Korzár logo Korzár Prešov

Pre Bardejovčana pracuje v pivnici 20-tisíc dážďoviek

Josef Kozák má vo svojej pivnici malú továreň. V troch debničkách pre neho pracujú tisíce obrúčkavcov.

Kompostovanie v debničkách v pivnici. Optimálna teplota pre kompostovanie je 18 až 25 °C.Kompostovanie v debničkách v pivnici. Optimálna teplota pre kompostovanie je 18 až 25 °C. (Zdroj: Mario Hudák)

Josef Kozák (59) z Bardejova má vo svojej pivnici malú továreň. V troch debničkách pre neho pracujú tisíce malých robotníkov z kmeňa obrúčkavcov.

BARDEJOV. Vermikompostovanie je produkcia kompostu dážďovkami. Vo svojom tráviacom trakte premieňajú organickú hmotu, pričom vo forme trusu vylučujú látky bohaté na živiny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za dva mesiace sú schopné spracovať trojmesačný kuchynský odpad.

„Tu je moja továreň, mám tu asi 20-tisíc zamestnancov. Sú tu pre nich zásoby – nahrabané suché lístie a najmä zvyšky jedla. V tejto debničke by ich malo byť najviac,“ usmieva sa Josef Kozák vo svojej továrni v pivnici bytového bloku na Nábrežnej ulici v Bardejove.

SkryťVypnúť reklamu

„Najväčšou výhodou pri tomto spôsobe kompostovania je potreba malého priestoru. Preto môžeme kompostovať aj v malých debničkách na terase, balkóne alebo v pivnici,“ dodáva.

Na vermikompostovanie sa bežne používa dážďovka hnojná (Eisenia foetida), žijúca vo vrchných vrstvách odumierajúcej vegetácie, v kopách kompostu a v hnoji.

Rovnako je možné použiť aj druhy Eisenia andrei či Lumbricus rubellus, ktoré je možné pod rôznymi obchodnými názvami (napr. kalifornské dážďovky) kúpiť aj od chovateľov.

Rastliny sú odolnejšie

„S vermikompostovaním som začal pred troma rokmi, pretože som záhradkár. Hľadal som spôsob, ako dopestovať vlastné ovocie a zeleninu bez postrekov a umelých hnojív. Používam dážďovku hnojnú a dážďovku kalifornskú. Aký druh prevažuje, neviem, ale som s nimi spokojný, pracujú naozaj usilovne,“ približuje Josef Kozák.

SkryťVypnúť reklamu

Vermikompost je prakticky trus dážďoviek. Ten sa od normálneho kompostu líši tým, že má granulovanú konzistenciu a odlišné chemické zloženie.

„Živiny sú vo vermikomposte viazané stabilnejšie. Obsahuje aj enzýmy a naopak, neobsahuje patogény. Z vlastnej skúsenosti viem, že rastliny sú po použití vermikompostu odolnejšie a menej ich napádajú škodcovia. Ročne ako hnojivo spotrebujem asi tristo litrov vermikompostu, ktorý si sám vyrobím. Navyše nepodlieha skaze,“ vysvetľuje Kozák.

Odpad premenia na hnojivo

Vhodnou potravou pre dážďovky je rastlinný odpad, ako napríklad zvyšky ovocia a zeleniny, chleba a pečiva, tráva, lístie, atď.

Nevhodnou je naopak mäso, kosti, ryby a mliečne výrobky. Pozor treba dať na vysoký obsah soli a na chemické postreky.

SkryťVypnúť reklamu

„Jednu debničku naplním odpadom pre dážďovky zhruba za tri mesiace. Výroba vermikompostu trvá ďalšie dva, takže dážďovky spracujú trojmesačný organický kuchynský odpad na kvalitné hnojivo za dva mesiace. Odpad, ktorým dážďovky kŕmite, by ale mal byť už čiastočne rozložený, odstáty. Na začiatku som začínal s jednou malou debničkou. Teraz moji 'robotníci' pracujú v šiestich malých továrňach v troch debničkách,“ hovorí záhradkár.

Ekologické kompostovanie

Výhoda vermikompostu je podľa Kozáka aj v tom, že pri jeho produkcii nevzniká teplo ani skleníkové plyny ako oxid uhličitý a metán, ako pri bežnom kompostovaní. Je teda šetrnejší k životnému prostrediu.

„Obsahuje látky dôležité pre zakoreňovanie a rast rastlín. Dážďovky navyše zničia patogénne organizmy prítomné v komposte. Vermikompostom sa nedá prehnojiť a rastlinám prospieva,“ tvrdí Josef Kozák.

Optimálna teplota pre kompostovanie dážďovkami je 18 až 25 stupňov. Veľmi dôležitá je dostatočná vlhkosť, na ktorú sú dážďovky veľmi citlivé. Neznášajú slnko, sucho a vysoké teploty.

„Na kompostovanie potrebujete iba vhodnú nádobu, podstielku z papiera, slamy alebo hoblín, trochu kompostu na zahrabávanie, bioodpad a dážďovky. Pri dostatku potravy a priestoru sa dážďovky rýchlo množia, naopak pri nevhodných podmienkach ich množenie prestáva,“ dodáva Kozák.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 363
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 505
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 287
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 335
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 940
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 489
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 085
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu