V sobotu sa konala fašiangová zakáľačka v obci Lúčka (okres Sabinov). Nechýbali dobroty, muzika i dobrá nálada.
LÚČKA. Fašiangy sa začali a s nimi aj čas zábav a hodovania. Premiérovo sa rozhodli usporiadať zabíjačku v Lúčke pri Lipanoch. Spojená bola so stolnotenisovým turnajom
„Táto dnešná zabíjačka je u nás, čo si ja pamätám, po prvýkrát. Chceli sme ju spojiť aj so sánkovačkou, ale počasie nám to akosi neumožnilo,“ usmieval sa starosta Lúčky Emil Sabatula (nez.).
No napriek absencii snehu mali po celý deň krásne slnečné počasie s teplotami pod nulou. Zabíjačku organizoval obecný úrad v spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom v Lúčke.
Tlačenka, pečienka, oškvarky...
Prvé pomocné ruky sa začali schádzať na dvore v areáli obecného úradu už pred siedmou. Keď sa začalo brieždiť, už viselo dobre vykŕmené prasa rozpoltené.
Hlavným vedúcim a mäsiarom bol Jozef Kasina. Pomáhala mu partia mužov, ktorí mali za úlohu postarať sa o chod zabíjačky. Robili sa rôzne mäsové výrobky – tlačenka, klobásy, pečené mäso, pečienka, oškvarky, zabíjačková polievka i ďalšie.
Pri práci nechýbal humor a dobrá nálada a keďže boli teploty mínusové, i čo-to na zahriatie. Rozveseliť prišli aj miestni muzikanti.
V kuchyni sa zatiaľ zvŕtali šikovné ženy, ktoré varili a dávali pozor na prípravu mäsa, chystali pirohy. Ako sme sa dozvedeli, v Lúčke to žije bohatým životom a táto akcia bola toho len ďalším dôkazom.
Tri paráky nestíhali
Okolo jednej sa začali schádzať ďalší ľudia, ktorí prišli skontrolovať a ochutnať z výrobkov. Keďže bola hostina naplánovaná na pravé poludnie, toto ich omeškanie trošku i potešilo.
„Aj dobre, že takto meškali, lebo sme nestíhali. Ale ani nie tak my, ale tie paráky nestíhali tak rýchlo, ako sme my robili,“ usmieval sa starosta.
Hostina mala úspech. „Fajne, fajne pripravili,“ pochvaľovali si ochutnávajúci. Zabíjačky sa zúčastnilo vyše 300 ľudí - domácich aj cezpoľných.
Jozef Kasina bol hlavným mäsiarom.
Celá partia. Pomáhalo viacero mužov z dediny.
Na posilnenie. Postarali sa oň ženy v kuchyni.
Plno pracovných rúk. Príprava mäsa šla od ruky.
Paráky. Aj keď boli tri, nestíhali.
Aj ochutnať bolo treba. Úlohy sa zhostili aj menší.
Aby sa lepšie robilo. Prišli zahrať miestni muzikanti.
Zabíjačka v Lúčke bola príležitosťou na stretnutie sa.
Nech nie je zima. Tak sa zahrievalo.
Pomáhal každý. Starosta nebol výnimkou.
Mäsové výrobky. Tlačenka nemohla chýbať.
Domáce pirohy. Na fašiangovej hostine boli tiež.
Pastva pre oči. Aj pre žalúdok. Foto k článku: Mária Pihuličová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári