Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 12. jún, 2021 | Meniny má ZlatkoKrížovkyKrížovky

Klesá záujem o remeslá, chýbajú mäsiari aj pekári

Nastavené opatrenia štátu na zamestnávanie mladých do 26 rokov pomáhajú len čiastočne.

Pekári. V školských laviciach nie sú, v praxi ich nahrádzajú cukrári.Pekári. V školských laviciach nie sú, v praxi ich nahrádzajú cukrári. (Zdroj: Anna Košuthová)

V posledných rokoch sa mladí čoraz ťažšie uplatňujú na trhu práce. Práca pre všetkých absolventov nie je, ale paradoxne nám začínajú chýbať remeselníci. Zamestnávatelia ponúkajú pozície napríklad pre mäsiarov, pekárov, mlynárov, obuvníkov, tesárov aj ďalších, ale vyučených odborníkov je čoraz menej.

PREŠOV. V istej prešovskej strednej škole, kde ešte majú študijný odbor mäsiar, v súčasnosti študujú len dvaja študenti. Pritom, pracovných ponúk je dostatok doma aj v zahraničí.

Agentúry s ponukami vo Veľkej Británii, Holandsku aj Nemecku sľubujú mzdy prevyšujúce aj 2-tisíc eur, ale žiadajú vyučených mäsiarov, ktorí ovládajú technológiu spracovania mäsa, biológiu aj anatómiu hospodárskych zvierat.

Podľa zástupkyne riaditeľa Beatrice Blichovej ide o odbor, ktorý bol v minulosti žiadaný, ale záujem v posledných rokoch klesol. V Prešove sú jedinou školou, kde tento odbor ešte funguje.

Nezáujem zo strany študentov si nevie vysvetliť, lebo školu stále kontaktujú zamestnávatelia, ktorí ponúkajú študentom prax vo svojich firmách aj možnosť pracovnej pozície.

„V súčasnosti máme len jedného druháka a jedného tretiaka. Záujem je minimálny, hoci majú veľké šance na uplatnenie a tiež slušný zárobok,“ uviedla Blichová.

Potrebu tejto profesie nám potvrdil aj človek z praxe. „Pracoval som v Anglicku a je to síce ťažká práca, ale dobre platená. Teraz som na Slovensku a keď sa okolo seba pozerám, v mäsovýrobniach nie sú vyškolení ľudia. Majú len prax, ale nie vzdelanie a tak odborná rozrábka mäsa alebo postupy pri spracovaní výrobkov ostávajú na pleciach niekoľkých ľudí,“ povedal nám Jozef Kočiš.

Dodal, že mäsokombináty nedostatok odborníkov pociťujú už niekoľko rokov.

Ani pekárov nie je dosť

Podobne je to s profesiou pekár. Medzi pracovnými ponukami sa požiadavka objavuje často, ale len málo záujemcov pri tejto práci aj ostane. Je totiž nielen odborná, ale aj časovo a fyzicky náročná.

„V tomto odbore nemáme ani jedného študenta, ale máme cukrárov a tí sa často zamestnávajú aj v pekárňach. Neviem si vysvetliť prečo je situácia taká, ale myslím si, že sa tu prejavuje aj vplyv rodičov, ktorí posielajú deti na humanitne zamerané školy a myslia si, že sa budú mať v živote lepšie,“ popísala aktuálnu situáciu Blichová.

Pekárne stále hľadajú nových ľudí a majitelia netaja, že nájsť stabilný personál vôbec nie je jednoduché.

„Mladí prídu aj odídu. Nevyhovuje im pracovný čas, alebo tempo, keďže veľa produktov sa ešte robí ručne a treba mať zručnosť aj výdrž,“ povedal nám o svojej skúsenosti majster v jednej z menších pekární.

Iné je to vo veľkovýrobe, kde je množstvo úkonov automatizovaných, no aj tam hľadajú nových pracovníkov.

Ohrozených je 39 odborov

Ministerstvo školstva SR zverejnilo 39 remeselných odborov, o ktoré výrazne klesol záujem a tento školský rok v nich študuje len 1 900 žiakov.

Mladí chýbajú najmä v odboroch mäsiar, pekár, mlynár, čalúnnik, kominár, obuvník, tesár, kachliar, rybár, umelecký kováč, nástrojár, hutník, zlievač, klampiar a podobne.

Naopak zvýšený záujem je o profesie strojárstvo, podnikanie a služby, grafik digitálnych médií a mechanik počítačových sietí, lenže trh práce nevie všetkých zamestnať.

Len pre zaujímavosť, na 6 odboroch tohto typu je 10-tisíc študentov.

„Dnes je taká doba, že veľa rodičov robí v zahraničí a nechajú výber školy na deťoch. Miesta je veľa a vedia, že ich prijmú. Mladým sa teraz nechce robiť, len zarábať veľké peniaze a hrať sa na podnikateľov. Študovaných máme veľa, ale z ich rečí sa nenajeme, ani nám neopravia práčku, keď sa pokazí,“ zhodnotila súčasný stav dôchodkyňa Helena Urbanová.

Anketa

Myslíte si, že mladí ľudia sa vyhýbajú manuálnej práci?

V uliciach Prešova sme sa mladých ľudí opýtali, či si aj oni myslia, že sa mladí vyhýbajú manuálnej práci, že by najradšej zarábali veľa peňazí a neprijmú hocijakú pracovnú ponuku.

Marcela Nehilová, Prešov, 33 rokov: „Každý hľadá dobrú prácu a dobre platenú, ale príležitostí je málo. Zamestnávatelia zvyčajne ponúknu minimálnu mzdu a z tej sa v dnešných časoch vyžiť nedá. Nejde o nechuť pracovať, ale niekedy mzda nepokryje ani náklady na život a cestovanie.“

Saša Štefanová, Vranov nad Topľou, 25 rokov: „Samozrejme, že mladí chcú veľa zarobiť, to je ich prvoradá motivácia. Chcú sa osamostatniť. Všetci by chceli zarábať hneď a veľa, podľa možnosti prísť ľahko k peniazom, ale v dnešných časoch je to takmer nemožné. Podľa mňa rodičia musia usmerniť mladých a upozorniť ich, že aj remeslami sa dá uživiť.“

Lukáš Juhás, Poproč, 25 rokov: „Vyštudoval som informatiku a určite by som nevzal hocijakú prácu, lebo moja profesia ma baví. Hľadal som medzi pracovnými ponukami práve toto a podarilo sa. Áno, aj pre mňa bola najväčšia motivácia dobrá mzda, veď kto by nechcel dobre zarábať, ale realita je taká, že nám núkajú skôr minimálne mzdy.“

Romana Gašparová, Poproč, 19 rokov: „Študujem pedagogiku a určite by som chcela pracovať v tej oblasti, ale keby som musela, v prechodnom období by som išla pracovať aj manuálne. Dá sa to naučiť, ale určite by som pri tom neostala a hľadala uplatnenie podľa vzdelania ďalej. Jasné, že chceme zarobiť, každý má svoje životné plány.“

ako

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 824
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 910
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 487
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 179
  5. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 879
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 644
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 619
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 155
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 118
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 955
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Christian Eriksen.

Zápas EURO 2020 prerušili, po dohode oboch tímov sa zápas dohral.


Sportnet 4 h
Someliér Rastislav Šuták nedá dopustiť na račiansku frankovku.

Odborník vyvracia mýty o víne.


11. jún
Vráskavec dlhoplútvy ( Megaptera novaeangliae) v tropickej rozmnožovacej zóne.

Muž strávil v papuli ryby asi pol minúty.


SITA 6 h
Christian Eriksen je najväčšou osobnosťou súčasnej dánskej reprezentácie.

Štyrikrát sa stal najlepším futbalistom Dánska.


Titanilla Bőd 2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop