrajský rozmer.
„Očakávame, že seminár bude prínosom a uľahčí v budúcnosti prácu vedúcim školských jedální zjednotením pravidiel, prípadne prinesie novšiu formu elektronickej dokumentácie,“ uviedla Mária Tejiščáková z oddelenia školstva na prešovskej radnici.
Čo sa týka verejného obstarávania, s tým v Prešove nie je problém. Školy majú svojich pravidelných dodávateľov, pričom postupujú podľa jednotného metodického pokynu. Rozhodujúca nie je cena, ale kvalita.
„Zaviedli sme zásadu nakupovať potraviny najvyššej kvality. Ak sa dodávatelia pokúsia doviezť čosi pokazené alebo nekvalitné, vedúce jedální im tovar vrátia, prípadne si od nich už neobjednajú. Tento postup sa nám osvedčil,“ dodala Tejiščáková, ktorá inak pôsobí aj ako členka sekcie školského stravovania pri ministerstve školstva.
Plánujú spestriť jedálniček o talianske a české jedlá
Podľa M. Kaliňáka v tomto školskom roku plánujú zaviesť viaceré zmeny. Napríklad aj také, že do zaužívaných jedálnych lístkov pribudnú aj tradičné receptúry talianskej a českej kuchyne.
Vo vybraných školských jedálňach by tieto jedlá mali uvariť profesionálni kuchári a zariadeniam poskytnúť receptúry aj technologické postupy. Ochutnávačmi budú školáci a postupne by sa úspešné jedlá mohli zaradiť do jedálnych lístkov všetkých škôl.
Zdravé obedy sú moderné
Čo je zdravé, to je moderné. Tento fakt nám potvrdila vedúca školskej jedálne v ZŠ na Prostějovskej ulici v Prešove Mária Semanová. Podľa jej slov sa deti v súčasnosti viac zaujímajú o zdravšie potraviny. Obľúbené rezne či pizza sú už na ústupe.
„Pravda je, že jeden deň v týždni máme odľahčený, kedy pripravujeme zeleninové jedlá a ten nie je veľmi obľúbený, ale vo všeobecnosti chcú deti pestrú stravu. Do jedálnička sme napríklad zaradili bulgur, tiež pohánkovú ryžu a obe suroviny sú obľúbené,“ konštatovala Semanová.
Netajila, že začiatky boli ťažké. Keďže išlo o neznáme potraviny, prvé dni väčšina jedál ostala deťom na tanieroch, ale keď prostredníctvom učiteliek zabezpečili, aby sa o tejto zdravej potravine niečo dozvedeli, ďalšie obedy už dopadli lepšie.
Deti menia prístup a zdravé jedlá považujú za moderné. Inak na tejto škole celé tri roky ponúkali deťom okrem obeda aj raňajky, ale pre malý záujem ich prestali pripravovať. Ak by mali rodičia záujem, nevylučujú, že by sa k tradícii vrátili.
„V školách deti dostávajú vyvážené a pestré jedlá z kvalitných surovín. Ide však len o 35 percent stravovacieho dňa a zvyšok je na rodine,“ poznamenala Tejiščáková.
Narážala tým na fakt, že ešte stále je pre školopovinné deti strašiakom obezita. Tá sa dá regulovať len tým, že sa žiaci už v škole naučia konzumovať vyváženú stravu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári