Korzár logo Korzár Prešov

Dominik Šmajda exceloval na celoslovenskej súťaži v príprave kávy

Svidnícky stredoškolák doviedol prípravu kávy do dokonalosti. Na Majstrovstvách Slovenska v príprave kávy exceloval.

Dominik ŠmajdaDominik Šmajda (Zdroj: www.spojenaskolask.sk)

Dominik Šmajda, svidnícky stredoškolák, doviedol prípravu kávy do dokonalosti. Dvadsaťročný Stropkovčan sa prednedávnom zúčastnil Majstrovstiev Slovenska v príprave kávy. A exceloval.

STROPKOV. Približne 25 profesionálov súťažilo v štyroch kategóriách, pričom Dominik predviedol svoje umenie v kategórii Coffee in good spirit a umiestnil sa na fantastickom druhom mieste.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci ide o súťaž profesionálov, skromne podotkol, že sám sa ešte za profesionála nepokladá.
„Ja som pripravoval dve povinné porcie írskej kávy, ktorá pozostáva najlepšie z filtrovanej kávy, trstinového cukru alebo sirupu, írskej whiskey a najemno vyšľahanej 33-percentnej smotany. Ďalej som mal za úlohu vytvoriť dve totožné porcie svojho vlastného kávového drinku. Základ je samozrejme káva a akýkoľvek druh alkoholu,“ hovorí Dominik.

SkryťVypnúť reklamu

Porotcovia boli z Maďarska a Česka, dohliadali na kompletné vystúpenie, vystupovanie, techniku prípravy, čistotu, plynulosť práce, chuť, vyváženosť kávy a nápojov, ale aj na komunikáciu.

Dobrá káva musí byť čerstvo pražená

Dominik zdôraznil, že dobrá káva musí byť v prvom rade čerstvo pražená. Medzi najobľúbenejšie u našincov patrí turecká káva. Príprava tej pravej je však na míle vzdialená od zalievanej.

Varí sa v džezve alebo ibriku spolu s nejakým korením a cukrom. Dominik síce nezistil, prečo sa klasická zalievaná káva nazýva tureckou, ako však povedal, Turci by z nej radosť rozhodne nemali.

„Zalievaná káva nie je práve najvhodnejšia, pretože neviete ovplyvniť, ako dlho sa extrahuje vo vode. Ak už si niekto chce tento nápoj pripraviť takto, nech volí veľmi hrubé mletie a pije ho veľmi rýchlo, asi tak po piatich minútach od zaliatia. Optimálna teplota vody je od 90 do 95 stupňov v závislosti od konkrétneho druhu a odrody kávy,“ odporúča.

SkryťVypnúť reklamu

Záleží aj na kvalite vody

A aký má Dominik názor na v súčasnosti obľúbené rozpustné kávy? „Podľa mňa to nie je veľmi šťastná voľba. Takáto káva je už raz uvarená v továrni, potom rýchlo usušená alebo zmrazená a následne zomletá. Rozpustná káva nikdy nedosiahne chuť, vôňu a kvalitu klasickej. Prirovnal by som to k tomu, ako keby niekto išiel pretekať na škodovke s formulou. Samozrejme, ak to ľuďom chutí, nikoho neodsudzujem, len uvádzam veci na pravú mieru.“

Pri príprave kávy netreba zabúdať ani na kvalitu vody. „Ja používam obyčajnú z vodovodu, pretože si myslím, že stropkovská je vhodná na prípravu kávy,“ prezradil.

Zaujímalo nás, čo pre sympatického Stropkovčana znamená ocenenie, ktoré v Bratislave získal.
„Neberiem ho extra vážne, je to pre mňa hlavne motivácia do budúcnosti a povzbudenie, že má zmysel robiť dobré veci. Viac ako samotné ocenenie si vážim cennú skúsenosť. Stretol som veľa skvelých ľudí, ktorí mi pomohli, aj keď ma skoro vôbec nepoznali. Je úžasné, že aj v dnešnom uponáhľanom svete sa nájdu ľudia dobrej vôle.“

SkryťVypnúť reklamu

Autor: ada

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 368
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 872
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 570
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 653
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 500
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 255
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 653
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu