Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav
Nájdete nás na webe

Pre Bardejovčana pracuje v pivnici 20-tisíc dážďoviek

Josef Kozák má vo svojej pivnici malú továreň. V troch debničkách pre neho pracujú tisíce obrúčkavcov.

Kompostovanie v debničkách v pivnici. Optimálna teplota pre kompostovanie je 18 až 25 °C.(Zdroj: Mario Hudák)

Josef Kozák (59) z Bardejova má vo svojej pivnici malú továreň. V troch debničkách pre neho pracujú tisíce malých robotníkov z kmeňa obrúčkavcov.

BARDEJOV. Vermikompostovanie je produkcia kompostu dážďovkami. Vo svojom tráviacom trakte premieňajú organickú hmotu, pričom vo forme trusu vylučujú látky bohaté na živiny.

Za dva mesiace sú schopné spracovať trojmesačný kuchynský odpad.

„Tu je moja továreň, mám tu asi 20-tisíc zamestnancov. Sú tu pre nich zásoby – nahrabané suché lístie a najmä zvyšky jedla. V tejto debničke by ich malo byť najviac,“ usmieva sa Josef Kozák vo svojej továrni v pivnici bytového bloku na Nábrežnej ulici v Bardejove.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Najväčšou výhodou pri tomto spôsobe kompostovania je potreba malého priestoru. Preto môžeme kompostovať aj v malých debničkách na terase, balkóne alebo v pivnici,“ dodáva.

Na vermikompostovanie sa bežne používa dážďovka hnojná (Eisenia foetida), žijúca vo vrchných vrstvách odumierajúcej vegetácie, v kopách kompostu a v hnoji.

Rovnako je možné použiť aj druhy Eisenia andrei či Lumbricus rubellus, ktoré je možné pod rôznymi obchodnými názvami (napr. kalifornské dážďovky) kúpiť aj od chovateľov.

Rastliny sú odolnejšie

„S vermikompostovaním som začal pred troma rokmi, pretože som záhradkár. Hľadal som spôsob, ako dopestovať vlastné ovocie a zeleninu bez postrekov a umelých hnojív. Používam dážďovku hnojnú a dážďovku kalifornskú. Aký druh prevažuje, neviem, ale som s nimi spokojný, pracujú naozaj usilovne,“ približuje Josef Kozák.

Vermikompost je prakticky trus dážďoviek. Ten sa od normálneho kompostu líši tým, že má granulovanú konzistenciu a odlišné chemické zloženie.

„Živiny sú vo vermikomposte viazané stabilnejšie. Obsahuje aj enzýmy a naopak, neobsahuje patogény. Z vlastnej skúsenosti viem, že rastliny sú po použití vermikompostu odolnejšie a menej ich napádajú škodcovia. Ročne ako hnojivo spotrebujem asi tristo litrov vermikompostu, ktorý si sám vyrobím. Navyše nepodlieha skaze,“ vysvetľuje Kozák.

Odpad premenia na hnojivo

Vhodnou potravou pre dážďovky je rastlinný odpad, ako napríklad zvyšky ovocia a zeleniny, chleba a pečiva, tráva, lístie, atď.

Nevhodnou je naopak mäso, kosti, ryby a mliečne výrobky. Pozor treba dať na vysoký obsah soli a na chemické postreky.

„Jednu debničku naplním odpadom pre dážďovky zhruba za tri mesiace. Výroba vermikompostu trvá ďalšie dva, takže dážďovky spracujú trojmesačný organický kuchynský odpad na kvalitné hnojivo za dva mesiace. Odpad, ktorým dážďovky kŕmite, by ale mal byť už čiastočne rozložený, odstáty. Na začiatku som začínal s jednou malou debničkou. Teraz moji 'robotníci' pracujú v šiestich malých továrňach v troch debničkách,“ hovorí záhradkár.

Ekologické kompostovanie

Výhoda vermikompostu je podľa Kozáka aj v tom, že pri jeho produkcii nevzniká teplo ani skleníkové plyny ako oxid uhličitý a metán, ako pri bežnom kompostovaní. Je teda šetrnejší k životnému prostrediu.

„Obsahuje látky dôležité pre zakoreňovanie a rast rastlín. Dážďovky navyše zničia patogénne organizmy prítomné v komposte. Vermikompostom sa nedá prehnojiť a rastlinám prospieva,“ tvrdí Josef Kozák.

Optimálna teplota pre kompostovanie dážďovkami je 18 až 25 stupňov. Veľmi dôležitá je dostatočná vlhkosť, na ktorú sú dážďovky veľmi citlivé. Neznášajú slnko, sucho a vysoké teploty.

„Na kompostovanie potrebujete iba vhodnú nádobu, podstielku z papiera, slamy alebo hoblín, trochu kompostu na zahrabávanie, bioodpad a dážďovky. Pri dostatku potravy a priestoru sa dážďovky rýchlo množia, naopak pri nevhodných podmienkach ich množenie prestáva,“ dodáva Kozák.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 797
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 610
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 420
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 083
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 980
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 600
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 787
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 204
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 057
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 710

Neprehliadnite tiež

V areáli Bane Bankov sa hromadí nelegálny odpad, rieši to kriminálka

Priestor láka dobrodruhov a adrenalínových nadšencov.

Delňa má vodu v poriadku. Vstup je zatiaľ zdarma

Kúpanie je na vlastnú zodpovednosť.

Na Brekovskom hrade jedli vidličkou skôr ako Francúzi

Po nezaschnutej dlažbe hradnej kaplnky v Jasenove prebehol rys.

Michalovskí futbalisti v novej sezóne poškuľujú po prvej šestke

Úvodný zápas proti Žiline môžu zmariť osýpky.

Komentár Michala Franka

Za Mariánom Troligom: Zmenená titulka

Chcem veriť, že sa projekt dotiahne. Prešov si tento sídliskový štadión zaslúži.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie PET fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Pomôžme ministrovi spraviť drahé a bolestivé rozhodnutie

Zálohovanie PET fliaš je dobrý a bolestivý nápad.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop