Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Kuchári varili jušku, trešeninu, pagáče aj vianočku

Obec Kendice v okrese Prešov žila počas víkendu oslavou kapusty.

Ochutnávka. Návštevníci mali možnosť ochutnať kapustové jedlá.Ochutnávka. Návštevníci mali možnosť ochutnať kapustové jedlá. (Zdroj: Anna Košuthová)

Vďaka pestovaniu tejto listovej zeleniny sa totiž obec stala známou na celom Slovensku. V súčasnosti ju už domáci pestujú len na svojich poliach. Každoročne si slávnu minulosť primínajú Kendickými kapustovými slávnosťami, na ktorých nechýbajú tradičné jedlá, ani dobrá zábava.

KENDICE. Hostí aj domácich vítala na slávnostiach kapela Last Minute aj domáci folklórny súbor Kendičan.

V areáli okolo obecného úradu rozvoniavali kapustové jedlá a mladí predvádzali tradíciu nakladania kapusty.

Štefan Baran ju napríklad strúhal na „hoblíku“, iná dievčina ju v drevenom sude šliapala, aby ju udusila a staršie ženy ju solili. Recept neprezradili, vraj si ho každá rodina uchováva ako tajomstvo.

Skryť Vypnúť reklamu

„Je to už tretí ročník a tešíme sa, že dedina tým žije. Každý doma pestuje kapustu a varí špeciality z nej,“ povedal nám Jozef Fejerčák.

„Pripravujeme jedlá tak, ako sme sa ich naučili od rodičov. Napríklad kapustníky z kysnutého cesta alebo trešeninu, čo sú zemiaky s kapustou omastené škvarkami,“ prezradila Oľga Nováková.

Trešenina je to vraj preto, že všetko sa varí osobitne, potom zmieša a zatrasie, aby sa ingrediencie spojili.

Súperili desiati kuchári

Takmer všetci ponúkali kapustnicu, alebo ako domáci hovoria „jušku“, ale každá bola iná. Kuchári mali tajné ingrediencie.

Varili ju prevažne v kotlíku, niektorí dokonca na slivkovom dreve, lebo aj to vraj malo svoj význam.

„Ponúkali sme originálnu kendickú jušku, ako ju varili naše babky s bravčovým aj údeným mäsom, klobásou a hubami,“ popísali svoj obsah kotlíka kuchári František Sabol a Ján Kríž.

Skryť Vypnúť reklamu

Ich partnerky pripravili tradičnú trešeninu s údeným mäsom. Mária Hatoková mala v kotlíku tiež kapustnicu, ale vraj zaručene inú. Tiež trešeninu, no s klobásou a opraženou slaninkou.

Minuloročná víťazka súťaže Terézia Gubačová vlani pripravila bandurníky (lokše) plnené údeným mäsom, klobásou a kapustou, čo malo veľký úspech. Tento rok však prišla tiež s kapustnicou a kysnutými koláčmi s kapustou.

Trojica Lukáš Marta, Monika Labašková, Martin Maršanský navarili hubovú mačanku, zapekané holúbky a kapustové pagáče.

Mária Antoňáková a Katarína Sokolová mali síce tiež jušku podľa starodávneho receptu s mäsovými guľkami, ale prišli aj s novinkou, ktorou chceli prekvapiť.

„Upiekli sme vianočku s dusenou sladkou kapustou,“ prezradila tajomstvo ich pekáča M. Antoňáková.

Skryť Vypnúť reklamu

Najkrajšiu kapustovú hlavu mala Beáta Ondrejová

Slávnosti zorganizovala obec a Občianske združenie Etudy Media Art. Ako nám za organizátorov povedal Ondrej Gubač, v minulých ročníkoch jedlá hodnotili účastníci. Hlasy dávali tým kuchárom, od ktorých im najviac chutilo. Tentoraz sa rozhodli oceniť všetkých.

„Hoci boli jedlá veľmi podobné, každé chutilo svojsky, lebo všetci mali svoj domáci recept. Podstatné je, že chutilo ľuďom a že sme si pripomenuli tradície,“ zhodnotil slávnosti Gubač.

Nechýbala ani výstava najkrajších kapustových hláv, ktoré hodnotila miestna porota. Najviac hlasov získala tá, ktorú vypestovala Beáta Ondrejová.

Kendice boli v regióne najväčším pestovateľom aj vývozcom kapusty. Dodnes je súčasťou jedálnych lístkov v reštauráciách takzvaný kendický šalát. Ktovie, či kuchári ešte vedia ako sa naozaj pripravoval.

„Ľudia, čo boli na dovolenke v Karlových Varoch nám hovorili, že aj tam ho doteraz majú na jedálničku,“ dodal Gubač.

Kapustové slávnosti v nedeľu pokračovali progranom pre deti. Divadlo Cililing prišlo s programom Kocúr v čižmách, dospelých zabávali Kandráčovci, domáce súbory a večer nechýbala svetelná šou.

pk_kendice_kucharky_020913_ako_r8640_res.jpg

Kuchárky. Upiekli vianočku s kapustou, mala úspech.

pk_kendice_kapusta_020913_ako_r3806_res.jpg

Nakladanie kapusty. Divákom ukázali, ako sa kedysi strúhala aj dusila do sudov.

pk_kendice_tresenina_020913_ako_r8419_res.jpg

Trešenina. Tradičné jedlo Kendičanov sú zemiaky s kapustou a údeným mäsom. Foto k článku: Anna Košuthová

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 646
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 15 074
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 149
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 575
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 358
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 003
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 010
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 862
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 762
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Milióny na IT z čias Žigu sú ukážkovým plytvaním, na ťahu je NAKA

Bezpečnostný systém na hospodárstve bol predražený, tvrdí NKÚ.

Peter Žiga pred novinármi.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Chaos sa šíri krajinou

Šialenejšie ako meniť zákon pre Cibulkovú je zaradiť poľnohospodárstvo do očkovania kritickej infraštruktúry.

Peter Schutz

Koronavírus na Slovensku: Celoplošné testovanie by podľa Krajčího opäť pomohlo skokovo znížiť prírastky nakazených (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 220-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 362 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop