Korzár logo Korzár Prešov
Streda, 21. november, 2018 | Meniny má Elvíra
Nájdete nás na webe

Pre Bardejovčana pracuje v pivnici 20-tisíc dážďoviek

Josef Kozák má vo svojej pivnici malú továreň. V troch debničkách pre neho pracujú tisíce obrúčkavcov.

Kompostovanie v debničkách v pivnici. Optimálna teplota pre kompostovanie je 18 až 25 °C.(Zdroj: Mario Hudák)

Josef Kozák (59) z Bardejova má vo svojej pivnici malú továreň. V troch debničkách pre neho pracujú tisíce malých robotníkov z kmeňa obrúčkavcov.

BARDEJOV. Vermikompostovanie je produkcia kompostu dážďovkami. Vo svojom tráviacom trakte premieňajú organickú hmotu, pričom vo forme trusu vylučujú látky bohaté na živiny.

Za dva mesiace sú schopné spracovať trojmesačný kuchynský odpad.

„Tu je moja továreň, mám tu asi 20-tisíc zamestnancov. Sú tu pre nich zásoby – nahrabané suché lístie a najmä zvyšky jedla. V tejto debničke by ich malo byť najviac,“ usmieva sa Josef Kozák vo svojej továrni v pivnici bytového bloku na Nábrežnej ulici v Bardejove.

„Najväčšou výhodou pri tomto spôsobe kompostovania je potreba malého priestoru. Preto môžeme kompostovať aj v malých debničkách na terase, balkóne alebo v pivnici,“ dodáva.

Na vermikompostovanie sa bežne používa dážďovka hnojná (Eisenia foetida), žijúca vo vrchných vrstvách odumierajúcej vegetácie, v kopách kompostu a v hnoji.

Rovnako je možné použiť aj druhy Eisenia andrei či Lumbricus rubellus, ktoré je možné pod rôznymi obchodnými názvami (napr. kalifornské dážďovky) kúpiť aj od chovateľov.

Rastliny sú odolnejšie

„S vermikompostovaním som začal pred troma rokmi, pretože som záhradkár. Hľadal som spôsob, ako dopestovať vlastné ovocie a zeleninu bez postrekov a umelých hnojív. Používam dážďovku hnojnú a dážďovku kalifornskú. Aký druh prevažuje, neviem, ale som s nimi spokojný, pracujú naozaj usilovne,“ približuje Josef Kozák.

Vermikompost je prakticky trus dážďoviek. Ten sa od normálneho kompostu líši tým, že má granulovanú konzistenciu a odlišné chemické zloženie.

„Živiny sú vo vermikomposte viazané stabilnejšie. Obsahuje aj enzýmy a naopak, neobsahuje patogény. Z vlastnej skúsenosti viem, že rastliny sú po použití vermikompostu odolnejšie a menej ich napádajú škodcovia. Ročne ako hnojivo spotrebujem asi tristo litrov vermikompostu, ktorý si sám vyrobím. Navyše nepodlieha skaze,“ vysvetľuje Kozák.

Odpad premenia na hnojivo

Vhodnou potravou pre dážďovky je rastlinný odpad, ako napríklad zvyšky ovocia a zeleniny, chleba a pečiva, tráva, lístie, atď.

Nevhodnou je naopak mäso, kosti, ryby a mliečne výrobky. Pozor treba dať na vysoký obsah soli a na chemické postreky.

„Jednu debničku naplním odpadom pre dážďovky zhruba za tri mesiace. Výroba vermikompostu trvá ďalšie dva, takže dážďovky spracujú trojmesačný organický kuchynský odpad na kvalitné hnojivo za dva mesiace. Odpad, ktorým dážďovky kŕmite, by ale mal byť už čiastočne rozložený, odstáty. Na začiatku som začínal s jednou malou debničkou. Teraz moji 'robotníci' pracujú v šiestich malých továrňach v troch debničkách,“ hovorí záhradkár.

Ekologické kompostovanie

Výhoda vermikompostu je podľa Kozáka aj v tom, že pri jeho produkcii nevzniká teplo ani skleníkové plyny ako oxid uhličitý a metán, ako pri bežnom kompostovaní. Je teda šetrnejší k životnému prostrediu.

„Obsahuje látky dôležité pre zakoreňovanie a rast rastlín. Dážďovky navyše zničia patogénne organizmy prítomné v komposte. Vermikompostom sa nedá prehnojiť a rastlinám prospieva,“ tvrdí Josef Kozák.

Optimálna teplota pre kompostovanie dážďovkami je 18 až 25 stupňov. Veľmi dôležitá je dostatočná vlhkosť, na ktorú sú dážďovky veľmi citlivé. Neznášajú slnko, sucho a vysoké teploty.

„Na kompostovanie potrebujete iba vhodnú nádobu, podstielku z papiera, slamy alebo hoblín, trochu kompostu na zahrabávanie, bioodpad a dážďovky. Pri dostatku potravy a priestoru sa dážďovky rýchlo množia, naopak pri nevhodných podmienkach ich množenie prestáva,“ dodáva Kozák.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Iba 1 z 10 ľudí uhádne tieto fakty o ikonických značkách
  4. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  5. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  6. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  7. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Záverečná konferencia projektu RECARE
  2. Forum & československá moderna
  3. Spolupráca Stavebnej fakulty STU na obnove hradu Krásna Hôrka
  4. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  5. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  6. Iba 1 z 10 ľudí uhádne tieto fakty o ikonických značkách
  7. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  8. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  9. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  10. Vyberáme správny názov firmy
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 22 367
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 17 275
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 15 598
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 965
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 9 965
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 7 047
  7. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku 6 250
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 686
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 300
  10. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 771

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop