Korzár logo Korzár Prešov

Bardejovčan dodával med malajskému sultánovi

Už sedem rokov získava ocenenia po celom svete. Jedľový med Jozefa Voľanského z Bardejova preslávil.

Jozef Voľanský pri spracovávaní medu.Jozef Voľanský pri spracovávaní medu. (Zdroj: archív)

Už sedem rokov získava ocenenia po celom svete. Jedľový med Jozefa Voľanského z Bardejova bol na prvom sympóziu o medovicových medoch v Bulharsku pred piatimi rokmi uznaný ako referenčná vzorka pre ideálny jedľový medovicový med.

BARDEJOV. Včelár Jozef Voľanský sa špecializuje na produkciu jedľového medovicového medu. Jeho včelia farma je za posledných desať rokov najviac oceňovaná na celom svete. Med dodával malajskému sultánovi aj slovenskému prezidentovi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedľová medovica alebo aj medovicový med je z hľadiska svojho pôvodu unikátnym druhom medu. Nevzniká totiž z nektáru kvetov, ale z výlučkov vošiek. Ide teda o med živočíšneho pôvodu.

SkryťVypnúť reklamu

Vytvárajú ho včely zo sladkej šťavy, ktorú produkujú vošky. V prípade našej medovice ide o vošku medovnicu jedľovú (Cinara pectinatae).

Tieto vošky sa živia nabodávaním vetvičiek jedlí a saním ich šťavy. Ich metabolizmus nedokáže spracovať niektoré zložky tejto šťavy, preto ich neskôr vo forme sladkých kvapiek vylučujú. Kvapky zbierajú včely, znášajú ich do úľa a vyrábajú z nich med.

Medovicových medov je v porovnaní s ostatnými medmi približne jedna desatina. Jedľová medovica navyše z tohto množstva tvorí iba malý zlomok. Je veľmi lahodná, má vynikajúcu chuť a vyznačuje sa aj výbornými antibakteriálnymi a liečivými vlastnosťami.

Medovica je jedinečná

Podľa Jozefa Voľanského je jedľová medovica výnimočná a vzácna hlavne preto, pretože v Európe je už málo prirodzených jedľových lesov. Pokiaľ aj sú, je potrebné, aby sa v nich vyskytoval aj špecifický druh vošiek. Nie v každej oblasti sa týmto voškám darí.

SkryťVypnúť reklamu

„V našej oblasti sa však týmto voškám darí, sú tu dobré mikroklimatické podmienky a dokážu sa rozmnožiť vo veľkom množstve. Produkujú potom jedľovú medovicu, ktorú zbierajú a nosia včely. V našom okrese sú takéto jedľové lesy od Mokroluhu po Tarnov a potom v Čergovskom pohorí,“ vysvetľuje Voľanský.

Začínal s úľom z pôjda

Včeliu farmu si Jozef Voľanský založil pred trinástimi rokmi s jedným úľom, ktorý mal doma na pôjde. Ešte v tom istom roku s bratom dokúpil ďalších šesť včelích rodín. Odvtedy sa rozrastali a postupne sa začali venovať aj vykupovaniu a exportu medu.

„Zistili sme, že veľký záujem je práve o náš bardejovský med z jedľovej medovice. Prvýkrát sme sa s týmto medom zúčastnili svetovej výstavy Apimondia v roku 2005 a hneď sme získali ocenenie,“ priblížil Voľanský svoje začiatky.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže zistili, že medovicovým medom na svetovom trhu kraľuje jedľová medovica, zamerali sa práve na tento druh medu. Ich jedľovú medovicu si všimla aj Slovenská akadémia vied (SAV), kde vedci zistili, že má oveľa vyššiu antibakteriálnu aktivitu ako ostatné medovicové medy.

„Momentálne sme na najlepšej ceste, aby bol náš med zaregistrovaný ako liečivo,“ dodáva Voľanský.

Alternatíva v liečbe chronických rán

Podľa Juraja Majtána z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied sa im podarilo identifikovať slovenský med, ktorý má výrazné antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Ide o bardejovskú jedľovú medovicu.

„V súčasnosti sa venujeme podrobnej charakterizácii jeho chemického zloženia, opisu imunomodulačných mechanizmov a tiež priamemu klinickému použitiu pri liečení ťažko hojacich sa rán a vybraných ochorení oka,“ upresňuje Majtán

Bardejovská medovica by tak mohla pacientom poskytnúť možnosť alternatívneho liečenia chronických rán.

„Takýto druh medu je vhodný aj pre alergikov, pretože neobsahuje peľové proteíny, ktoré pre človeka predstavujú potenciálne alergény. Nemenej dôležitou črtou jedľovej medovice je aj vysoký obsah polyfenolických látok, vrátane flavonoidov, čo sú významné antioxidačné a antibakteriálne látky,“ dodáva.

Kvalitný prírodný med

Včelie farmy na Slovensku sa podľa Voľanského špecializujú väčšinou na produkciu medu ako suroviny vo veľkom. Tento med potom predávajú ako surovinu na ďalšie spracovanie. Tým pádom sa dostávajú na úroveň suroviny, rovnako ako medy z dovozu napr. z Číny, Argentíny, Brazílie atď.

Zatiaľ najväčším úspechom jeho medu je zlatá medaila zo svetovej výstavy Apimondia vo Francúzsku v roku 2009, kde bol vyhlásený za najkvalitnejší medovicový med na svete na obdobie 2009-2011.




Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 432
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 603
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 376
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 427
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 025
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 609
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 071
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu