Korzár logo Korzár Prešov
Sobota, 16. december, 2017 | Meniny má Albína
Pridajte si svoje mesto

Dominik Šmajda exceloval na celoslovenskej súťaži v príprave kávy

Svidnícky stredoškolák doviedol prípravu kávy do dokonalosti. Na Majstrovstvách Slovenska v príprave kávy exceloval.

Dominik Šmajda(Zdroj: www.spojenaskolask.sk)

Dominik Šmajda, svidnícky stredoškolák, doviedol prípravu kávy do dokonalosti. Dvadsaťročný Stropkovčan sa prednedávnom zúčastnil Majstrovstiev Slovenska v príprave kávy. A exceloval.

STROPKOV. Približne 25 profesionálov súťažilo v štyroch kategóriách, pričom Dominik predviedol svoje umenie v kategórii Coffee in good spirit a umiestnil sa na fantastickom druhom mieste.

Hoci ide o súťaž profesionálov, skromne podotkol, že sám sa ešte za profesionála nepokladá.
„Ja som pripravoval dve povinné porcie írskej kávy, ktorá pozostáva najlepšie z filtrovanej kávy, trstinového cukru alebo sirupu, írskej whiskey a najemno vyšľahanej 33-percentnej smotany. Ďalej som mal za úlohu vytvoriť dve totožné porcie svojho vlastného kávového drinku. Základ je samozrejme káva a akýkoľvek druh alkoholu,“ hovorí Dominik.

Porotcovia boli z Maďarska a Česka, dohliadali na kompletné vystúpenie, vystupovanie, techniku prípravy, čistotu, plynulosť práce, chuť, vyváženosť kávy a nápojov, ale aj na komunikáciu.

Dobrá káva musí byť čerstvo pražená

Dominik zdôraznil, že dobrá káva musí byť v prvom rade čerstvo pražená. Medzi najobľúbenejšie u našincov patrí turecká káva. Príprava tej pravej je však na míle vzdialená od zalievanej.

Varí sa v džezve alebo ibriku spolu s nejakým korením a cukrom. Dominik síce nezistil, prečo sa klasická zalievaná káva nazýva tureckou, ako však povedal, Turci by z nej radosť rozhodne nemali.

„Zalievaná káva nie je práve najvhodnejšia, pretože neviete ovplyvniť, ako dlho sa extrahuje vo vode. Ak už si niekto chce tento nápoj pripraviť takto, nech volí veľmi hrubé mletie a pije ho veľmi rýchlo, asi tak po piatich minútach od zaliatia. Optimálna teplota vody je od 90 do 95 stupňov v závislosti od konkrétneho druhu a odrody kávy,“ odporúča.

Záleží aj na kvalite vody

A aký má Dominik názor na v súčasnosti obľúbené rozpustné kávy? „Podľa mňa to nie je veľmi šťastná voľba. Takáto káva je už raz uvarená v továrni, potom rýchlo usušená alebo zmrazená a následne zomletá. Rozpustná káva nikdy nedosiahne chuť, vôňu a kvalitu klasickej. Prirovnal by som to k tomu, ako keby niekto išiel pretekať na škodovke s formulou. Samozrejme, ak to ľuďom chutí, nikoho neodsudzujem, len uvádzam veci na pravú mieru.“

Pri príprave kávy netreba zabúdať ani na kvalitu vody. „Ja používam obyčajnú z vodovodu, pretože si myslím, že stropkovská je vhodná na prípravu kávy,“ prezradil.

Zaujímalo nás, čo pre sympatického Stropkovčana znamená ocenenie, ktoré v Bratislave získal.
„Neberiem ho extra vážne, je to pre mňa hlavne motivácia do budúcnosti a povzbudenie, že má zmysel robiť dobré veci. Viac ako samotné ocenenie si vážim cennú skúsenosť. Stretol som veľa skvelých ľudí, ktorí mi pomohli, aj keď ma skoro vôbec nepoznali. Je úžasné, že aj v dnešnom uponáhľanom svete sa nájdu ľudia dobrej vôle.“

Neprehliadnite tiež

Pri vianočnom strome sa podávala Anjelská kapustnica

Košičania jej kúpou prispeli na charitu.

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch.

Hrozba povodní na východe sa zvyšuje

Meteorológovia na východe sledujú územie povodia Bodrogu a Uhu.

Horskí záchranári očakávajú silný vietor a zvýšenie lavínovej hrozby

Za poslednú noc napadlo v Tatrách 10 centimetrov sneh.

Na východe môže spadnúť až 20 cm nového snehu

SHMÚ vydal pred snežením výstrahu 1. stupňa. Hrozia aj povodne.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Denne im prejde cez ruky šesťsto kíl múky. Ako sa robí maces na Slovensku

Maces kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Zmrznutý Leo desil viac než elektrikár Mečiar

Moc stále držal v rukách Mečiar a z rodinných osláv sa stávali nočné mory.

SVET

Kurz sa dohodol s krajnou pravicou, sľubuje proeurópsku vládu

Ľudovci a Slobodní sa dohodli na koalícii.

Najčítanejšie na Prešov Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 21 687
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 648
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 170
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 699
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 302
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 529
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 507
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 396
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 359
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 024

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop