Japonská prepelica patrí medzi vôbec najmenšiu hydinu s najväčšou produkciou vajec. Chovu týchto exotických vtákov sa približne rok venuje stropkovský drobnochovateľ Miroslav Bednárik.
STROPKOV. Ako sám chovateľ vraví, chcel prísť s niečím novým, okrem toho, prepeličie vajcia sú delikatesa a majú blahodarné účinky na ľudský organizmus.
Bežné druhy, ako napríklad prepelica poľná, sú väčšie. Prepelica japonská je vyšľachtená čisto na znášku. Už v 14. storočí ju chovali ako exotické vtáctvo, potom ju Japonci a Američania vyšľachtili do dnešnej podoby. Tieto prepelice leteli aj do kozmu, kde ich kozmonauti chovali na vajíčka.
Dôležitá je správna teplota a svetlo
Prepelice japonské sa chovajú výlučne v klietkach, inak by uleteli. Rozmer klietky je pol metra krát meter, jej výška je 25 centimetrov. Klietky nemôžu byť vysoké, pretože tieto vtáky majú kolmý štart letu a mohli by sa zraniť.
„Mám šesť klietok, v každej asi dvadsať kusov hydiny. Dôležitá je teplota, ktorá by sa mala pohybovať od 15 do 18 stupňov a taktiež je potrebný správny svetelný režim. Musím im svietiť neskoro do večera, do takej desiatej hodiny a skoro ráno už musia mať zasvietené tiež. Toto všetko zabezpečujú spínacie hodiny. Čo sa týka krmiva, dávam im také, ktoré je určené pre sliepky nosnice, pridávam proso, pšenicu, kukuricu,“ hovorí M. Bednárik.
Znáška je okolo 280 až 350 vajíčok ročne.
Prepelice sú pomerne odolné, chorobami veľmi netrpia. Je tu však iný problém. „Keď dám kohútika do kŕdľa kuriek, môžu ho zabiť, pretože ho vnímajú ako votrelca. Už sa mi to stalo. Takže to riešim tak, že kohútika nastriekam sprejom, ktorý eliminuje jeho pachy, aby ho kŕdeľ prijal,“ prezrádza chovateľ.
Vajíčka konzumuje surové
Prepeličie vajce je na prvý pohľad oveľa menšie ako slepačie. Tých rozdielov tam zrejme bude viac...
Len pre porovnanie - do jedného kuracieho vajíčka sa vmestia štyri prepeličie. Majú priemernú hmotnosť desať až 15 gramov, čo predstavuje až osem percent celkovej hmotnosti tela prepelice japonskej.
„Oproti kuracím vajciam obsahujú tie prepeličie oveľa menej cholesterolu, na druhej strane viac vitamínov a minerálov. Traduje sa, že u prepeličích vajec nebola nikdy zaznamenaná salmonela. Ja sám ich konzumujem aj surové,“ hovorí Bednárik.
Tipy chovateľa
Ako ich pripraviť
Vajíčko na tvrdo sa varí tri minúty, na mäkko som to neskúšal. „My zvykneme najčastejšie robiť volské oká. Prepeličie vajíčka majú síce veľmi jemnú škrupinku, ale pevnejšiu podškrupinovú blanu, takže s ich rozbíjaním je trochu problém. Blanu je potrebné trošku narezať nožíkom.“
Veľmi chutné sú zavárané prepeličie vajíčka. Na tvrdo uvarené sa nakladajú do sladkokyslého nálevu, ktorý môžeme podľa ľubovôle dochutiť cesnakom, čili a podobne. Chutná je aj praženica.
„My doma ich v podstate používame do všetkého, vrátane vyprážaných rezňov či koláčov. Dá sa z nich pripraviť aj veľmi zdravý kokteil pre športovcov. Surové vajíčka rozmixujeme s mliekom, dochutíme medom a získame nápoj bohatý na proteíny a ďalšie zdraviu prospešné zložky,“ dodáva chovateľ.
ada
Autor: ada
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári