Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Kuchári varili jušku, trešeninu, pagáče aj vianočku

Obec Kendice v okrese Prešov žila počas víkendu oslavou kapusty.

Ochutnávka. Návštevníci mali možnosť ochutnať kapustové jedlá.Ochutnávka. Návštevníci mali možnosť ochutnať kapustové jedlá. (Zdroj: Anna Košuthová)

Vďaka pestovaniu tejto listovej zeleniny sa totiž obec stala známou na celom Slovensku. V súčasnosti ju už domáci pestujú len na svojich poliach. Každoročne si slávnu minulosť primínajú Kendickými kapustovými slávnosťami, na ktorých nechýbajú tradičné jedlá, ani dobrá zábava.

KENDICE. Hostí aj domácich vítala na slávnostiach kapela Last Minute aj domáci folklórny súbor Kendičan.

V areáli okolo obecného úradu rozvoniavali kapustové jedlá a mladí predvádzali tradíciu nakladania kapusty.

Štefan Baran ju napríklad strúhal na „hoblíku“, iná dievčina ju v drevenom sude šliapala, aby ju udusila a staršie ženy ju solili. Recept neprezradili, vraj si ho každá rodina uchováva ako tajomstvo.

Skryť Vypnúť reklamu

„Je to už tretí ročník a tešíme sa, že dedina tým žije. Každý doma pestuje kapustu a varí špeciality z nej,“ povedal nám Jozef Fejerčák.

„Pripravujeme jedlá tak, ako sme sa ich naučili od rodičov. Napríklad kapustníky z kysnutého cesta alebo trešeninu, čo sú zemiaky s kapustou omastené škvarkami,“ prezradila Oľga Nováková.

Trešenina je to vraj preto, že všetko sa varí osobitne, potom zmieša a zatrasie, aby sa ingrediencie spojili.

Súperili desiati kuchári

Takmer všetci ponúkali kapustnicu, alebo ako domáci hovoria „jušku“, ale každá bola iná. Kuchári mali tajné ingrediencie.

Varili ju prevažne v kotlíku, niektorí dokonca na slivkovom dreve, lebo aj to vraj malo svoj význam.

„Ponúkali sme originálnu kendickú jušku, ako ju varili naše babky s bravčovým aj údeným mäsom, klobásou a hubami,“ popísali svoj obsah kotlíka kuchári František Sabol a Ján Kríž.

Skryť Vypnúť reklamu

Ich partnerky pripravili tradičnú trešeninu s údeným mäsom. Mária Hatoková mala v kotlíku tiež kapustnicu, ale vraj zaručene inú. Tiež trešeninu, no s klobásou a opraženou slaninkou.

Minuloročná víťazka súťaže Terézia Gubačová vlani pripravila bandurníky (lokše) plnené údeným mäsom, klobásou a kapustou, čo malo veľký úspech. Tento rok však prišla tiež s kapustnicou a kysnutými koláčmi s kapustou.

Trojica Lukáš Marta, Monika Labašková, Martin Maršanský navarili hubovú mačanku, zapekané holúbky a kapustové pagáče.

Mária Antoňáková a Katarína Sokolová mali síce tiež jušku podľa starodávneho receptu s mäsovými guľkami, ale prišli aj s novinkou, ktorou chceli prekvapiť.

„Upiekli sme vianočku s dusenou sladkou kapustou,“ prezradila tajomstvo ich pekáča M. Antoňáková.

Skryť Vypnúť reklamu

Najkrajšiu kapustovú hlavu mala Beáta Ondrejová

Slávnosti zorganizovala obec a Občianske združenie Etudy Media Art. Ako nám za organizátorov povedal Ondrej Gubač, v minulých ročníkoch jedlá hodnotili účastníci. Hlasy dávali tým kuchárom, od ktorých im najviac chutilo. Tentoraz sa rozhodli oceniť všetkých.

„Hoci boli jedlá veľmi podobné, každé chutilo svojsky, lebo všetci mali svoj domáci recept. Podstatné je, že chutilo ľuďom a že sme si pripomenuli tradície,“ zhodnotil slávnosti Gubač.

Nechýbala ani výstava najkrajších kapustových hláv, ktoré hodnotila miestna porota. Najviac hlasov získala tá, ktorú vypestovala Beáta Ondrejová.

Kendice boli v regióne najväčším pestovateľom aj vývozcom kapusty. Dodnes je súčasťou jedálnych lístkov v reštauráciách takzvaný kendický šalát. Ktovie, či kuchári ešte vedia ako sa naozaj pripravoval.

„Ľudia, čo boli na dovolenke v Karlových Varoch nám hovorili, že aj tam ho doteraz majú na jedálničku,“ dodal Gubač.

Kapustové slávnosti v nedeľu pokračovali progranom pre deti. Divadlo Cililing prišlo s programom Kocúr v čižmách, dospelých zabávali Kandráčovci, domáce súbory a večer nechýbala svetelná šou.

pk_kendice_kucharky_020913_ako_r8640_res.jpg

Kuchárky. Upiekli vianočku s kapustou, mala úspech.

pk_kendice_kapusta_020913_ako_r3806_res.jpg

Nakladanie kapusty. Divákom ukázali, ako sa kedysi strúhala aj dusila do sudov.

pk_kendice_tresenina_020913_ako_r8419_res.jpg

Trešenina. Tradičné jedlo Kendičanov sú zemiaky s kapustou a údeným mäsom. Foto k článku: Anna Košuthová

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 711
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 143
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 710
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 721
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 118
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 11 276
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 547
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 081
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 079
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 019
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Za volantom autobusu zaspal, v Srbsku zomrelo päť ľudí. Dostal tri roky

Po vyhlásení verdiktu zavládli na krajskom súde emócie.

Autobus skončil prevrátený na boku.

Bývalý člen ĽSNS Király dostal za úkladnú vraždu 23 rokov väzenia

Majiteľ pohrebníctva z Popradu zločinom vydieral manželku.

Jozef Király bol popradským okresným predsedom ĽSNS.
ilustračné
Z drog bolo možné vyrobiť viac ako tisíc dávok.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop