Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 19. máj, 2022 | Meniny má Gertrúda

Hrnčiarsky kruh sa v dielni u Kovaľa točí každý deň

Hrnčiarstvo má v Bardejove viac ako päťstoročnú tradíciu. V roku 1475 tu vznikol prvý hrnčiarsky cech na Slovensku.

Marek Kovaľ pri práci. „Pri točení sú základom ruky.“Marek Kovaľ pri práci. „Pri točení sú základom ruky.“ (Zdroj: Mario Hudák)

Hrnčiarstvo a keramikárstvo má v Bardejove viac ako päťstoročnú tradíciu. V roku 1475 tu vznikol prvý hrnčiarsky cech na Slovensku. Hrnčiarsky majster Ján Frankovič bol posledným z jedenástich pokolení starého hrnčiarskeho rodu. Marek Kovaľ zo Šiby sa keramike venuje už tri desaťročia.

BARDEJOV/ŠIBA. V obci Šiba pod Čergovským pohorím má keramikár Marek Kovaľ malú dielňu. Je jedným z mála bardejovských remeselníkov, ktorého hrnčiarsky kruh aj živí. Remeslu sa vyučil v Banskej Bystrici. Ako keramikár začínal ešte v bývalom bardejovskom výrobnom družstve Športvýroba.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Športvýroba však po revolúcii padla a tak s kamarátom začal podnikať. S výrobou začínali spoločne začiatkom deväťdesiatych rokov v Osikove. V roku 1996 sa však osamostatnil, v rodnej obci si postavil dielňu a odvtedy pracuje sám na seba ako živnostník.

„Keď sme začali v deväťdesiatych rokoch podnikať, pre ľudí to bolo niečo nové, prvé tri-štyri roky sme naozaj nestíhali vyrábať,“ spomína Kovaľ na začiatky svojej živnosti.

Keď sa trh koncom deväťdesiatych rokov postupne nasýtil a zmenil, bolo potrebné zmeniť aj predajnú stratégiu. Podľa Kovaľa ho posledných desať rokov držia hlavne jarmoky.

Trh zaplavili lacné výrobky

„Viete, trh zaplavila lacná keramika z Ázie. Ľudia chceli nové, už nie tradičné veci. V tom čase veľa keramikárov skončilo. Udržali sa iba rodinné firmy alebo takí, ktorí robili sami. Lacným, lepeným, nekvalitným čínskym tovarom sa cenou jednoducho nedalo konkurovať. Tradícia ani kvalita ľuďom vtedy nič nehovorili,“ vysvetľuje genézu svojej výroby Kovaľ.

SkryťVypnúť reklamu

Tak sa stalo, že postupom času klasické ľudové hrnce, džbány, misy a taniere vymizli. To bol aj dôvod, prečo sa k tradičným úžitkovým výrobkom, aké sa v Bardejove „točili“ po stáročia, znovu vrátil. Posledných päť rokov robí znova viac ako tretinu klasického ľudového tovaru, ktorý sa zasa začína viac a viac predávať.

Návrat k bardejovskej tradícii

„Robím napríklad veľa tradičných bardejovských tanierov s frankovičovým vtáčikom, v odtieňoch hnedej s jednoduchou vlnovkou a bodkami. Ľudia sa už lacných a nekvalitných vecí „prejedli“ a vracajú sa späť ku klasickým slovenským veciam, aké som robil v minulosti, ešte keď som začínal,“ hovorí Kovaľ.

Hrnčiarsky kruh sa v dielni u Kovaľa točí skoro každý deň. Čo sa týka sortimentu, od obyčajných vázičiek, svietnikov, teda ozdobnej keramiky, ktorú vyrábal na začiatku, prešiel keramikár viac-menej k úžitkovým výrobkom, ktoré majú aj svoju funkciu.

SkryťVypnúť reklamu

„Čo sa týka technológií alebo vypaľovania, tie samozrejme idú dopredu, moderná pec sa dá naprogramovať, meracie prístroje všetko zmerajú, atď. Ale točiť na kruhu ručne, či máte klasický kopací kruh alebo elektrický, v tom veľký rozdiel nie je. Kto vie točiť, vie robiť na obidvoch,“ hovorí Kovaľ.

Na našu otázku, čo sa mu robí najlepšie, odpovedá: „Ťažko povedať, čo sa mi točí najlepšie, každý druh výrobku má svoje špecifiká. Hrnčeky vytočíte ľahko, ale zasa treba vyťahovať a lepiť ušká. Taniere sú hotové rýchlo, je ale potrebné ich precízne vymaľovať.“

Niekedy si hlinu nakopali

Kovaľ nám vysvetlil, že hrnčiarska hlina sa niekedy musela nakopať, dnes si ju ale väčšina remeselníkov objedná a nechá doviezť.

Starí keramikári si rok dopredu museli hlinu nachystať. Na jeseň si hlinu nakopali a nechali ju prezimovať. Potom ju miesili, napríklad aj tak, že po nej kopytami chodili zvieratá. Vedeli, kde majú hlinu hľadať a kde je aké ložisko. Aj dnes si niektorí keramikári hlinu nakopú sami.

Hlinu bolo potom treba zbaviť hrubých častí, konárikov, korienkov a kamienkov.

Vytočiť, nechať vyschnúť a vypáliť

Keď je hlina pripravená, točí sa z nej na hrnčiarskom kruhu. Základom je hlinu vycentrovať, rukami ju trošku premiesiť a dostať z nej vzduchové bubliny. Musí sa spracovať tak, aby bola homogénnejšia a všade rovnako hustá.

Keď je výrobok vytočený, zospodu sa strunou od kruhu oddelí. Vznikne polotovar z čerstvej hliny, ktorý sa potom suší. Po obschnutí sa výrobok retušuje, orežú sa ostré hrany, zaretušujú stopy od prstov. „Vytočený výrobok schne podľa veľkosti a štruktúry od jedného do piatich dní, do pece by mal ísť suchý, inak môže prasknúť,“ upozorňuje Kovaľ.

Po vyschnutí ide tovar do pece na prvý výpal, potom sa glazuje a nasleduje druhý výpal. Niekedy stačí vypáliť ho iba raz, podľa druhu keramiky.

Niekedy sa používali tehlové pece na drevo, dnes sú väčšinou elektrické šamotové a dajú sa naprogramovať. Vypaľovanie v elektrickej peci trvá približne päť hodín. Pec potom až dvadsať hodín chladne. „Pri chladnutí začínam pec otvárať, až keď má cca 250 stupňov, vtedy ju trošku povolím a pomaličky chladím. Keď teplota klesne pod 180 stupňov, otvorím ju celú a nechám vychladnúť,“ dodáva.

V peci už piekol aj pizzu

Vypaľuje sa pri teplote zhruba 1000 stupňov celzia. „V peci už som sušil aj huby, alebo piekol pizzu, zostatkové teplo je veľké, teplota drží, škoda ju nevyužiť,“ povedal nám keramikár.

Každý kus, ktorý vytočí, zoberie vo svojej dielni do ruky niekedy aj tridsaťkrát. „Treba ich naložiť, vyložiť, oretušovať, nalepiť uško, prekladať hore–dole a tak ďalej. Ak by som si to mal prepočítať na hodinovú mzdu, tak neviem. Zdá sa mi, že dnes je každé remeslo nezaplatené. Ak to však človeka baví a dá sa tým relatívne uživiť, tak si hovorím, že je to stále dobré,“ dodáva Kovaľ.

bako_keramikar-koval_mh_r8184_res.jpg

bako_keramikar-koval_mh--5-_r5292_res.jpg

bako_keramikar-koval_mh--1-_r8835_res.jpg

Dielňa majstra keramikára. Remeslu sa venuje už tridsať rokov. Foto k článku: Mario Hudák

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  2. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  4. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  5. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  6. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov
  7. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť?
  8. Princípy ostávajú, nástroje sa menia
  1. Župné mestečko ovládne krajské mesto aj celý Abov. Už zajtra
  2. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im
  3. Aké typy cukrovky poznáme?
  4. Biele srdce putovalo aj do Nemocnice AGEL Košice-Šaca
  5. Potrebujete tichú kosačku? Vsaďte na aku verziu!
  6. Čo by ste mali vedieť o ročnom vyúčtovaní spotreby tepla a vody?
  7. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  8. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja
  1. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 13 719
  2. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 7 073
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 5 563
  4. Jazdecký areál v lete 2022 ožije akciami 2 038
  5. 5 najčastejších chýb pri zateplení fasády: zabráňte im 2 010
  6. Doplaťte tisíce. Ako bojovať s podrazmi developerov? 1 743
  7. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou 1 399
  8. Manuál k výsadbe priesad 1 186

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Túlačky Kremnicou a okolím - Skalka, Görgeyho tunel
  2. Alena Miklošová: New Orleans: Mon Amour
  3. Anton Kaiser: Noc múzeí a galérií
  4. Robert Štepaník: diel 68 - rubrika: moje najhranejšie v marci 2022 - časť 2
  5. Irena Šimuneková: Túlačky Kremnicou a okolím - Stred Európy
  6. Irena Šimuneková: Túlačky Kremnicou a okolím - rozhľadňa na Krahulskom vrchu
  7. Dana Janebová: Môj Vesmír
  8. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 23 809
  2. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 7 108
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 6 534
  4. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 6 482
  5. Miroslav Kocúr: Pápež sa pomýlil 5 841
  6. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 5 606
  7. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 3 866
  8. EQUUS: Prvý 6-kolesový lesný traktor EQUUS. Čo všetko dokáže? 3 799
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  2. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  3. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  4. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  5. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  6. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Jiří Ščobák: Čo robiť, aby sme sa nezbláznili z inflácie? Máme infláciu riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prvé zasadnutie vlády Eduarda Hegera.

Voliči si pamätajú pád Radičovej vlády.


3 h
Aj keď Ukrajinci zožnú úrodu, nemajú ju ako dostať do sveta.

V dôsledku ruskej agresie narástli ceny múky. Robí to Moskva zámerne?


8 h
Peter Tkačenko

Minister financií namiesto obracania každého eura rozvracia verejné financie.


4 h
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


31m

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Túlačky Kremnicou a okolím - Skalka, Görgeyho tunel
  2. Alena Miklošová: New Orleans: Mon Amour
  3. Anton Kaiser: Noc múzeí a galérií
  4. Robert Štepaník: diel 68 - rubrika: moje najhranejšie v marci 2022 - časť 2
  5. Irena Šimuneková: Túlačky Kremnicou a okolím - Stred Európy
  6. Irena Šimuneková: Túlačky Kremnicou a okolím - rozhľadňa na Krahulskom vrchu
  7. Dana Janebová: Môj Vesmír
  8. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 23 809
  2. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 7 108
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 6 534
  4. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 6 482
  5. Miroslav Kocúr: Pápež sa pomýlil 5 841
  6. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 5 606
  7. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 3 866
  8. EQUUS: Prvý 6-kolesový lesný traktor EQUUS. Čo všetko dokáže? 3 799
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  2. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  3. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  4. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  5. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  6. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Jiří Ščobák: Čo robiť, aby sme sa nezbláznili z inflácie? Máme infláciu riešiť?

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu