Dominik Šmajda, svidnícky stredoškolák, doviedol prípravu kávy do dokonalosti. Dvadsaťročný Stropkovčan sa prednedávnom zúčastnil Majstrovstiev Slovenska v príprave kávy. A exceloval.
STROPKOV. Približne 25 profesionálov súťažilo v štyroch kategóriách, pričom Dominik predviedol svoje umenie v kategórii Coffee in good spirit a umiestnil sa na fantastickom druhom mieste.
Hoci ide o súťaž profesionálov, skromne podotkol, že sám sa ešte za profesionála nepokladá.
„Ja som pripravoval dve povinné porcie írskej kávy, ktorá pozostáva najlepšie z filtrovanej kávy, trstinového cukru alebo sirupu, írskej whiskey a najemno vyšľahanej 33-percentnej smotany. Ďalej som mal za úlohu vytvoriť dve totožné porcie svojho vlastného kávového drinku. Základ je samozrejme káva a akýkoľvek druh alkoholu,“ hovorí Dominik.
Porotcovia boli z Maďarska a Česka, dohliadali na kompletné vystúpenie, vystupovanie, techniku prípravy, čistotu, plynulosť práce, chuť, vyváženosť kávy a nápojov, ale aj na komunikáciu.
Dobrá káva musí byť čerstvo pražená
Dominik zdôraznil, že dobrá káva musí byť v prvom rade čerstvo pražená. Medzi najobľúbenejšie u našincov patrí turecká káva. Príprava tej pravej je však na míle vzdialená od zalievanej.
Varí sa v džezve alebo ibriku spolu s nejakým korením a cukrom. Dominik síce nezistil, prečo sa klasická zalievaná káva nazýva tureckou, ako však povedal, Turci by z nej radosť rozhodne nemali.
„Zalievaná káva nie je práve najvhodnejšia, pretože neviete ovplyvniť, ako dlho sa extrahuje vo vode. Ak už si niekto chce tento nápoj pripraviť takto, nech volí veľmi hrubé mletie a pije ho veľmi rýchlo, asi tak po piatich minútach od zaliatia. Optimálna teplota vody je od 90 do 95 stupňov v závislosti od konkrétneho druhu a odrody kávy,“ odporúča.
Záleží aj na kvalite vody
A aký má Dominik názor na v súčasnosti obľúbené rozpustné kávy? „Podľa mňa to nie je veľmi šťastná voľba. Takáto káva je už raz uvarená v továrni, potom rýchlo usušená alebo zmrazená a následne zomletá. Rozpustná káva nikdy nedosiahne chuť, vôňu a kvalitu klasickej. Prirovnal by som to k tomu, ako keby niekto išiel pretekať na škodovke s formulou. Samozrejme, ak to ľuďom chutí, nikoho neodsudzujem, len uvádzam veci na pravú mieru.“
Pri príprave kávy netreba zabúdať ani na kvalitu vody. „Ja používam obyčajnú z vodovodu, pretože si myslím, že stropkovská je vhodná na prípravu kávy,“ prezradil.
Zaujímalo nás, čo pre sympatického Stropkovčana znamená ocenenie, ktoré v Bratislave získal.
„Neberiem ho extra vážne, je to pre mňa hlavne motivácia do budúcnosti a povzbudenie, že má zmysel robiť dobré veci. Viac ako samotné ocenenie si vážim cennú skúsenosť. Stretol som veľa skvelých ľudí, ktorí mi pomohli, aj keď ma skoro vôbec nepoznali. Je úžasné, že aj v dnešnom uponáhľanom svete sa nájdu ľudia dobrej vôle.“
Autor: ada
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári