Vďaka pestovaniu tejto listovej zeleniny sa totiž obec stala známou na celom Slovensku. V súčasnosti ju už domáci pestujú len na svojich poliach. Každoročne si slávnu minulosť primínajú Kendickými kapustovými slávnosťami, na ktorých nechýbajú tradičné jedlá, ani dobrá zábava.
KENDICE. Hostí aj domácich vítala na slávnostiach kapela Last Minute aj domáci folklórny súbor Kendičan.
V areáli okolo obecného úradu rozvoniavali kapustové jedlá a mladí predvádzali tradíciu nakladania kapusty.
Štefan Baran ju napríklad strúhal na „hoblíku“, iná dievčina ju v drevenom sude šliapala, aby ju udusila a staršie ženy ju solili. Recept neprezradili, vraj si ho každá rodina uchováva ako tajomstvo.
„Je to už tretí ročník a tešíme sa, že dedina tým žije. Každý doma pestuje kapustu a varí špeciality z nej,“ povedal nám Jozef Fejerčák.
„Pripravujeme jedlá tak, ako sme sa ich naučili od rodičov. Napríklad kapustníky z kysnutého cesta alebo trešeninu, čo sú zemiaky s kapustou omastené škvarkami,“ prezradila Oľga Nováková.
Trešenina je to vraj preto, že všetko sa varí osobitne, potom zmieša a zatrasie, aby sa ingrediencie spojili.
Súperili desiati kuchári
Takmer všetci ponúkali kapustnicu, alebo ako domáci hovoria „jušku“, ale každá bola iná. Kuchári mali tajné ingrediencie.
Varili ju prevažne v kotlíku, niektorí dokonca na slivkovom dreve, lebo aj to vraj malo svoj význam.
„Ponúkali sme originálnu kendickú jušku, ako ju varili naše babky s bravčovým aj údeným mäsom, klobásou a hubami,“ popísali svoj obsah kotlíka kuchári František Sabol a Ján Kríž.
Ich partnerky pripravili tradičnú trešeninu s údeným mäsom. Mária Hatoková mala v kotlíku tiež kapustnicu, ale vraj zaručene inú. Tiež trešeninu, no s klobásou a opraženou slaninkou.
Minuloročná víťazka súťaže Terézia Gubačová vlani pripravila bandurníky (lokše) plnené údeným mäsom, klobásou a kapustou, čo malo veľký úspech. Tento rok však prišla tiež s kapustnicou a kysnutými koláčmi s kapustou.
Trojica Lukáš Marta, Monika Labašková, Martin Maršanský navarili hubovú mačanku, zapekané holúbky a kapustové pagáče.
Mária Antoňáková a Katarína Sokolová mali síce tiež jušku podľa starodávneho receptu s mäsovými guľkami, ale prišli aj s novinkou, ktorou chceli prekvapiť.
„Upiekli sme vianočku s dusenou sladkou kapustou,“ prezradila tajomstvo ich pekáča M. Antoňáková.
Najkrajšiu kapustovú hlavu mala Beáta Ondrejová
Slávnosti zorganizovala obec a Občianske združenie Etudy Media Art. Ako nám za organizátorov povedal Ondrej Gubač, v minulých ročníkoch jedlá hodnotili účastníci. Hlasy dávali tým kuchárom, od ktorých im najviac chutilo. Tentoraz sa rozhodli oceniť všetkých.
„Hoci boli jedlá veľmi podobné, každé chutilo svojsky, lebo všetci mali svoj domáci recept. Podstatné je, že chutilo ľuďom a že sme si pripomenuli tradície,“ zhodnotil slávnosti Gubač.
Nechýbala ani výstava najkrajších kapustových hláv, ktoré hodnotila miestna porota. Najviac hlasov získala tá, ktorú vypestovala Beáta Ondrejová.
Kendice boli v regióne najväčším pestovateľom aj vývozcom kapusty. Dodnes je súčasťou jedálnych lístkov v reštauráciách takzvaný kendický šalát. Ktovie, či kuchári ešte vedia ako sa naozaj pripravoval.
„Ľudia, čo boli na dovolenke v Karlových Varoch nám hovorili, že aj tam ho doteraz majú na jedálničku,“ dodal Gubač.
Kapustové slávnosti v nedeľu pokračovali progranom pre deti. Divadlo Cililing prišlo s programom Kocúr v čižmách, dospelých zabávali Kandráčovci, domáce súbory a večer nechýbala svetelná šou.
Kuchárky. Upiekli vianočku s kapustou, mala úspech.
Nakladanie kapusty. Divákom ukázali, ako sa kedysi strúhala aj dusila do sudov.
Trešenina. Tradičné jedlo Kendičanov sú zemiaky s kapustou a údeným mäsom. Foto k článku: Anna Košuthová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári