Už sedem rokov získava ocenenia po celom svete. Jedľový med Jozefa Voľanského z Bardejova bol na prvom sympóziu o medovicových medoch v Bulharsku pred piatimi rokmi uznaný ako referenčná vzorka pre ideálny jedľový medovicový med.
BARDEJOV. Včelár Jozef Voľanský sa špecializuje na produkciu jedľového medovicového medu. Jeho včelia farma je za posledných desať rokov najviac oceňovaná na celom svete. Med dodával malajskému sultánovi aj slovenskému prezidentovi.
Jedľová medovica alebo aj medovicový med je z hľadiska svojho pôvodu unikátnym druhom medu. Nevzniká totiž z nektáru kvetov, ale z výlučkov vošiek. Ide teda o med živočíšneho pôvodu.
Vytvárajú ho včely zo sladkej šťavy, ktorú produkujú vošky. V prípade našej medovice ide o vošku medovnicu jedľovú (Cinara pectinatae).
Tieto vošky sa živia nabodávaním vetvičiek jedlí a saním ich šťavy. Ich metabolizmus nedokáže spracovať niektoré zložky tejto šťavy, preto ich neskôr vo forme sladkých kvapiek vylučujú. Kvapky zbierajú včely, znášajú ich do úľa a vyrábajú z nich med.
Medovicových medov je v porovnaní s ostatnými medmi približne jedna desatina. Jedľová medovica navyše z tohto množstva tvorí iba malý zlomok. Je veľmi lahodná, má vynikajúcu chuť a vyznačuje sa aj výbornými antibakteriálnymi a liečivými vlastnosťami.
Medovica je jedinečná
Podľa Jozefa Voľanského je jedľová medovica výnimočná a vzácna hlavne preto, pretože v Európe je už málo prirodzených jedľových lesov. Pokiaľ aj sú, je potrebné, aby sa v nich vyskytoval aj špecifický druh vošiek. Nie v každej oblasti sa týmto voškám darí.
„V našej oblasti sa však týmto voškám darí, sú tu dobré mikroklimatické podmienky a dokážu sa rozmnožiť vo veľkom množstve. Produkujú potom jedľovú medovicu, ktorú zbierajú a nosia včely. V našom okrese sú takéto jedľové lesy od Mokroluhu po Tarnov a potom v Čergovskom pohorí,“ vysvetľuje Voľanský.
Začínal s úľom z pôjda
Včeliu farmu si Jozef Voľanský založil pred trinástimi rokmi s jedným úľom, ktorý mal doma na pôjde. Ešte v tom istom roku s bratom dokúpil ďalších šesť včelích rodín. Odvtedy sa rozrastali a postupne sa začali venovať aj vykupovaniu a exportu medu.
„Zistili sme, že veľký záujem je práve o náš bardejovský med z jedľovej medovice. Prvýkrát sme sa s týmto medom zúčastnili svetovej výstavy Apimondia v roku 2005 a hneď sme získali ocenenie,“ priblížil Voľanský svoje začiatky.
Keďže zistili, že medovicovým medom na svetovom trhu kraľuje jedľová medovica, zamerali sa práve na tento druh medu. Ich jedľovú medovicu si všimla aj Slovenská akadémia vied (SAV), kde vedci zistili, že má oveľa vyššiu antibakteriálnu aktivitu ako ostatné medovicové medy.
„Momentálne sme na najlepšej ceste, aby bol náš med zaregistrovaný ako liečivo,“ dodáva Voľanský.
Alternatíva v liečbe chronických rán
Podľa Juraja Majtána z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied sa im podarilo identifikovať slovenský med, ktorý má výrazné antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Ide o bardejovskú jedľovú medovicu.
„V súčasnosti sa venujeme podrobnej charakterizácii jeho chemického zloženia, opisu imunomodulačných mechanizmov a tiež priamemu klinickému použitiu pri liečení ťažko hojacich sa rán a vybraných ochorení oka,“ upresňuje Majtán
Bardejovská medovica by tak mohla pacientom poskytnúť možnosť alternatívneho liečenia chronických rán.
„Takýto druh medu je vhodný aj pre alergikov, pretože neobsahuje peľové proteíny, ktoré pre človeka predstavujú potenciálne alergény. Nemenej dôležitou črtou jedľovej medovice je aj vysoký obsah polyfenolických látok, vrátane flavonoidov, čo sú významné antioxidačné a antibakteriálne látky,“ dodáva.
Kvalitný prírodný med
Včelie farmy na Slovensku sa podľa Voľanského špecializujú väčšinou na produkciu medu ako suroviny vo veľkom. Tento med potom predávajú ako surovinu na ďalšie spracovanie. Tým pádom sa dostávajú na úroveň suroviny, rovnako ako medy z dovozu napr. z Číny, Argentíny, Brazílie atď.
Zatiaľ najväčším úspechom jeho medu je zlatá medaila zo svetovej výstavy Apimondia vo Francúzsku v roku 2009, kde bol vyhlásený za najkvalitnejší medovicový med na svete na obdobie 2009-2011.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári