Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Kuchári varili jušku, trešeninu, pagáče aj vianočku

Obec Kendice v okrese Prešov žila počas víkendu oslavou kapusty.

Ochutnávka. Návštevníci mali možnosť ochutnať kapustové jedlá.Ochutnávka. Návštevníci mali možnosť ochutnať kapustové jedlá. (Zdroj: Anna Košuthová)

Vďaka pestovaniu tejto listovej zeleniny sa totiž obec stala známou na celom Slovensku. V súčasnosti ju už domáci pestujú len na svojich poliach. Každoročne si slávnu minulosť primínajú Kendickými kapustovými slávnosťami, na ktorých nechýbajú tradičné jedlá, ani dobrá zábava.

KENDICE. Hostí aj domácich vítala na slávnostiach kapela Last Minute aj domáci folklórny súbor Kendičan.

V areáli okolo obecného úradu rozvoniavali kapustové jedlá a mladí predvádzali tradíciu nakladania kapusty.

Štefan Baran ju napríklad strúhal na „hoblíku“, iná dievčina ju v drevenom sude šliapala, aby ju udusila a staršie ženy ju solili. Recept neprezradili, vraj si ho každá rodina uchováva ako tajomstvo.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

„Je to už tretí ročník a tešíme sa, že dedina tým žije. Každý doma pestuje kapustu a varí špeciality z nej,“ povedal nám Jozef Fejerčák.

„Pripravujeme jedlá tak, ako sme sa ich naučili od rodičov. Napríklad kapustníky z kysnutého cesta alebo trešeninu, čo sú zemiaky s kapustou omastené škvarkami,“ prezradila Oľga Nováková.

Trešenina je to vraj preto, že všetko sa varí osobitne, potom zmieša a zatrasie, aby sa ingrediencie spojili.

Súperili desiati kuchári

Takmer všetci ponúkali kapustnicu, alebo ako domáci hovoria „jušku“, ale každá bola iná. Kuchári mali tajné ingrediencie.

Varili ju prevažne v kotlíku, niektorí dokonca na slivkovom dreve, lebo aj to vraj malo svoj význam.

„Ponúkali sme originálnu kendickú jušku, ako ju varili naše babky s bravčovým aj údeným mäsom, klobásou a hubami,“ popísali svoj obsah kotlíka kuchári František Sabol a Ján Kríž.

Skryť Vypnúť reklamu

Ich partnerky pripravili tradičnú trešeninu s údeným mäsom. Mária Hatoková mala v kotlíku tiež kapustnicu, ale vraj zaručene inú. Tiež trešeninu, no s klobásou a opraženou slaninkou.

Minuloročná víťazka súťaže Terézia Gubačová vlani pripravila bandurníky (lokše) plnené údeným mäsom, klobásou a kapustou, čo malo veľký úspech. Tento rok však prišla tiež s kapustnicou a kysnutými koláčmi s kapustou.

Trojica Lukáš Marta, Monika Labašková, Martin Maršanský navarili hubovú mačanku, zapekané holúbky a kapustové pagáče.

Mária Antoňáková a Katarína Sokolová mali síce tiež jušku podľa starodávneho receptu s mäsovými guľkami, ale prišli aj s novinkou, ktorou chceli prekvapiť.

„Upiekli sme vianočku s dusenou sladkou kapustou,“ prezradila tajomstvo ich pekáča M. Antoňáková.

Skryť Vypnúť reklamu

Najkrajšiu kapustovú hlavu mala Beáta Ondrejová

Slávnosti zorganizovala obec a Občianske združenie Etudy Media Art. Ako nám za organizátorov povedal Ondrej Gubač, v minulých ročníkoch jedlá hodnotili účastníci. Hlasy dávali tým kuchárom, od ktorých im najviac chutilo. Tentoraz sa rozhodli oceniť všetkých.

„Hoci boli jedlá veľmi podobné, každé chutilo svojsky, lebo všetci mali svoj domáci recept. Podstatné je, že chutilo ľuďom a že sme si pripomenuli tradície,“ zhodnotil slávnosti Gubač.

Nechýbala ani výstava najkrajších kapustových hláv, ktoré hodnotila miestna porota. Najviac hlasov získala tá, ktorú vypestovala Beáta Ondrejová.

Kendice boli v regióne najväčším pestovateľom aj vývozcom kapusty. Dodnes je súčasťou jedálnych lístkov v reštauráciách takzvaný kendický šalát. Ktovie, či kuchári ešte vedia ako sa naozaj pripravoval.

„Ľudia, čo boli na dovolenke v Karlových Varoch nám hovorili, že aj tam ho doteraz majú na jedálničku,“ dodal Gubač.

Kapustové slávnosti v nedeľu pokračovali progranom pre deti. Divadlo Cililing prišlo s programom Kocúr v čižmách, dospelých zabávali Kandráčovci, domáce súbory a večer nechýbala svetelná šou.

pk_kendice_kucharky_020913_ako_r8640_res.jpg

Kuchárky. Upiekli vianočku s kapustou, mala úspech.

pk_kendice_kapusta_020913_ako_r3806_res.jpg

Nakladanie kapusty. Divákom ukázali, ako sa kedysi strúhala aj dusila do sudov.

pk_kendice_tresenina_020913_ako_r8419_res.jpg

Trešenina. Tradičné jedlo Kendičanov sú zemiaky s kapustou a údeným mäsom. Foto k článku: Anna Košuthová

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  5. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  4. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  7. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  8. Legislative intention - recodification of the corporate law
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  10. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 9 730
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 9 338
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 006
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 350
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 621
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 313
  7. Po Slovensku na motorke 4 814
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 079
  9. Crème de la crème po slovensky 3 240
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 446
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

K novým hráčom v kádri FC Košice patria Dávid Guba (vľavo) a Dávid Gallovič.

Totálnou obmenou prejde brankársky post.


Daniel Dedina 38m
Španieli sa zatiaľ na EURO 2020 trápia. Slovensko potrebujú nutne zdolať.

Skomplikovali si situáciu. A to je horšie aj pre nás, vraví.


Daniel Dedina 2 h
Daňový úrad Košice.

Preplatky končili na súkromných účtoch.


SITA 8m
Generálny riaditeľ SAD Prešov a krajský poslanec Jozef Kičura.

Ide o úplatok 100-tisíc a privatizáciu SAD.


SITA 2 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Očkovanie proti novému koronavírusu.

Úspešnosť nemocníc je tiež nízka.


15 h
Demonštranti pochodovali z Námestia hrdinov k budove parlamentu.

Najlepšia slovenská univerzita je v siedmej stovke. S kazašskou a filipínskou.


24 h
Ján Herák.

Verejné inštitúcie by nemali byť nástrojom obrany majority.


23 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop