Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Dominik Šmajda exceloval na celoslovenskej súťaži v príprave kávy

Svidnícky stredoškolák doviedol prípravu kávy do dokonalosti. Na Majstrovstvách Slovenska v príprave kávy exceloval.

Dominik ŠmajdaDominik Šmajda (Zdroj: www.spojenaskolask.sk)

Dominik Šmajda, svidnícky stredoškolák, doviedol prípravu kávy do dokonalosti. Dvadsaťročný Stropkovčan sa prednedávnom zúčastnil Majstrovstiev Slovenska v príprave kávy. A exceloval.

STROPKOV. Približne 25 profesionálov súťažilo v štyroch kategóriách, pričom Dominik predviedol svoje umenie v kategórii Coffee in good spirit a umiestnil sa na fantastickom druhom mieste.

Hoci ide o súťaž profesionálov, skromne podotkol, že sám sa ešte za profesionála nepokladá.
„Ja som pripravoval dve povinné porcie írskej kávy, ktorá pozostáva najlepšie z filtrovanej kávy, trstinového cukru alebo sirupu, írskej whiskey a najemno vyšľahanej 33-percentnej smotany. Ďalej som mal za úlohu vytvoriť dve totožné porcie svojho vlastného kávového drinku. Základ je samozrejme káva a akýkoľvek druh alkoholu,“ hovorí Dominik.

Skryť Vypnúť reklamu

Porotcovia boli z Maďarska a Česka, dohliadali na kompletné vystúpenie, vystupovanie, techniku prípravy, čistotu, plynulosť práce, chuť, vyváženosť kávy a nápojov, ale aj na komunikáciu.

Dobrá káva musí byť čerstvo pražená

Dominik zdôraznil, že dobrá káva musí byť v prvom rade čerstvo pražená. Medzi najobľúbenejšie u našincov patrí turecká káva. Príprava tej pravej je však na míle vzdialená od zalievanej.

Varí sa v džezve alebo ibriku spolu s nejakým korením a cukrom. Dominik síce nezistil, prečo sa klasická zalievaná káva nazýva tureckou, ako však povedal, Turci by z nej radosť rozhodne nemali.

„Zalievaná káva nie je práve najvhodnejšia, pretože neviete ovplyvniť, ako dlho sa extrahuje vo vode. Ak už si niekto chce tento nápoj pripraviť takto, nech volí veľmi hrubé mletie a pije ho veľmi rýchlo, asi tak po piatich minútach od zaliatia. Optimálna teplota vody je od 90 do 95 stupňov v závislosti od konkrétneho druhu a odrody kávy,“ odporúča.

Skryť Vypnúť reklamu

Záleží aj na kvalite vody

A aký má Dominik názor na v súčasnosti obľúbené rozpustné kávy? „Podľa mňa to nie je veľmi šťastná voľba. Takáto káva je už raz uvarená v továrni, potom rýchlo usušená alebo zmrazená a následne zomletá. Rozpustná káva nikdy nedosiahne chuť, vôňu a kvalitu klasickej. Prirovnal by som to k tomu, ako keby niekto išiel pretekať na škodovke s formulou. Samozrejme, ak to ľuďom chutí, nikoho neodsudzujem, len uvádzam veci na pravú mieru.“

Pri príprave kávy netreba zabúdať ani na kvalitu vody. „Ja používam obyčajnú z vodovodu, pretože si myslím, že stropkovská je vhodná na prípravu kávy,“ prezradil.

Zaujímalo nás, čo pre sympatického Stropkovčana znamená ocenenie, ktoré v Bratislave získal.
„Neberiem ho extra vážne, je to pre mňa hlavne motivácia do budúcnosti a povzbudenie, že má zmysel robiť dobré veci. Viac ako samotné ocenenie si vážim cennú skúsenosť. Stretol som veľa skvelých ľudí, ktorí mi pomohli, aj keď ma skoro vôbec nepoznali. Je úžasné, že aj v dnešnom uponáhľanom svete sa nájdu ľudia dobrej vôle.“

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 699
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 730
  3. Aká je chémia vôní 12 131
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 738
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 625
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 189
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 680
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 447
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 959
  10. Bývanie v meste predlžuje život 7 701
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Požiar vo Vranove.
Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

V prešovskej väznici skončil po Zsuzsovej aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.
Ingrid s piatačkou Izkou.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minúta po minúte: Vláda mimoriadne rokuje o otváraní škôl

PCR testy na Slovensku odhalili už viac ako 111-tisíc nakazených.

Testovanie na nový koronavírus.
Lídri strán po rokovaní u prezidentky.
Cynická obluda

Premenlivá hnusoba

Igor Matovič tvrdí, že do roztrhania tela bojuje s hnusobou a všetko podriaďuje snahe poraziť ju.

Petra Vlhová.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop