Biopotraviny v súčasnosti lákajú veľa ľudí a časť z nich najradšej nakupuje na farmách či v malých obchodíkoch. Takých však nie je veľa. Najdostupnejšie je pre Prešovčanov nepasterizované mlieko z automatov. Predáva sa už štyri roky, pričom v meste je osem automatov.
PREŠOV. Čerstvé mlieko vyhľadávajú najmä starší ľudia, ktorí predtým žili na vidieku a na kravské mlieko sú zvyknutí. Pasterizované mlieko zo škatule im nechutí.
Mladí a stredná generácia zase ani len netušia, ako také čerstvo nadojené mlieko chutí, a tak ich ani neláka.
Rodiny s malými deťmi sa však v posledných rokoch začali viac zaujímať práve o toto nepasterizované mlieko a výrobky z neho.
„Môj syn je alergik a musíme dávať pozor na stravu. Z mlieka kúpeného v automatoch mu nikdy nebolo zle, tak ho uprednostňujeme. Zabezpečila som si jogurtovač a vyrábame z neho aj domáce jogurty. Vážne chutia lepšie,“ povedala nám mladá mamička Viera Kaminská.
Dušan Berko zase tvrdí, že si doma z mlieka „načapovaného“ v automate dokáže pozbierať trochu smotany aj vyrobiť tvaroh.
„Je s tým trochu práce, treba mať čas, ale mne to chutí viac, ako z obchodu a viem, čo jem,“ dodal.
Zachová aj laktobacily
Čo priťahuje ľudí k surovému mlieku a či je naozaj zdravšie, na to sme sa opýtali odborníka z farmy v Ruskej Novej Vsi (okres Prešov) Ladislava Vargu.
„Ide o čerstvé mlieko, ktoré nebolo tepelne ošetrené, ale starostlivo filtrované a rýchlo schladené. Práve tento proces umožňuje to, že si mlieko zachová prírodné prvky, a to aj laktobacily, ktoré posilňujú imunitu a oživujú črevnú bakteriálnu flóru. Také mlieko obsahuje okolo 4 % tuku a vyše 3 % bielkovín.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári