Je čas predvianočných zakáľačiek, ktoré zvyčajne trvajú až do obdobia fašiangov. Väčšina rodín chce mať do slávnostnej kapustnice voňavé klobásy a údené mäso. Kým na dedinách je zakáľačka tradíciou, ktorú sa snažia dodržať mnohé rodiny, ľudia v mestách často musia hľadať domácich výrobcov.
PREŠOV. Zakáľačky nie sú len o mäse, ale aj o istej tradícii, keď sa zíde širšia rodina a popri práci si stihnú vyrozprávať, čo je nové.
„My si každý rok kupujeme na neďalekej farme polovicu prasaťa a spracujeme ho. Máme udiareň, takže aj klobásy, jaternice, slanina a šunka sú potom podľa našej chuti. Na rozdiel do obchodu viem, aké mäso aj koreniny do toho dávam. Myslím, že aj cenovo je to výhodnejšie,“ povedal nám o svojej skúsenosti Ján Šarišský z Janova (okres Prešov).
Súčasná cena na farmách je 1,40 až 1,80 eura za kilogram. Ak si mäso necháte rozporciovať na farme, treba vraj rátať ešte s prirážkou 10 centov za kilo.
Čoraz menej ľudí na vidieku chová prasatá. Vraj už na to nie je čas. Väčšina mestských ľudí sa však musí spoliehať na sieť obchodov a tam sa už bravčové mäso pohybuje od 3,60 do 5 eur v závislosti od dovozcu.
V súčasnosti k nám dovážajú bravčovinu z rôznych krajín. Napríklad z Poľska, Nemecka a dokonca aj z Dánska, len slovenskej je čoraz menej.
Za klobásou aj na vianočné trhy
„Nemám nikoho na dedine, ani nemám kde mäso spracovať, takže musím nakupovať v obchodoch. Stále len toľko, koľko cez týždeň zjeme, aj to prevažne kuracinu. Teraz však hľadám chutné domáce klobásy a tie, čo sú v obchodoch, sa mi nepáčia. Vôbec nevoňajú,“ povedala nám Milena Jakubčová.
V centre Prešova preto hľadala stánok s údeninami, o ktorom počula. Ide o domáceho výrobcu, ale jeho produkty sú špecifické, podľa maďarských receptúr. Je však o ne záujem, čo nám potvrdil aj predajca Róbert.
„Sú to domáce výrobky, a čerstvé. Máme tu rôzne druhy klobás a nielen z prasiat, ale aj z mangalice, jeleňa, konské, hovädzie, tiež šunky, slaninu, krkovičku, oškvarky a podobne,“ vymenoval sortiment.
Niektorí ľudia si vzali len po jednom kúsku na ochutnanie, vyberú si a potom sa vrátia na väčší nákup.
„Už tu boli aj ľudia, čo si tie, čo im chutili, nafotili do mobilu. Potom prišli kupovať podľa obrázka, aby sa nepomýlili. Do kapustnice sú najlepšie bravčové klobásy,“ dodal Róbert.
Istý pán prišiel špeciálne na trhy kvôli tomu, že hľadal klobásu bez papriky. Je na ňu totiž alergický, ale klobásu zbožňuje. V obchodoch takú nenašiel.
Predavač mu ponúkol na ochutnanie jeleniu klobásu. V tej vraj paprika zaručene nie je.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári